Най - вълнуващия въпрос зимно време.
emilvelkov73 - специалист
Здравейте отново.
Колеги моля за малко помощ относно избора на някой
от следните продукти на които съм се спрял поне за момента.
И дали тази Пелетна тубусна горелка BISOLID 25 R tsc е по добра от другите с нещо или напротив?
Ако може да ги номерирате според вашите виждания като специалисти от 1 - 4
а може и да добавите нещо от този клас и цена.

http://www.greyko.com/%D0%BF%D0%B5%D0%B ... %BB%D0%B8/

http://site.ecotherm.bg/otoplenie/bg/pr ... cle_id=181

http://www.jov.bg/product/637/chugunen- ... r-tsc.html

http://site.ecotherm.bg/otoplenie/bg/pr ... cle_id=181

Благодаря на всички които откликнат на моя зов за помощ.
filmatoplo - майстор
Само 1 и 2 .Или Грейко или Даконера Лонг Тайм.Виж ги на живо как работят и си прецени .
Здравейте,
имаме къща, на която се извършва основен ремонт и предстои изграждане на парно. Форумът Е СТРАШНО ПОЛЕЗЕН със съветите на специалистите, за такива като мен, които нищо не разбират, за да се ориентират от какво имат нужда. Много чудене падна /и четене при вас/ за подходящ котел и система. Спрели сме се, без да сме се консултирали със специалист на Extraflame HP15. От малко градче в Южна България съм и избора на котел ще ме ориентира към кой да се обърна за да го направи. Искам да попитам дали котела е достатъчен за целта, защото трябва да се вместя в по-нисък бюджет като цяло за цялата система. Ако трябва по-голям ще се наложи да потърся по-евтин. Къщата е 111 кв.м. ЗП, на основния етаж отопляеми са 4 стаи по 16 кв.м. и 11 кв.м. мокри помещения и 12 кв.м. коридор . Стълбищната клетка е изолирана от помещенията. За тези помещения ще се ползва основно парното за отопление. Останалите помещения са в мансарден етаж целия от 100 кв.м., които ще се позват инцидентно през зимния сезон . Бойлер 150 л. Всички са с дървен стъклопакет – бяло-ка стъкло.
Смятам в детската стая, въпреки че е южна, да се сложи стаен термостат, останалите радиатори всички да са с термовентили. Другите джаджи трябва да ги предложи който го прави, защото не ги разбирам. Мансардният етаж ще е с фул изолация на покрива и стените. Основният без външна и вътрешна. За вътрешна стаите са много малки въобще. Външна също не се коментира, поради други причини. Разчитам, че е строена 1937г. с тухла и половина плътни единички.........................
Само да добавя, че може бойлера и да не е в системата, а на ток, като гледам е по-добре дори
Моля да ми препоръчате някой майстор за преработка с нов котел на пелети за Пловдив.
Някой,ако има интерес да пише на лични.
Благодаря предварително.
Привет,
не знам дали е точната тема,во реших да си задам въпроса тук.
Имам комбинирана отоплителна система на пелети с радиатори с термоглави и конвектори на 1 кръг с помпа+
подово на отделен кръг с помпа,което пускам рядко.
От известно време се чудя дали има смисъл да сложа термоглави /които имам тоест няма да се купуват специално за целта/и на конвекторите, с цел когато не е небходима топлина да не върти вода през тях,която малко или много охлажда котела според мен.
Какво бихте ме посъветвали,има ли смисъл от това упражнение или не ?
Благодаря предварително.
andy_forresite - майстор
Според мен няма смисъл. Конвекторите са в стаите и отдават някаква топлина в стаите. Пак там има радиатор с термостатична глава, която го притваря при постигане на зададените градуси. Дали ще топли конвектора с естествена конвекция или радиатора, или и двете, е без значение, защото термоглавата може да се затвори изцяло и да спре циркулацията през радиатора. Така стаята ще се топли само от конвектора без да му работи вентилатора. Когато в същата тази стая стане прекалено топло, тогава ще има смисъл да мислиш как да накараш водата да не минава през конвектора, но не мисля че това ще се наложи.
Обичайно конвекторите имат управление, което се грижи да пуска и спира вентилатора по зададените градуси. Например задал си включване на вентилатора при отчитане на 60° на водата и стайна температура 24,5°С. Водата стига 60 градуса, датчикът от управлението на конвектора отчита това и при t стая < 24,5 гр. ще включи вентилатора. Тоест водата така или иначе минава през конвектора, но това не е проблем. Топлоотдаването е много малко, така че котелът едва ли изстива от това.
andy_forresite написа:
Според мен няма смисъл. Конвекторите са в стаите и отдават някаква топлина в стаите. Пак там има радиатор с термостатична глава, която го притваря при постигане на зададените градуси. Дали ще топли конвектора с естествена конвекция или радиатора, или и двете, е без значение, защото термоглавата може да се затвори изцяло и да спре циркулацията през радиатора. Така стаята ще се топли само от конвектора без да му работи вентилатора. Когато в същата тази стая стане прекалено топло, тогава ще има смисъл да мислиш как да накараш водата да не минава през конвектора, но не мисля че това ще се наложи.
Обичайно конвекторите имат управление, което се грижи да пуска и спира вентилатора по зададените градуси. Например задал си включване на вентилатора при отчитане на 60° на водата и стайна температура 24,5°С. Водата стига 60 градуса, датчикът от управлението на конвектора отчита това и при t стая < 24,5 гр. ще включи вентилатора. Тоест водата така или иначе минава през конвектора, но това не е проблем. Топлоотдаването е много малко, така че котелът едва ли изстива от това.
Благодаря ти много,
по принцип конвектори и радиатори са по различни места стаи,коридори и бани,не са комбинирани,но да разбрах смисъла май.
То ако я спра пък ще спре и котела ако всичко затвори и после трябва пак да пали.май така си е добре.
Благодаря още веднъж.
filmatoplo - майстор
По принцип на вентилконвектора се поставя клапан който се командва от управлението ,когато се достигне зададената температура в стаята - спира вентилатора и клапана затваря потока вода .След това по обратния ред ама кой ти ги ползва .
filmatoplo написа:
По принцип на вентилконвектора се поставя клапан който се командва от управлението ,когато се достигне зададената температура в стаята - спира вентилатора и клапана затваря потока вода .След това по обратния ред ама кой ти ги ползва .
За първи път го чувам,скъпо ли е това удоволствие и има ли смисъл от него?
Doks - напреднал
filmatoplo написа:
Само 1 и 2 .Или Грейко или Даконера Лонг Тайм.Виж ги на живо как работят и си прецени .
Здравей,
това

http://eurotherm.org/%D0%BE%D0%BD%D0%BB ... etail.html

или това, имаш в предвид?

http://eurotherm.org/%D0%BE%D0%BD%D0%BB ... etail.html

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: