• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
preslav - майстор
nobreak написа:
preslav написа:
GalinBelos написа:
Щом досега си се отоплявал с една 12-ка конвенционал , всеки от тия трите ще ти свърши работа . Имай предвид че Тошибата е доста по-мощен климатик от другите два , но и харчи повече ток от тях . Аз бих заложил или на Мицубишито или Фуджитсото . От тези двата Мицуто е по-новия и уж по-технологичния климатик , но и е по-скъп . Въпрос на личен избор . Никой от трите климатика не е произведен в Япония , каквото и да ти твърдят разни продавачи.
Хай ся - много се дразня на изказвания от рода, че мощният инвертор харчи повече. На инвертора това му е задачата да вкарва толкова топло, колкото е нужно, а от това се определя консумацията. Не съм гледал конкретните модели, няма и да ги погледна - Тошиба имам и съм адски доволен, Мицубиши казват, че са също много добри, но от Хевито, а не Електрика.
С две думи, слагай Тошиба и споменавай - няма значение дали е с добро или лошо!
Потребител съм, но имам и база за сравнение - може да е просто съвпадък, но имам и Електролукса - пълна кочина е, а щом той се е справял значи Тошибата ще шиба яко!
Принципно се кефя на добре измислени неща.
Той електролукса се справя (незнайно как), но съм го сложил на 29 градуса и спира само да размразява, и пак почва....общо взето бачка на предела...даже и извън :)
Бих могъл да ти икономисам малко кинти, ама за момента ще се откажа, че да могат и отворковците като Галин да се изходят по въпроса.
nobreak - специалист
Интересно, че Fujitsu-то тук http://maxclima.bg/%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D ... ductId=108 го дават за отопление до 25 м2, а срещам в други сайтове до 30 м2....много противоречиви данни...
Знам, че давам примери с мощни климатици, които са предостатъчни за 16 м2 хол, но искам да се поотопля и спалнята, а с нея стават почти 30 м2, пък за нея топлото трябва да минава през отворена врата...
preslav - майстор
nobreak написа:
Интересно, че Fujitsu-то тук http://maxclima.bg/%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D ... ductId=108 го дават за отопление до 25 м2, а срещам в други сайтове до 30 м2....много противоречиви данни...
Знам, че давам примери с мощни климатици, които са предостатъчни за 16 м2 хол, но искам да се поотопля и спалнята, а с нея стават почти 30 м2, пък за нея топлото трябва да минава през отворена врата...
И тези са добри, но ти питаше кои са по-добри!
Охлаждането всякак става - аз се охлаждам през коридор от съседна стая, но за отопление и дума не може да става, че температурта в двете стаи ще е еднаква. Все пак в една спалня не и е нужно да е като в дневна, но и 12 BTU за 2 стаи са си малко при подобни на тазгодишните студове.
Аз все още чакам един да се обади за "ламята", която си решил да посочиш в постовете си - после ще говоря за личен опит и раздувки.
GalinBelos - специалист
nobreak написа:
Както и да е.....Реших да си взема един по хубав климатик, който да замести този в хола (знам, че някой ще каже, че принципа е климатик във всяка стая) и да топли хола и спалнята.
nobreak написа:
Последно , знаеш или не знаеш , че с един климатик се отоплява една стая ?
Гледам че гледаш модели от 2000+ лева , следователно имаш и немалък бюджет . Сложи един такъв в хола - http://vimax.bg/invertoren-klimatik-fuj ... las-a.html - 1350 лв с монтажа .
и един такъв в спалнята http://vimax.bg/invertoren-klimatik-fuj ... ch=fujitsu
идва пак около 1300 с монтажа и не се занимажай с глупости . Какъвто и климатик да сложиш в хола , температурата в спалнята ще е винаги 2-3 градуса надолу . А ако цената на 9-ката ти се струва дебела и исакш да спестиш малко бюджет , в спалнята може да минеш и с това http://vimax.bg/invertoren-klimatik-dai ... las-a.html

Колкото за Преслав - ти колко такива климатика си монтирал ? Не ми ги давай тия католжни данни . Аз такива каталожни данни съм гледал колкото си искаш , ама като монтираш климатика на клиента , и оня сложи от ония уредчета като теб , друга песен запяваш .
То и на твоя инвертор дето го разнасяш по всички теми , сигурно му дават минимум от 150-200 W ама сам казваш че под 400 W не си го виждал . И най-лошото става , като този голям климатик го монтираш в малка стая , почти в повечето време работи в ON/OFF режим , и клиента почне да те обвинява че си излъгал и си му монтирал конвенционал вместо инвертор . А за огромното течение което прави една такава машина дори на най-ниска степен на вентилатора , и свързаният с това дискомфорт в малка стая няма как да знаеш . Ти тия климатици си виждал само в сайтовете .
preslav - майстор
GalinBelos написа:
nobreak написа:
Както и да е.....Реших да си взема един по хубав климатик, който да замести този в хола (знам, че някой ще каже, че принципа е климатик във всяка стая) и да топли хола и спалнята.
nobreak написа:
Последно , знаеш или не знаеш , че с един климатик се отоплява една стая ?
Гледам че гледаш модели от 2000+ лева , следователно имаш и немалък бюджет . Сложи един такъв в хола - http://vimax.bg/invertoren-klimatik-fuj ... las-a.html - 1350 лв с монтажа .
и един такъв в спалнята http://vimax.bg/invertoren-klimatik-fuj ... ch=fujitsu
идва пак около 1300 с монтажа и не се занимажай с глупости . Какъвто и климатик да сложиш в хола , температурата в спалнята ще е винаги 2-3 градуса надолу . А ако цената на 9-ката ти се струва дебела и исакш да спестиш малко бюджет , в спалнята може да минеш и с това http://vimax.bg/invertoren-klimatik-dai ... las-a.html

Колкото за Преслав - ти колко такива климатика си монтирал ? Не ми ги давай тия католжни данни . Аз такива каталожни данни съм гледал колкото си искаш , ама като монтираш климатика на клиента , и оня сложи от ония уредчета като теб , друга песен запяваш .
То и на твоя инвертор дето го разнасяш по всички теми , сигурно му дават минимум от 150-200 W ама сам казваш че под 400 W не си го виждал . И най-лошото става , като този голям климатик го монтираш в малка стая , почти в повечето време работи в ON/OFF режим , и клиента почне да те обвинява че си излъгал и си му монтирал конвенционал вместо инвертор . А за огромното течение което прави една такава машина дори на най-ниска степен на вентилатора , и свързаният с това дискомфорт в малка стая няма как да знаеш . Ти тия климатици си виждал само в сайтовете .
Не ме четеш внимателно друже, а и за какво ли ти е - има една друга тема, в която съм писал какво съм видял с очите си. Онова, за което се хващаш е куча марка дарак, който не под 400, а под 525 Вата не съм го видял да работи - същата гъзня са и прославутите Дайкини, ама с много приказки и вероятно с голям интерес ги наложихте на пазара, също като прославутите Мидейки, които за никакъв чеп не стават, ама "един специлист ми го препоръча".
Ако си "специалист" по-добре замълчи, че един такъв ми обясняваше как през порите на медта един от компонентите на R407C се "изпарявал" - аз съм потребител, минал съм през какви ли не лайна горещо препоръчвани от този или онзи. Не знам за кой от офисите на Вимакс лобираш, но не ти прави чест, защото съм с прекрасни впечатления от тази фирма, а ти им сереш на главите - дано не се познаваме, че познавам доста от служителите им!
nobreak - специалист
GalinBelos, знам, че с 1 климатик се отоплява 1 стая....даже виждам си ме цитирал по горе....Така съм решил за момента, но не е окончателно и за това питам....Не гоня еднакви температури, сега поддържам в хола 23, в спалнята 21 и ми е добре, но така или иначе още мисля....
tzvtz - напреднал
Привет,
Да се включа и аз, като споделя опит. Отоплявам двустаен апартамент с два климатика Мицубиши Електрик - в хола (22 кв.м) е сложен модел FH25VE ZUBADAN, а в спалнята (9 кв.м) е по-стар модел GE25VE, или и двата са от т.нар. деветки. Вратите са отворени постоянно и така се отопляват още коридор 7 кв. м и кухня 10 кв.м. Имаме малки деца и температурата е в диапазона 22-24 градуса. Отопляемата площ, за която се говори в темата е 26 кв. м. Ако колегата се спре на варианта за Мицубиши, според мен ще му е достатъчен и по-малкия модел, т.е. този като моя. Не, че и по-големия няма да върши по-добра работа, но е по-скъп. Досега не е имал никакви затруднения зимата и съм доволен. За другите два модела нямам наблюдения и когато си търсех климатик съм ги разглеждал само по каталожни данни.
nobreak - специалист
tzvtz написа:
Привет,
Да се включа и аз, като споделя опит. Отоплявам двустаен апартамент с два климатика Мицубиши Електрик - в хола (22 кв.м) е сложен модел FH25VE ZUBADAN, а в спалнята (9 кв.м) е по-стар модел GE25VE, или и двата са от т.нар. деветки. Вратите са отворени постоянно и така се отопляват още коридор 7 кв. м и кухня 10 кв.м. Имаме малки деца и температурата е в диапазона 22-24 градуса. Отопляемата площ, за която се говори в темата е 26 кв. м. Ако колегата се спре на варианта за Мицубиши, според мен ще му е достатъчен и по-малкия модел, т.е. този като моя. Не, че и по-големия няма да върши по-добра работа, но е по-скъп. Досега не е имал никакви затруднения зимата и съм доволен. За другите два модела нямам наблюдения и когато си търсех климатик съм ги разглеждал само по каталожни данни.
29 м2 е колега, но няма кой знае какво значение. насочих се към този по мощния климатик, защото не ми достига и място за монтаж (имам 2 климатика) и разположението е толкова смотано, че....Та реших да е 1 климатик (знам, че принципа е климатик във всяка стая), да го сложа в хола и да топли спалнята, пък ако трябва и коридора ( 7 м2). Мен ми е ясно, че температурата в другите стаи няма да е същата, но мен ме устройва в спалнята да е 21-22 градуса, но ми се иска климатика да работи колкото се може по близо до номинала при -10-15 примерно. Зубадана го дават да поддържа номинала и при -15, Fujitsu го дават на -7 да работи на номинала, а при -15 слиза малко по надолу - около 3.5 квт, но все още е задоволително. От Тошибата се отказах....ще дойде голяма тази 18-ка за хола, но гледах този Daiseikai http://vimax.bg/Toshiba/hiperinvertoren ... ...въпреки, че и той при -7 градуса вече е на около 2.5 квт, а на -15 2.4 квт....
От всичките глупости, които написах, май колебанията ми ще останат между Zubadan-a и Fujitsu-то. Показателите им са по добри при по ниски температури, а мен ми трябва за основно отопление...Знам, че някой ще каже заради 10-15 дни в годината на -15 не си струва инвестицията, но тази зима опровергава казаното. Не знам дали разсъждавам правилно :-D
tzvtz - напреднал
nobreak написа:
tzvtz написа:
..........пък ако трябва и коридора ( 7 м2). ...Знам, че някой ще каже заради 10-15 дни в годината на -15 не си струва инвестицията, но тази зима опровергава казаното. Не знам дали разсъждавам правилно :-D
Може би правилно си се насочил към 35-ицата (говоря за мицубишито), още повече ако искаш и хола да се отоплява. Със сигурност температурата няма да е еднаква във всичките помещения, но все пак може да се регулира, когато искаш промяна. Когато си купувах зубадана ме разубеждаваха да си взема обикновения модел - SF....., но имах парите и точно заради предпоследното ти изречение реших да го взема. Както казах по-горе, в другата ми стая е по-стария обикновен модел и от него също нямам никакви оплаквания в студовете. Не съм видял някаква разлика в работата между двата, но това е само с гледане, ако се мери с нещо точно може и да не е така.
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос отопление с климатици" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: