• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
sinfon - специалист
nikolov333 написа:
Хахахаааа..голям смях..ше напишеш "баба ми"
Хей, смешко, аз това съм го учил.
nikolov333 - майстор
Браво..на мама момченцето..то било много учено бе. Чудих се, да ти тегля ли няколко цветни..ама направо те зачертавам от живите.. :-D
GalinBelos - специалист
smokee написа:
Днес чуденето приключи - купих 50м САВТ 4х16 (алуминиев) за 100лв (2лв/м).Цената ме устройва напълно.За качеството ще видим като го монтираме.Надявам се пада на напрежение заради по-ниската ел.проводимост на алуминия да не е голям.Ако не бяхте го препоръчали този алуминиев щях сигурно да взема меден 4х2.5.Благодаря на всички,които си направиха труда да отговорят на въпросите ми!Живи и здрави
За пада на напрежение не се безпокой , 16 мм2 алуминий се равнява на някъде 9 мм2 мед .
sinfon - специалист
smokee написа:
Днес чуденето приключи - купих 50м САВТ 4х16 (алуминиев) за 100лв (2лв/м).
Как ще го полагаш?
nikolov333 написа:
Браво..на мама момченцето..то било много учено бе. Чудих се, да ти тегля ли няколко цветни..ама направо те зачертавам от живите.. :-D
Не, това е факт. Факт е, че на теб ти се присмяха. Не 1, а 2 пъти. Че ползваш калкулатори, без да разбираш какво въобще трябва да се изчисли или как. Това си е чиста проба папагалстване. И вместо да се поправиш, седиш и спориш. Аз че мога да напиша програмче да ми смята - мога. И съм го правил.
Ама ти като можеш да правиш програмчета(дали) хич не те виждам като грамотен по електротехника. :!:
Аз поне мога да сметна един пад на напрежение. Защото знам принципите. А не да папагалствам от програмчета.
nikolov333 - майстор
Абе смешник..На теб във всичките ти трансформации във форума ти се присмиват от години..май само аз не съм го правил..та, ако се кефиш, че са ми се присмяли цели два пъти, верно си пълен плазмодий. От 451 мнения в сегашния си форумен живот я имаш десет полезни я не , така че ходи се занимавай със себе си. Обучавай се, пиши програми, смятай падове..само не ми давай наклон на програмите, които да ползвам или какво знам и какво не.. Дано да си ме разбрал правилно, понеже другия ми пост към тебе, ще е като за умрелите...или хубаво или нищо. Познай, кое от двете ще е..
sinfon - специалист
nikolov333 написа:
Абе смешник..На теб във всичките ти трансформации във форума ти се присмиват от години..май само аз не съм го правил..
Не е вярно. Аз не се кефя. В голяма грешка си. Казвам да го сметнеш по формулите, за да разбереш за какво става въпрос. Програмите не винаги правилно интерпретират входните данни. Според мен за 7.5 киловата си заслужава да се направи една истинска сметка, а не с лека ръка да се вкарват цифрите в програма.
Не знам какво толкова се засегна за програмите. Аз това нещо съм го завършил и общо взето знам как да нахвърлям няколко реда код да направя програмчето, което си използвал, за да ти ги сметне.
Става въпрос, че не можеш сляпо да вярваш в логиката на чуждите програми, когато става въпрос за случайна програма, нейде взета от Интернет, без да е многократно проверявана за коректност.
Един пример - програмата хубаво смята, но като гледам не е предвидила пусковия ток на асинхронният двигател, който е няколко пъти по-голям от работния и се слага защита от претоварване, сложена на да речем 3xIn за 20 сек.
Така се оказва, че както при 7.5kW балансиран двигател се падат по 2.5киловата на фаза, така може да се окаже че при пуск може да имаш 3х7.5kW или 20kW, а на фаза да имаш 7.5kW
Сам са се сещаш, че в тоя случай трябва да съобразиш проводника с пусковия ток. С други думи отиваме не на 2.5мм2, а отиваме направо на 6мм2 мед или 4мм2, но с много уговорки.
nikolov333 - майстор
Айде ще ти отговоря с добро, понеже вече разговаряме. В реалния живот понякога и програмите и формулите грешат. Ще ти дам пример в реални условия от живота. Прочети в тази тема. Затова продължавам да мисля, че този двигател ще работи, нормално с 4*2.5мм2 мед положен в земя и докато, не видя реален проблем в живия живот, ще продължавам да го твърдя. Обикновенно в живота нещата са важни на практика, защото теорията не винаги взема предвид всички фактори, а формулите дават приблизителен резултат..
sinfon - специалист
nikolov333 написа:
В реалния живот понякога и програмите и формулите грешат. Ще ти дам пример в реални условия от живота.
Чакай сега малко. Теорията и практиката се разминават само ако не си научил както трябва теорията. Всъщност всяка теория се потвърждава с много практика - емпиричен опит. Тия закони не са изведени само математически. Физиката не е чиста математика. За това за мен физиката е наука, а математиката - не съвсем.
Та, формулите винаги дават точни резултати, ако ги прилагаш с разбиране и можеш да поставиш всички променливи на местата им. Хората стоят космически кораби с помощта на тия формули, все пак.
Ако съм те засегнал - извинявам се. Смятам обаче, че не си прав.
---
По темата - кабелът няма да бъде заровен в земята, а ще бъде в тръба. Не можеш да очакваш да го охлажда земята.
Истината е, че 2.5мм2 за работен проводник е достатъчен, но пускът на двигателя често е свързан с токове няколко пъти по-високи от работния. Освен, че пусковият ток е прекалено голям за 2.5мм2 има и нещо друго. Падът на напрежение в момента на пуска при такъв тънък проводник ще е много по-значителен от изчисления по програмчето от теб.
Има редица фактори, които трябва да се предвидят. Това не е реотан. Има пусков и работен режим. Има дължина на проводниците, съпротивление, пад на напрежение, охлаждане на проводника, тип на проводника, полагането му.
Всичките тези гатанки и питанки можеше отдавна да ги решим и зачекнем, ако авторът беше написал точно какъв е двигателят и бяхме видели характеристиките му - пълната му мощност, фактора на мощността, пусковият ток.
nikolov333 - майстор
Хората строят космически кораби с формули и точно затова те понякога падат.. После правят физически измервания и търсят проблема на практика, за да намерят грешката в изчисленията си.. Та..не знам с какъв удължител си е пускал тоя струг човека от темата, но не вярвам да е 4х4мм2 40метра, още повече че предпазителя в главното табло му е 25А с крива В и с удължителя предпазителя му НЕ ПАДА. Става дума за струг със 7,5kW трифазен ел.двигател, което е почти същата постановка, както в случая. С какъв удължител е пробвал е въпрос без отговор, но е факт, че през удължителя стартовия ток пада значително, щом влиза в границите на предпазителя. Въпроса опира до няколко неизвестни и задължителни практически измервания..
smokee - специалист
Аз ли съм човека от темата с удължителя и струга? Не помня да съм споменавал за струг или удължители.Но за струга познахте.Струг е ! Сега се оказа,че кабела е със 7-8м по-къс и ще се наложи или да го върна в магазина и да ми го подменят за по-дълъг или да го снаждам.Един ел.техник ми каза,че снаждането на такива кабели не било много лесна работа.Трябвало обувки и имало някаква процедура и като цяло било по-добре да се вземе нов по-дълъг кабел.Какво ще ме посъветвате? И какви са рисковете от удължаване?
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "2 ел. въпроса за трифазен кабел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: