tzetz009 написа:sinfon , ПРЕКАЛЯВАШ !Не прекалявам, задявам хидразин... Това, което той е показал не е 3 фазно късо, това е система с изолиран звезден център.
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
sinfon
- специалист
79 мнения в "Ще ме удари ли тока?"
Hoвoceлckи
- майстор
Ще ме прощавате ама както обикновекно си се изхвърляте. Рабоитил съм в завод с две големи машини, всяка с по 6 яки правотокови двигателя. Трафа за ниското си беше в ПП-то. Много странно ми беше, че освен нетипичното изпълнение, да не му е заземен звездниа център (само на едната машина), никой от работещите техници не знаеше това
При работа по някаква повреда, с колега установихме, че всичките 12 шкафа са офазени (няма да влизам в подробности как). Изровихме всичката документация и да - така си е по проект - с развързан звезден център. Така си беше работила безпроблемно машината 20-тина години, така си и остана да си работи в следващите 20.

zz_stefanov
- майстор
Система IT http://forca.ru/knigi/oborudovanie/proe ... ok-37.html на руски е, но няма време за много обяснения. Автора надали не го знае, пък ако не да си търси друга работа.
Накратко системата е безопасна до възникването на първа утечка към земя. Разбирай, че експериментите които предлага автора без да е наясно със състоянието на системата са лудост. Ток от 10mA нагоре е вече опасен за човек. Който иска да се прави на заземител.
Не си играйте с тока, ей
Накратко системата е безопасна до възникването на първа утечка към земя. Разбирай, че експериментите които предлага автора без да е наясно със състоянието на системата са лудост. Ток от 10mA нагоре е вече опасен за човек. Който иска да се прави на заземител.
Не си играйте с тока, ей

Hoвoceлckи
- майстор
На мен не ми става съвсем ясно за кой автор говориш - на статията или на темата.
Няма проблем офазяването на корпус при тази система да довежда до изключване на захранването. Целта е да се избегне точно това - моменталният срив. Вероятността, че човек ще попадне едновременно точно в този момент и на друга фаза (освен избилата на корпус/земя), е същата както при други обстоятелства да попадне на две фази.
Няма проблем офазяването на корпус при тази система да довежда до изключване на захранването. Целта е да се избегне точно това - моменталният срив. Вероятността, че човек ще попадне едновременно точно в този момент и на друга фаза (освен избилата на корпус/земя), е същата както при други обстоятелства да попадне на две фази.
PCL82
- майстор
Когато се ползва система IT тя се прилага за къси разстояния и за един консуматор. При наличие на два консуматора без заземяване и възникнал пробив към корпус в ениния консуматор към прървия извод, а във втория консуматор към втория извод системата става опасна.
При преносимите агрегати се ползва система IT без заземяване за уреди клас 2, със заземяване и ДТЗ за уреди клас 1.
При преносимите агрегати се ползва система IT без заземяване за уреди клас 2, със заземяване и ДТЗ за уреди клас 1.
zz_stefanov
- майстор
Hoвoceлckи написа:На мен не ми става съвсем ясно за кой автор говориш - на статията или на темата.За автора на темата говоря. Системата си е устойчива, но когато човек попадне на еднатафаза не може да се знае дали другата не е заземена и тогава става опасно.
Hoвoceлckи
- майстор
Тенденцията е офазяването да не е продължително. При появяването му дежурен екип ще бъде уведомен чрез сигнализация. Вероятността в интервала до отстраняване на повредата някой да се затича да се хване за друга фаза изобщо не е по-голяма от при тази със заземения звезден център, някой да се хване, за която и да е от трите и с гаранция да бъде раздрусан 

hidrazin
- майстор
- На линия
Ми не знам какво още да го дъвчем? Тази система у нас е позната като белгийката и вече сме говорили за нея.
Имало я е в България и на много места още си "личи". Даже мисля че още я има - в рудниците на Марица.
Там има (или поне имаше) електродвигатели на 6000V по IT - трансформатор 20/6kV и от там към багера кабел 6kV.
В Русия и Белгия още я има в отделни части но мисля че и двете преминават на заземен звезден център.
Е па в Русия толкова десетилетия се използваше без проблем....
Идеална за дървените им къщи и въздушната мрежа.
При скъсване на проводник и падане на земята, токовете на земно съединение са нищожни и няма риск от пожар.
Но например в Белгия като захранваш къща се почва от ... локалното защитно заземяване.
Там заземяването е задължително и не зависи дали сградата е нова или стара.
Та независимо дали е с изолиран земен център или със заземен директно или през съпротивление, винаги има риск от токов удар.
Изолираният звезден център не отменя правилата за електробезопасност.

Имало я е в България и на много места още си "личи". Даже мисля че още я има - в рудниците на Марица.
Там има (или поне имаше) електродвигатели на 6000V по IT - трансформатор 20/6kV и от там към багера кабел 6kV.
В Русия и Белгия още я има в отделни части но мисля че и двете преминават на заземен звезден център.
Е па в Русия толкова десетилетия се използваше без проблем....
Идеална за дървените им къщи и въздушната мрежа.
При скъсване на проводник и падане на земята, токовете на земно съединение са нищожни и няма риск от пожар.
Но например в Белгия като захранваш къща се почва от ... локалното защитно заземяване.
Там заземяването е задължително и не зависи дали сградата е нова или стара.
Та независимо дали е с изолиран земен център или със заземен директно или през съпротивление, винаги има риск от токов удар.
Изолираният звезден център не отменя правилата за електробезопасност.

zz_stefanov
- майстор
Hoвoceлckи написа:Тенденцията е офазяването да не е продължително. При появяването му дежурен екип ще бъде уведомен чрез сигнализация. Вероятността в интервала до отстраняване на повредата някой да се затича да се хване за друга фаза изобщо не е по-голяма от при тази със заземения звезден център, някой да се хване, за която и да е от трите и с гаранция да бъде раздрусанДобре де, но автора на темата се бъзика дали ще го хване тока. Нали трябва да се обясни на мераклиите да пипат, че може няколко пъти да не го хване и после да ги трупяса. Той не говори ни за автоматика и подобни. Достатъчна е утечка и в разделителния траф за да те удари. За хора говорим, а като се пишат такива и като не се доизяснят, няма да се учудя някой да залепне демонстративно геройски някъде.
Тема "Ще ме удари ли тока?" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература