• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
sinfon - специалист
tzetz009 написа:
sinfon , ПРЕКАЛЯВАШ ! :partyman:
Не прекалявам, задявам хидразин... Това, което той е показал не е 3 фазно късо, това е система с изолиран звезден център.
tzetz009 - специалист
Изолиран-неизолиран аз за диелектриците вече написах ! На мен и гумени ботуши не ми помагат .
Hoвoceлckи - майстор
Ще ме прощавате ама както обикновекно си се изхвърляте. Рабоитил съм в завод с две големи машини, всяка с по 6 яки правотокови двигателя. Трафа за ниското си беше в ПП-то. Много странно ми беше, че освен нетипичното изпълнение, да не му е заземен звездниа център (само на едната машина), никой от работещите техници не знаеше това :shock: При работа по някаква повреда, с колега установихме, че всичките 12 шкафа са офазени (няма да влизам в подробности как). Изровихме всичката документация и да - така си е по проект - с развързан звезден център. Така си беше работила безпроблемно машината 20-тина години, така си и остана да си работи в следващите 20.
zz_stefanov - майстор
Система IT http://forca.ru/knigi/oborudovanie/proe ... ok-37.html на руски е, но няма време за много обяснения. Автора надали не го знае, пък ако не да си търси друга работа.
Накратко системата е безопасна до възникването на първа утечка към земя. Разбирай, че експериментите които предлага автора без да е наясно със състоянието на системата са лудост. Ток от 10mA нагоре е вече опасен за човек. Който иска да се прави на заземител.
Не си играйте с тока, ей :)
Hoвoceлckи - майстор
На мен не ми става съвсем ясно за кой автор говориш - на статията или на темата.
Няма проблем офазяването на корпус при тази система да довежда до изключване на захранването. Целта е да се избегне точно това - моменталният срив. Вероятността, че човек ще попадне едновременно точно в този момент и на друга фаза (освен избилата на корпус/земя), е същата както при други обстоятелства да попадне на две фази.
PCL82 - майстор
Когато се ползва система IT тя се прилага за къси разстояния и за един консуматор. При наличие на два консуматора без заземяване и възникнал пробив към корпус в ениния консуматор към прървия извод, а във втория консуматор към втория извод системата става опасна.

При преносимите агрегати се ползва система IT без заземяване за уреди клас 2, със заземяване и ДТЗ за уреди клас 1.
zz_stefanov - майстор
Hoвoceлckи написа:
На мен не ми става съвсем ясно за кой автор говориш - на статията или на темата.
Няма проблем офазяването на корпус при тази система да довежда до изключване на захранването. Целта е да се избегне точно това - моменталният срив. Вероятността, че човек ще попадне едновременно точно в този момент и на друга фаза (освен избилата на корпус/земя), е същата както при други обстоятелства да попадне на две фази.
За автора на темата говоря. Системата си е устойчива, но когато човек попадне на еднатафаза не може да се знае дали другата не е заземена и тогава става опасно.
Hoвoceлckи - майстор
Тенденцията е офазяването да не е продължително. При появяването му дежурен екип ще бъде уведомен чрез сигнализация. Вероятността в интервала до отстраняване на повредата някой да се затича да се хване за друга фаза изобщо не е по-голяма от при тази със заземения звезден център, някой да се хване, за която и да е от трите и с гаранция да бъде раздрусан :idea:
hidrazin - майстор
Ми не знам какво още да го дъвчем? Тази система у нас е позната като белгийката и вече сме говорили за нея.
Имало я е в България и на много места още си "личи". Даже мисля че още я има - в рудниците на Марица.
Там има (или поне имаше) електродвигатели на 6000V по IT - трансформатор 20/6kV и от там към багера кабел 6kV.
В Русия и Белгия още я има в отделни части но мисля че и двете преминават на заземен звезден център.
Е па в Русия толкова десетилетия се използваше без проблем....
Идеална за дървените им къщи и въздушната мрежа.
При скъсване на проводник и падане на земята, токовете на земно съединение са нищожни и няма риск от пожар.
Но например в Белгия като захранваш къща се почва от ... локалното защитно заземяване.
Там заземяването е задължително и не зависи дали сградата е нова или стара.
Та независимо дали е с изолиран земен център или със заземен директно или през съпротивление, винаги има риск от токов удар.
Изолираният звезден център не отменя правилата за електробезопасност.
:partyman:
zz_stefanov - майстор
Hoвoceлckи написа:
Тенденцията е офазяването да не е продължително. При появяването му дежурен екип ще бъде уведомен чрез сигнализация. Вероятността в интервала до отстраняване на повредата някой да се затича да се хване за друга фаза изобщо не е по-голяма от при тази със заземения звезден център, някой да се хване, за която и да е от трите и с гаранция да бъде раздрусан :idea:
Добре де, но автора на темата се бъзика дали ще го хване тока. Нали трябва да се обясни на мераклиите да пипат, че може няколко пъти да не го хване и после да ги трупяса. Той не говори ни за автоматика и подобни. Достатъчна е утечка и в разделителния траф за да те удари. За хора говорим, а като се пишат такива и като не се доизяснят, няма да се учудя някой да залепне демонстративно геройски някъде.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Ще ме удари ли тока?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: