• 1
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 42
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
infomar
Бих добавил и още една точка:
- възможност за повреди и цена поддръжка/ремонт.
olelemaiko - специалист
preslav написа:
olelemaiko написа:
А ти на тоз Андро , вярваш ли му. При 60 лв. за тон. Аз бях писал някъде , че се топля , за 98 стотинки на ден. И на мен можеш да ми вярваш. Мога да обясня. Хем приятно , хем полезно.
Обясни пак, на мен ми е интересно, устройват ме и левче на ден за стая.
Не топля една стая.Бях писал някъде.Топля 160 кв.м.

пп.За 98 стотинки , си купувам пакетче слънчоглед "Хулиган". Цял ден си ги люпя (хапвам) , а люспите в печката. Хем приятно , хем полезно. Как да не ми вярваш. Като с пелетите . Ако беше късно щях да кажа ....Ха на здраве.
preslav - майстор
infomar написа:
Бих добавил и още една точка:
- възможност за повреди и цена поддръжка/ремонт.
Аз това съм го добавил като подточки на първата.
Прекъснаха ме, но искам да продължа с втора точка - труд. Всичко е труд, но всеки се труди по различен начин - един ходи пеша защото няма пари за билет за градски транспорт, друг ходи с трамвай защото няма пари за кола, трети си знае цената на труда и лети със самолет защото времето за него е пари - предпочитам да съм от третите.
Комфортът (3та точка) пак опира до пари, а парите идват от труда, но не онзи за цепене на дърва.
Мързел - да, познавам и такива, които са на принципа "за лудо работи, за лудо не стой", но на тях им викам хора с ниско КПД - мързелът е в основата на човешкия прогрес, когато ти писне да се чешеш (там където не те сърби) и ако имаш капацитет си измисляш чесало или намираш кой да те чеше.
Вичи - специалист
GalinBelos написа:
ТЕЦ пък къде го намеси ? ТЕЦ напрактика в България има само в София , ама не съм чувал там да спира тока .
А да си чувал да спира топлоподаването? В София, Перник, Габрово в последния месец. А за газова криза чувал ли си?
GalinBelos - специалист
Вичи написа:
GalinBelos написа:
ТЕЦ пък къде го намеси ? ТЕЦ напрактика в България има само в София , ама не съм чувал там да спира тока .
А да си чувал да спира топлоподаването? В София, Перник, Габрово в последния месец. А за газова криза чувал ли си?
Това какво общо има с обсъждания въпрос - няма ток 1-3 дена ?
koveslav - майстор
preslav написа:
Мързел - да, познавам и такива, които са на принципа "за лудо работи, за лудо не стой", но на тях им викам хора с ниско КПД - мързелът е в основата на човешкия прогрес, когато ти писне да се чешеш (там където не те сърби) и ако имаш капацитет си измисляш чесало или намираш кой да те чеше.
Някои мнения не ги чувате тенденциозно,не знам защо.Сигурно наистина,защото става въпрос за труд.
Като не сте способни или не искате да извършите дадена операция,можете да си платите да я извърши някой друг.
Аз съм на дърва.Твърдя,че съм с едни десетина хиляди напред за десет години.Отоплявам на 100% точно 134кв.м. и един бойлер.Оспорвайте.
Ето една разбивка както аз виждам разходите при такива като моите условия.
Дърва-оборудване камина с водна риза за 700лв,гориво за 7000лв,амортизации до тук 0лв-тотал за 10 години 7700лв.Нека са 8700лв със забележките за платен труд,ако плащах обработка и прибиране.При мен точно този 10-годишен период току-що приключва,така че за отоплнието на дърва вярвам само на джоба си.
Пелети- аналогично като мощност,но евтино оборудване за пелети,поне за 3000лв,амортизации неизвестни,гориво поне по 1200лв годишно.Тотал за десет години- поне 15000лв(цена поддръжка под въпрос!)При проблем с качеството на пелетите горивото хвърчи нагоре.
Ток-4 добри климатика поне по 2000лв-общо за 7-8000лв,ток поне по 200лв месечно общо за всичките или около 1200 за сезон.С климатиците няма да се отопляват санитарните възли,сервизните помещения и бойлера и ще има и допълнителни разходи.Тотал за десет години(пак с неизвестни амортизации) около 20000лв.Може да спестите от цената на климатиците и да завишите цената на консумираната енергия и поддръжката.
При проблем чисто нова камина отново ще ми излезе 7-800лв и ще съм сменил на 100% оборудването с ново.При другите видове отопления тези разходи ще са значително по-високи.
Говорим кое е най-изгодно,а не кое е най-луксозно-такова е името на темата.
ПП Да ме извинят хората с климатици,пропуснах около 3000лв за изграждане на отоплителната система-радиатори и тръболяци,но пък я смятам за дълготрайно оборудване без амортизации и поддръжка..
Вичи - специалист
GalinBelos написа:
Това какво общо има с обсъждания въпрос - няма ток 1-3 дена ?
Изобщо не е това обсъждания въпрос. Виж сам под кое мнение го написа:
GalinBelos написа:
nelim написа:
Т.е. пелетите, подобно на дървата - имат възможност за автономна работа и независимост, за разлика от ГАЗ/ТЕЦ/ТОК където като спре.. нищо не може да направиш :)
Значи на пелетите може да им сложиш генератор , а на котела на газ не можеш , така ли ? ТЕЦ пък къде го намеси ? ТЕЦ напрактика в България има само в София , ама не съм чувал там да спира тока . Макар че ако е за идеята, и там може да сложиш един генератор на помпата, и да имаш парно .Истината е че всяко автоматизирано отпление е на 100 % зависимо от тока , и пелетите не правят изключение . Даже бих казал , че пелетите са едно от най-зависимите от тока отопления , защото имаш прекалено много електрокомпоненти - двигател на шнека , вентилатор на горелката , платка за управление , дисплей , помпа за вода , стаен термостат евентуално .... .
Независими от тока са единствено отоплението на дърва и въглища с печка или котел с гравитачна система . Ама при тия системи точката "хамалогия " е огромна . Въпрос на приоритети и финансови възможности . Има хора които са съгласни цяла зима да хамалуват , но да са сигурни че ще могат да се топлят и ако 3 дена няма ток , има и такива които не искат да хамалуват , и избират автоматизиран процес на отопление , и са готови да си платят три нощувки на хотел ако евнтуално няма ток .
Човека говори за автономност и независимост от мрежови доставчици, а нямането на ток е твоя интерпретация.
LazarGanev - "Велик майстор"
koveslav написа:

Аз съм на дърва.Твърдя,че съм с едни десетина хиляди напред за десет години.Отоплявам на 100% точно 134кв.м. и един бойлер.Оспорвайте.
Не разбрах от кого си напред с десетина хиляди за 10 години? От оня, дето се топли на нафта и дори лятото котела му думка за един бойлер? Ми той е напред от теб (и мен) с десетина хиляди не за 10 години, ами понякога и за ден :cool: ! Да, 10000, дето ти си ги спестил от гориво за 10 години, той може да ги спести от кръчми за 1 вечер :lol: . Ама за кво да ги пести - живота е кратък :) . Така че всеки знае себе си. Така че горните критерии от няколко точки и подточки нямат никакъв смисъл. По-важно е кой какво може да си позволи и кой колко време работи за да си осигури отоплението през зимата. Един го плаща с едномесечен доход, друг с тримесечен, а познавам хора, които теглят кредит, за да осигурят топлото на децата си. В тоя ред на мисли има и хора, които с един надник си плащат отоплението за месеца. Така, че като искате да се сравнявате, добавете и една точка месечен доход, за да са по-лесни сметките :-D
dragozow - майстор
С тези инсталации за по няколко хиляди може да си купите един генератор 2,5 kW за 500 лв и ставате независими от спирането на тока, достатъчно е за помпа, крушки и телевизор. Има и по-скъпи решения с генератори с водно охлаждане, системи за автоматично пускане и т.н. Въпрос на пари.
Вичи - специалист
Лазаре, колегата е абсолютно прав. Ако нещо струва един лев, то струва толкова независимо от доходите ни. Как може изобщо да сравняваме, ако аз кажа, че на пелети се топля с 10 надници, друг, че с климатици може да се стоплиш със 7, а трети, че за дърва дава три месечни пенсии и т. н. ?
  • 1
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 42

Тема "Отоплението на дърва ще е най-изгодно тази зима - как ги изчислиха?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: