Бих добавил и още една точка:
- възможност за повреди и цена поддръжка/ремонт.
preslav написа:Не топля една стая.Бях писал някъде.Топля 160 кв.м.olelemaiko написа: А ти на тоз Андро , вярваш ли му. При 60 лв. за тон. Аз бях писал някъде , че се топля , за 98 стотинки на ден. И на мен можеш да ми вярваш. Мога да обясня. Хем приятно , хем полезно.Обясни пак, на мен ми е интересно, устройват ме и левче на ден за стая.
infomar написа:Бих добавил и още една точка:Аз това съм го добавил като подточки на първата.
Вичи написа:Това какво общо има с обсъждания въпрос - няма ток 1-3 дена ?GalinBelos написа: ТЕЦ пък къде го намеси ? ТЕЦ напрактика в България има само в София , ама не съм чувал там да спира тока .А да си чувал да спира топлоподаването? В София, Перник, Габрово в последния месец. А за газова криза чувал ли си?
preslav написа: Мързел - да, познавам и такива, които са на принципа "за лудо работи, за лудо не стой", но на тях им викам хора с ниско КПД - мързелът е в основата на човешкия прогрес, когато ти писне да се чешеш (там където не те сърби) и ако имаш капацитет си измисляш чесало или намираш кой да те чеше.Някои мнения не ги чувате тенденциозно,не знам защо.Сигурно наистина,защото става въпрос за труд.
GalinBelos написа: Това какво общо има с обсъждания въпрос - няма ток 1-3 дена ?Изобщо не е това обсъждания въпрос. Виж сам под кое мнение го написа:
GalinBelos написа:Човека говори за автономност и независимост от мрежови доставчици, а нямането на ток е твоя интерпретация.nelim написа: Т.е. пелетите, подобно на дървата - имат възможност за автономна работа и независимост, за разлика от ГАЗ/ТЕЦ/ТОК където като спре.. нищо не може да направишЗначи на пелетите може да им сложиш генератор , а на котела на газ не можеш , така ли ? ТЕЦ пък къде го намеси ? ТЕЦ напрактика в България има само в София , ама не съм чувал там да спира тока . Макар че ако е за идеята, и там може да сложиш един генератор на помпата, и да имаш парно .Истината е че всяко автоматизирано отпление е на 100 % зависимо от тока , и пелетите не правят изключение . Даже бих казал , че пелетите са едно от най-зависимите от тока отопления , защото имаш прекалено много електрокомпоненти - двигател на шнека , вентилатор на горелката , платка за управление , дисплей , помпа за вода , стаен термостат евентуално .... .
Независими от тока са единствено отоплението на дърва и въглища с печка или котел с гравитачна система . Ама при тия системи точката "хамалогия " е огромна . Въпрос на приоритети и финансови възможности . Има хора които са съгласни цяла зима да хамалуват , но да са сигурни че ще могат да се топлят и ако 3 дена няма ток , има и такива които не искат да хамалуват , и избират автоматизиран процес на отопление , и са готови да си платят три нощувки на хотел ако евнтуално няма ток .
koveslav написа:Не разбрах от кого си напред с десетина хиляди за 10 години? От оня, дето се топли на нафта и дори лятото котела му думка за един бойлер? Ми той е напред от теб (и мен) с десетина хиляди не за 10 години, ами понякога и за ден
Аз съм на дърва.Твърдя,че съм с едни десетина хиляди напред за десет години.Отоплявам на 100% точно 134кв.м. и един бойлер.Оспорвайте.
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: