• 1
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vrangelov - специалист
LazarGanev написа:
... Та кое му е по-евтиното на дървата?...

Всякак си е по-евтино на дърва. Всеки гледа само това, колко му е евтино на неговото си отопление, но никой не е написал, ако бях на дърва щях да изгоря толкова и толкова. Виждам, че си разбрал един от начините за икономия, но това не е приложимо при всеки, защото това, което ти си избрал се избира само в етап на планиране на бъдещото строителство. Колегата @шоп много пъти го е казвал, че това е икономията от мащаба. С други думи, колкото по-голяма е една къща, толкова нуждата от топлина на квадратен метър намалява. Това е и причината апартаментите в блоковете да имат значително по-малък разход на енергия на квадратен метър в сравнение с къщите. Ако някой е живял в изцяло населен блок, а сега вече няма съседи, може да потвърди това.
Ако при твоята къща от 250 кв. метра разходът ти тази зима е 8,5 тона, няма как да паднеш под 5 тона, ако я беше построил 130 кв. метра. Тогава равносметката нямаше да е "0.9лв/м2 на месец", а по-скоро 1.28лв/м2, което не е по-евтино. (пелети 200 лв.)
При @koveslav пак така. Ако неговата къща беше 250 кв. метра, вместо 10 м3, той би горял 16 м3. Тогава на дърва би му излязло 0.75 лв. / м2. (дърва 70лв.)
Хамалогията при дървата според мен е с малко по-малко от тази на слънчогледови пелети и с малко повече от тази на дървесни пелети, но все пак я има.
Да не забравя и @preslav. При малко жилище в града и при липса на газ и топлофикация(в комбинация със свестни съседи) климатикът, ако не ти пречи е най-изгодното отопление.
preslav - майстор
Вичи написа:
preslav написа:
koveslav написа:
Важното е,че за целия сезон разхода на цялото жилище никога не превишава 10 кубика,дори и през най-тежките зими-това е истинската равносметка.
Ами горе-долу това е отговорът (+уточнението за квадратурата) - останалите сметки всеки може да си ги направи.
След купчина приказки за какво ли не (визирам не само теб, а 20 те страници на темата), се оказа, че отоплението на дърва И тази зима няма да е най-изгодно т.е. правилно е зададен въпросът в заглавието "как ги изчислиха".
Напротив в цитираното мнение се оказа, че отоплението на дърва е най-евтино. Защото след уточнението на квадратурата излезе, че koveslav топли стая аналогична по размери на твоята с максимум 18 лв. средно за отоплителен месец.

Аз разбирам, че някои хора нямат алтернатива - ако живееш в апартамент без централно газоснабдяване и топлоснабдяване, тока и климатиците са единствената приемлива възможност. Просто трябва да се приеме положението с всичките му предимства и недостатъци, а не да се изкривяват фактите.

Всеки работен ден прекарвам 10 -12 часа в къща с парно и 8 -9 в офис с климатик(по липса на избор). Правя ежедневна съпоставка. В момента с изключен климатик на работата е 15 гр. и предпочитам да стоя с якето, отколкото да ми духа и бръмчи, вкъщи парното работи вечер и през месец май, защото на 22-23 гр. ми е по-уютно отколкото на 20.
Ами бях тръгнал да цитирам Лазар Ганев, ама сам го прочети - в резюме отоплението на пелети и газ не е по-скъпо от дървата.
Преди Лазар някой друг беше споделил разхода си при отопление с термопомпа - пак не е по-скъпо.
Сега мен можеш да ме изключиш от сметките си, но прочети другите, а ако искаш да си полезен на следващите кажи на дърва ли си, колко кубика издуха до момента, на каква цена ги купи, каква площ отопляваш.
Не мога да сложа на всеки климатик ватметър, по-скоро не искам или не виждам смисъл, за това говоря само за една стая около 20 квадрата - от 30.09.16 до вчера климатикът е изял 194 лв. дали е много или малко всеки може сам да прецени, ако топли 5 стаи умножава по 5 и с достатъчна точност ще знае какво би му струвало отоплението на 100 квадрата къща.
infomar
Всеки се топли с това което може да си позволи.
Щом бабите наоколо минаха на климатици и зарязаха печките на дърва и кюмюр... явно и те са разбрали къде е келепира, а нямат високи пенсии.
Вичи - специалист
Идеята ми беше да четем и по-важното да цитираме точно и вярно чуждите мнения, независимо от това дали ни харесват, а именно: Koveslav го докарва до 90 ст./кв. м. на месец тази студена зима, миналата година е изгорил под 10 кубика. Ганев е бил миналата година на 90 ст., тази ще докупи още 2 тона. Плюс отбелязаното от vrangelov, че по-голяма площ се топли по-евтино на кв.м.

Аз се отоплявам на пелети (дървесни), 200 кв. м., по тези критерии миналата година ми излезе 80 ст. кв. м. за месец, тази очаквам да е около 1 лев. В това число има 200 л бойлер, ако се приспадне стойностите ще са по-ниски. Това обаче се дължи на обстоятелството, че къщата е нова и съм вложил много пари за енергййна ефективност. Ако котела беше на дърва, парите щяха да са по-малко. За съжаление не съм толкова работлив като кoveslav, затова избрах пелетите и ме устройва да си плащам за мързела.
burner - специалист
Имам един въпрос към Koveslav. Това, с което се отопляваш ( котел ли е, камина ли е), непрекъснато ли гори? Или вечер се спира слагането на дърва и на другия ден пак се пали?

==========================================================
Какво излиза, нито един не успя да защити твърдението на НАЦИОНАЛНАТА телевизия БТВ, че "цяла зима се отоплява 70 квадрата на 21 гр. на дърва" за 6 кубика/х 80 лв.= 462 лв. :?
==========================================================
А това е от първа страница на темата. Аз съм със 70 кв. м и с камина с водна риза само с дърва се топлих 10 години. Къщата беше неизолирана, втори последен етаж. При денонощно горене ми отиваха по 12 кубика на сезон. Със 6 кубика няма как, освен да не ти работи денонощно. Затова зададох въпрос на колегата, колко време в денонощието му гори отоплението. Следващите пет години слагах и въглища, та му загубих края. А последните две години, след като си направих изолацията палих едната година 9 дни, другата - пет. Изпаднах в невъзможност да ползвам камината ( 8+4 kW), защото само едно дърво да гореше, ставаше много топло и ползвах климатиците. С това давам отговор и на предишен въпрос на колегата Анди Форсайт, който ме беше питал за разликата преди и след изолацията. Сега с пелетната камина е малко по-добро положението, но откакто стана топло, не я ползвам и пак съм на климатици. И те не веят и шумят чак толкова, колкото се опитват да ги изкарат някои. Експлоатирам доста климатици и само един не е монтиран на удачно място и малко пречи, ама там няма как иначе да бъде. При стая 20 квадрата и монтиран 18 климатик, може и да вее и да е шумно. Ама моите стаи са 14-15 кв. и 12 климатик на Фуджицу на втора или първа степен не вее и не шуми. В магазин и цех имам и 32 климатици. Но там е друга бира. Тук говорим за дома.
koveslav - майстор
Нощно време преди лягане слагам две "нощни цепеници",т.е. подбрано големи и я затварям.Това ми е практиката от самото начало.Сутринта е на жар,хвърлям поредните дърва и така.Така съм си отгледал малкото дете-точно година след като се роди направих парното,сега е пети клас.Израстна по къс ръкав,както се казва.С камина за вграждане Прити с водна риза съм,модела с чугунена врата.Дървата се купуват на метровки-това е по-реалната кубатура и е особено важен момент.Защо е по-реална сме писали много по другите теми.
burner - специалист
И аз правех точно така. Не я спирах с месеци. И да, най-евтино е с дърва. Лятото бяха по 60 лева "дърварски (измамнически) кубик" нацепени.
torongill - напреднал
Както обикновено, изгодно зависи от определението. Миналата година изгорихме около 2.5 кубика дърва - пресни, и не знам колко чамови греди и дъски останали от ремонт. В къщата беше студ и жега едновременно, защото се оказа, че камината с водна риза е преоразмерена и не можеше да се запали както трябва. Така че в най-големия студ отоплението беше на дърва беше със стара пернишка печка и вентилатор, който да духа към останалите стаи, и на ток. Та въпросът е, към отоплението на дърва да смятаме ли човекодните прекарани в цепене и дялкане на подпалки, разходите за лекарства предизвикани от резките смени на температурите (в банята 40 градусов душ, в антрето скреж по прозорците от вътрешната страна), пропуснатите ползи от болничните, които означават липса на бонуси...

Тази зима минахме на пелети, не много качествени за новата камина. Изгорихме 2 тона от края на октомври досега, сметките за ток са много по-ниски от миналогодишните, вместо две стаи горе-долу отоплявавани сега са четири плюс баня и антре.

Та за мен е много по-изгодно отоплението на пелети - само с бонусите за два месеца и намалените сметки за ток излязох на нула с пелетите, тоест в случая дървата ми се оказаха 200 лв по-скъпи, без да броим комфорта, времето, което можех да използвам за друго, а не за маане с брадвата, удобството да се прибереш в топъл дом, а не тепърва да палиш печка и да чакаш да се сгрее.

На ток, дори отоплявайки само една стая в къщата (другата на дърва), сметките бяха по 200 лв месечно. Не с климатик или термопомпа, с конвектор. Тъй че като смятате, смятайте всичко - ама всичко всичко, не само колко пари сте оставили при дървосекачите, дистрибуторите на пелети или колко са киловатите на електромера - щото електромерът не ти слага ДДС, не ти слага такси ползване, включване, мрежа и т.н.
olelemaiko - специалист
torongill написа:
Както обикновено, изгодно зависи от определението. Миналата година изгорихме около 2.5 кубика дърва - пресни, и не знам колко чамови греди и дъски останали от ремонт. В къщата беше студ и жега едновременно, защото се оказа, че камината с водна риза е преоразмерена и не можеше да се запали както трябва. Така че в най-големия студ отоплението беше на дърва беше със стара пернишка печка и вентилатор, който да духа към останалите стаи, и на ток. Та въпросът е, към отоплението на дърва да смятаме ли човекодните прекарани в цепене и дялкане на подпалки, разходите за лекарства предизвикани от резките смени на температурите (в банята 40 градусов душ, в антрето скреж по прозорците от вътрешната страна), пропуснатите ползи от болничните, които означават липса на бонуси...
Олеле майко.Да се смее ли човек , или да плаче.
Май по правилно е да се каже , да ти се смее човек.

Вдишай малко въздух.Тез пелети , ще ти вземат здравето , да ги лансираш.

пп.Имам залежала жар от октомври месец.
torongill - напреднал
olelemaiko написа:
Олеле майко.Да се смее ли човек , или да плаче.
Май по правилно е да се каже , да ти се смее човек.

Вдишай малко въздух.Тез пелети , ще ти вземат здравето , да ги лансираш.

пп.Имам залежала жар от октомври месец.
На заварено положение октомври месец не може да се направи нищо. Пиша, каквото ми е минало през главата на мен. . Камината Прити и радиаторите купени от тъста ми на принципа "да е по-ефтинко", системата направена от съсед, "който не е парнаджия, ама си ги знае нещата" пак по същата причина. Миналата зима с жена ми сме дали над 300 лв за лекарства заради 4 заболявания директно свързани с простуда. Тази зима, дето беше доста по-дълга и студена, само една простуда. Какво, това няма значение, така ли? Това, че не съм бил в болнични и съм си взимал бонусите, задето съм бил във форма и съм работил, това също ли няма значение?

Всеки сам си решава според собствените си възможности и ситуация. Вкъщи нямам изба, в която да сложа котел, нямам и нужда от котел, защото отопляваме 80 кв. метра. Няма кой да седи вкъщи цял ден да хвърля дърва в печката/камината, защото и двамата работим. Имам нужда да се прибера на топло и уютно - а за мен уютно е да мога да се наслаждавам на осезаема топлина. Не мога да свикна на климатиците, дето ги е сложил баща ми (освен лятото, нали :lol: )

Ако на теб ти изглежда като лансиране на пелети, жив и здрав. Само че грешиш. И то много.
  • 1
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42

Тема "Отоплението на дърва ще е най-изгодно тази зима - как ги изчислиха?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: