• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Привет!
Имам доста неприятен проблем с парното. Започна някакъв почукващ/потропващ звук, който като че ли, идва не точно от самият радиатор, а от щранговете. Още по-неприятното е, че това се случва с радиатора/щранговете в спалнята, с останалите в апартамента - не.
Четох други, по-стари теми и от различни форуми за възможни проблеми - въпросният радиатор е алуминиев, с термовентил, и е обезвъздушен. Два дни подред се будя от това влудяващо цъкане/тропане около 7:30ч. (вероятно комшията нещо прави? о.О). След като прочетох някаква информация, пробвах да увелича температурата максимално - тропането си продължи. Сега го спрях изцяло да видя дали ще има някаква промяна (edit: докато си пиша това, пак започва леко да потропва... :| ).
Моля ви, кажете какво да правя, защото това действително не се търпи. Вентили ли трябва да се сменят, някой от Топлофикация ли трябва да викам (и за какво по точно? :D).
П.С - И ако може, малко по-простичко обяснено, че не разбирам от тези неща (:
Antonii - майстор
Ако тропането/пукането е еднократно, то най-вероятно е от свиване/разширяване при изстиване/разгряване на радиатора.
Другия източник на такъв еднократен пукот може да е и термовентила ако нещо заяжда, но е малко вероятно.
maistora1965 - специалист
На комшията тако му пукаше радиатора докато миналото лято при неработещо парно гръмна в буквалният смисъл едно от ребрата се беше разцепило на две.Като ходи за рекламация му бяха казали че нещо при монтажа не ребрата не било направено както трябва натрупвало се напрежение и от някъде трябва да избие.Само споделям не съм бил там.
Днес го бях изключила (на 0, не на звезда) и отново сутринта пукаше и тракаше. :| Хубавото беше, че се срещнах със съседът от горния етаж, но той казва, че при него такъв шум няма, или не го забелязва. А той си е доста забележим. Странното е, че е само при единия радиатор, при другите не.
Пукането/тракането звучи като да е от разширяващ се метал, да. Или още по-точно - като да удариш с нещо метално или стъклено по тръбата. Но какво ще рече еднократен?
И защо дори и при спрян мой радиатор отново го чувам? И дори и съседите да оказват влияние (нали щранга е общ), има ли някакъв начин това да се оправи и какъв?
Antonii - майстор
Еднократен се има в предвид, че не пука постояннно, за малко и през големи периоди.
Иначе причината най-вероятно е в някой от глидерите, който има структурен дефект от изработката.
Решението на проблема е смяната на радиатора, че точно в кой глидер е проблема е сложно за определяне.
Тогава мисля, че може да се каже, че е еднократен (:
Благодаря ви много за отговорите, надявам се това да е причината, за да се намери и решението накрая.
dobrev - специалист
TheCockroach написа:
Тогава мисля, че може да се каже, че е еднократен (:
Благодаря ви много за отговорите, надявам се това да е причината, за да се намери и решението накрая.
Ако парното е централно, може да се чува шум при засилване на парното и линейното удължаване на щранговете ( захранващите тръби). То може да се предава и към радиатор и да предизвиква триене към окачващите скоби и шум ( пукане).
kozl - майстор
При мен отоплението е на ТЕЦ през абонатна станция и сега като се затопли времето от време на време се чува едно слабо почукване на серии. Звуковете са един след друг по няколко. Понеже е слабо и не му обръшам внимание. Освен това през деня, когато има други маскиращи звукове, това от радиаторите изобщо не се усеща. И така е от години. При мен вертикалния щранг е един до колекторната кутия и от щранга звуци не съм долавял.
Друг звук понякога издава терморегулируемия вентил, когато работи в притворен режим, започва да пищи. Не винаги, по някой път и като го размърдам спира.
8180 - майстор
Да попитам и аз за идея.
При мен е някъде по вертикалния железен щранг за чешми и WC. Има и циркулационна тръба - работеща, те не би трябвало да има сериозни темп. разлики.
Чува се през секунда, все едно капе вода върху велпапе. :?
radius - майстор
При мен, на 10етаж ламината беше изрязан много плътно по тръбата на парното ( верт. щранг). Доста време ми отне докато разбера от какво пука. При промяна на температурата, а тя е програмирана нощем да е по-ниска и почва пукане. Просто тръбата приплъзваше в ламината. След като доизрязах последния, пукането спря. И зимата щранга като цяло се вдига с 1.5см заради нагряването. Няма линейни компенсатори и на 25-30м дължина това е ефекта.
  • 1
  • 2

Тема "Шум от тръбите на парното" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: