Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Абе..ако приемем, че парното загасва около 23 часа, при студено време навън (-10 и нагоре) при около 23 градуса вечврта на сутринта е не повече от 18...
andy_forresite - майстор
Давай без буфер.
Принципно тези съдове акумулират излишната топлина и се ползват за това системата да работи там, където КПД е най-висок. Всяка комбинация горелка котел има ниво на натоварване, при което дава най-висока ефективност. Над и под това ниво КПД спада. Във всички случаи вършат работа при жилища с малка нужда от топлина и във всички случаи щом не губиш много топлина разходът ще е приличен с и без буферен съд. Колко ще е разликата с него и без него, няма как да разбереш. Виж как ще потръгне. При 10+ градуса вероятно ще е добре да го има, в реални зимни условия - не.
Ок. За което благодаря! Тръгвам без буфер, пък после ще видим как ще потръгнат нещата! Значи да взимам котел 20-ка и горелка 20-ка, или котела да е малко по голям? В случая 300-400 лева разлика не са ми проблем. Просто искам оптимален вариант. На Грейко ли да се хвърлям или тук ми рекалмират Бисолид или Екотерм ли беше.... :? или нещо подобно... И ми остава да намеря изпълнител на работата, защото не ми се занумава с неща, от които не разбирам.
andy_forresite - майстор
Ако аз купувах сега от тези три бих взел горнооряховския комплект 20 киловата. Иначе има много варианти на пазара. Повечето дори не сме ги споменавали. Идея нямам какво представляват реално. На цифри в описанието всички го докарват.
Оптимален вариант е може би внос на котел от Полша със сертификат и резултати от истински тестове, не някакви купени хартии с печат. Горелка някаква от универсалните с две скари, много функции и т.н.
idealist - специалист
'що бе ? К'во му е на зеления ?
andy_forresite написа:

idealist написа:
Аз съм на газ, но личното ми впечатление е, че няма да постигнеш икономии, ако гасиш горелката.
Изпитал съм го лично за повече от 20 години парно на дърва. Писал съм в други теми по въпроса.
Приеми че има пелетни системи, при които си в преразход ако го караш 24/7. Нямаш стаен, нямаш съспенд и нямаш програмиране на таймери...
Сподели, кои са тия с-ми ? По същата логика ще си в преразход и с други горива ! А това за програмиране на таймери е .... Мнението ти е подвеждащо към съфорумници, които търсят съвет.
andy_forresite - майстор
Зелената е така. Тя гори докато не я изключиш. Абсурд който и да е да изкара с един чувал на ден, а за половин да не говорим.
На този етап това не ми се отразява, защото нито една стая не задържа топлина.
Не съм се интересувал дали има друго управление, което да не спира горенето. При мен огънят почти изчезва, започва да не усвоява нищо като се добави вентилацията чрез коминната тяга и една опаковка изчезва за едно денонощие без да се усети. Дори един метър вата да облека отвсякъде, под 25 да не кажа две торби е невъможно за 24 часа. Това със 7-8 кг на ден като гледам темата за разхода тук няма как да се получи, освен с гасене, палене, гасене... Така че ако някой ден съм изолирал колкото мога, трябва да спирам горелката ако искам икономия. Вече в зимни условия този недостатък отпада и решаваща роля има топлосъхранението в дома.
filmatoplo - майстор
Има няколко начина за монтажа на буфер към инсталацията ,единия най разпространения го знаете - той обаче е функционален при по големи мощности ,другия начин по добрия почти не го знаете .
emilvelkov73 - специалист
filmatoplo написа:
Има няколко начина за монтажа на буфер към инсталацията ,единия най разпространения го знаете - той обаче е функционален при по големи мощности ,другия начин по добрия почти не го знаете .
А ще ни го споделиш ли моля???
maistora1965 - специалист
filmatoplo написа:
Хаиде де и аз чакам с интерес защото тъкмо съм го захванал да го правя и само да използвам темата да попитам има ли значение ако буфера е правоъгълен а не объл.Че съм захванал да си го правя но ми е много по лесно да го направя правоъгълен атколкото цилиндричен.
filmatoplo - майстор
Правоъгълен ще се издуе до неузнаваемост ,може да се пръсне .

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: