Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
шоп - майстор
mr.stanchev написа:
Тук, в Шумен, намерих само един, с дължина на фунията 4 м. На мен ми е нужен поне 10 м. преход...

Личи си че имате нулев опит в бетонджийските дейности. При кота 0 и 10м разстояние не Ви трябва бетон помпа. Така си спестявате веднага едни пари за помпа и с тези спестени пари можете да инвестирате в по-висока марка бетон.

Можете да процедирате така: миксера прикарва на заден ход максимално близко, спуска улея си 4 м. Предварително от 4 бр дъски х 4 м. дължина сте сковали улей. Улея го подпирате на две подвижни опори ( магарета) с наклон и наливате.

3 човека са предостатъчни да изтеглят и загладят 75м2 бетонна настилка без да се уморят в рамките на 1-1.5 часа. При това само един от тези трима човека е нужно да има опит в изтеглянето и заглаждането.

При бетона всичко е въпрос на предварителната подготовка. Направете си кофража и армировката. Всичко нивелирано и с нужните наклони по които да се води мастара, сложете делитационните фуги. Можете да си направите и импровизиран вибромастар. Без да се хваля но 75м2 с готов бетон при 20 градуса ги правя без проблеми сам.

Успехи и дано се научите по лесният, а не по трудният и скъп начин :-D
il_iliev - напреднал
Andri01 написа:
"...Тук, в Шумен, намерих само един, с дължина на фунията 4 м. На мен ми е нужен поне 10 м. преход..."
Май няма възможност да влезе бетон-помпа!? Ами ако могат на веднаж или поне на 2 пъти да хвърлят бетона с аверите,превоза ще си го поспести. За Варна превоза е 25лв на курс.Независимо дали е 0,5куб. или 2 кубика.
Така е търсил, че даже не е разбрал каква е цената за транспорт на бетоновоза :) и тия 4 метра са за фунията на бетоновоза не за бетон помпата.
За преход от 10 метра както е написал няма да се наложи да влиза бетон помпата, а той няма да усети, че е изливал бетон.
Варианта с магаретата може да стане, но може и да не стане, според мястото и обекта е, варианта с бетон помпата е най-скъп, но сигурен и удобен.
preslav - майстор
Работата ми понамирисва на това, че някой е подвел момчето и му е казал, че като си купи цимент, пясък и чакъл ще му излезе без пари или най-малко 2 пъти по-евтино от готовия бетон.
Отделен е въпроса, че болшинството питащи идват във форума с вече готово решение, просто за една сверка на часовника - момчето от самото начало си каза, че смята да бърка бетон и след десетки мнения и аргументи против си остана на първоначалното мнение.
Аз пък (без да претендирам за точност) сметнах, че всеки от тези 5-6 авера ще трябва да навърти по 1.5 километра с две пълни кофи бетон и още толкова с празните, освен това ще има мъкнене и бъркане на съставките, а също така и разстилане и заравняване.
Ще се справят, убеден съм, но ще са като пребити псета и дори от бира и кебапчета ще направят икономия.
lov - майстор
Това да се правят външни пътеки без армиране е такава абсолютна глупост че няма на къде. Това може да го изръси някой дето сигурно един кенеф през живота си не сковал със собствените си ръце. :lol:
И като допълнение към всичкото казано до тук за арматурата бих ги посъветвал и да добавят полипропиленови фибри и да ползват и добавка за водоплътност. Причината е че по рецептата дето са им обяснили тези пътеки на открито е доста слабичък. Отделно сметките за количествата ги няма никак. Такова количество бетон не бих се хванал никога да го бъркам на ръка не живеем в миналия век. :x С една малка бетонобъркачка 2-3 човека ще се справя в пъти по бързо и качеството ще е много по високо. А тъй като така или иначе заради дилатационите фуги ще има прекъсване и сам човек или хайде с още един помощника могат по малко да го направят с почивки без да си вадя душата.
preslav - майстор
lov написа:
Това да се правят външни пътеки без армиране е такава абсолютна глупост че няма на къде. Това може да го изръси някой дето сигурно един кенеф през живота си не сковал със собствените си ръце. :lol:
Аз съм един от тези дето и един кенеф през живота си не е сковал - надявам се и да не ми се налага. По този случай реших да подаря бетониране на съществуващите от 20 години пътеки на мои приятели. Пътеките са 70 до 80 см. широки и 15-тина м. дълги. Понеже всичко си беше за моя сметка реших да инвестирам в по-як бетон вместо в арматури. Кофраж не е правен защото пътеките си имаха отлети бордюри с височина 10-тина см. Скъсаха ми се вратните жили да пренеса и трамбовам бетона - за никакви дилатационни фуги не съм си и помислял. Презумпции много, но водещата при мен беше, че на харизан кон зъбите не се гледат, на който не му харесва да си го е направил сам. След 2-3 години експлоатация на неправилно изградените пътеки най-после видях една напречна пукнатина, ама то защото бях с очила.
Иначе комшията от 2 години прави кокошарнк, пода е от ЖЕЛЕЗОбетон - не знам какви са размерите на плочата, ама я има, я няма 20 квадрата, не знам и каква арматура е слагал, ама маниера му е слагай желязо да е здраво "от онова къдравкото".
Та прав си повечко и по-дебела арматура, ако може и на два пласта, фибри, пластификатори, уринатори и всякакви други ..тори - да са яки пътеките, пък че къщата мяза на трафопост няма значение.
Те горките 25 лв. за транспорт им се виждат много, че точно фибри ще слагат и ще пердашат до огледална повърхност.
lov - майстор
Всеки е свободен да прави каквито си глупости иска. И после да се хвали колко евтино го е направил. Парите и труда са си негови.
шоп - майстор
lov написа:
Всеки е свободен да прави каквито си глупости иска. И после да се хвали колко евтино го е направил. Парите и труда са си негови.

+1
и накрая евтиното излиза най-скъпо. Без правилната арматура, без фибри, добавка за водоплъттност и бетон Б20 след 3-4 години настилката ще е грозна гледка.

При такива настилки аз ползвам и самоделен вибромастар и импрегнатор.
preslav - майстор
lov написа:
Понякога си твърде категоричен и краен в изказванията си, човек ще си помисли, че си изградил една цяла вселена. Я си спомни от къде си тръгнал, колко грешки и глупости си направил на младини и дали тогава си чувал съветите на по-възрастните.
Децата ще се научат - важното е, че има ентусиазъм, можеше и да чакат на бащите си!
Hoвoceлckи - майстор
gandonov написа:
75кв.м. х 8cm дебелина = 6 куб.м.
Забъркване на 6 куб.м. бетон е мноооого работа!
Имай предвид, че тези 6 куб.м. бетон тежат 15тона (тегловият му коефициент е 2,4-2,5)!
mr.stanchev написа:
Поръчани са 3 тона пясък, 4 тона баластра и 24 торби цимент. Увериха ни, че това ще бъде готов бетон от порядъка на 7 кубика. Би трябвало да стигнат за 75 квадрата.
Доста голямо разминаване в масите :-D Как от 7 тона инертни материали се получават 15 тона бетон :?: Малко трябва да са ви поднесли с поръчаните количества. Дали ти не бъркаш мерните единици (м³ с тона)? Сложих една табличка в закованата тема "Процентно съдържание на разтвори" цъкни, от която е видно, че чакълът ти е към 2,2м³. Като се добави 1,5м³ пясък няма да стане и 3,7м³ :callsign: ... дори и с 0,8м³ цимент (дано торбите ти са по 50кг, а не по 25), и 0,5м³ вода :idea:
Замисли се по-сериозно над числата. Май ти се предлага половината от нужното ти количество, при това при съмнително слабо качество (съотношение) на бетона! Хванал си се за цената - ами според мен това са половината пари (като за половината от нужното ти количество бетон :wink: )
plamen6703 - майстор
Млад мъж се разхождал по цял ден с една торба цимент на гърба си.
Като го попитали, защо мъкне по цял ден тази торба цимент на гърба си, той отговорил, че вечер като я хвърли от гърба си усещането било за невероятен кеф :-D
Хора разни и всеки по различен начин решава как да си направи кефа :lol:

Тема "полагане на бетон" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: