Най - вълнуващия въпрос зимно време.
fox_vt - майстор
Примера беше да се покаже колко литра вода трябва да се нагряват едновременно. Идеален бойлер.... водосъдържател от бойлер боядисан в черно качен на покрива има плачевна ефективност спрямо най лошия колектор. В крайна сметка закона казва така-не може да получиш повече енергия отколкото си дал или получаваш. Т.Е. Ако енергията е киловат на квадрат това е. Принципно дали ще топлиш 80 литра наведнъж или на порции по литър е все същото, като реално ако може да стоплиш тези литри директно на покрива ще избегнем загубите от пренос на топлина и ток, но там има и други загуби и всичко е танто за кукуриго. Дотук всичко е във случая че слънцето пече 100% реалността обаче е друга, облаци дъжд студ, там да топлиш малко количество топлоносител е печелившо.
шоп - майстор
Днес демонтирах един меден абсорбер със селективно покритие TINOX
Бил е оставен зимата с вода ( или с недостатъчна концентрация незамръзваща течност) и са се спукали две тръбички. Запоих го.

Площа на абсорбера е 2.7м2, дебелината на абсорбера 0,2мм, диаметър на тръбите ф8, разстояние между тръбите е точно 110мм Обема на топлоносителя е 1,8 литра

Държа да подчертая, че цялата медна част на колектора и покритието е немско, от клас доста над средният, а сглобката на колектора като цяло е турска с много лошо изпълнение.

Който разбира знае какво е покритие TINOX, в кой завод на Германия се прави и знае качеството на лазерното заваряване. Вече казах: клас на изработка доста над средният. В разговор със служител от завода знам, че има стотици хиляди произведени абсорбера за стотици производители в десетина страни брандиращи със собствена марка.

Въпроса е, дали педантичният германец е спестил 1-2 тръбички ф8мм дълги около 2150мм???
Мислите ли, че при тази жестока конкуренция на пазара и борба за престижни сертификати, някой ще си позволи да икономиса 50 грама медна тръбичка?!?!

Отговора за мен поне е ясен...
Успехи на всичко фенове на сл. енергия.

Прикачен файл

SAM_9163.JPG

Прикачен файл

SAM_9162.JPG
idealist - специалист
Колко е диаметъра на напречните тръби ?
И ако знаеш дебелината на стената им.
шоп - майстор
idealist написа:
Колко е диаметъра на напречните тръби ?
И ако знаеш дебелината на стената им.
Абсорбера е завъртян на снимките. В работно положение е вертикален. Вертикалните тръбички вече написах, че са ф8мм, дебелина на стената около 0,5мм. Двете хоризонтални свързващи тръби са ф22 с дебелина на стената около 1,2мм

Дебелините на стените на тръбите не съм ги мерил, на око преценявам. Диаметрите съм ги мерил с шублер.
Hoвoceлckи - майстор
Много е велико да казваш какво са направили някои (било то и немци). Още по-велико е да оплюеш нашенец ентусиаст споделил свой експеримент. Най-велико е да се хвалиш какво си си купил щот ти си много напред, а какъв е кяра - теб к`во те нитересува - за теб "възвръщаемост" е "нипричем" :|
mar4ika - специалист
Господа при мен е облачно и вали дъжд,и не мога да дам някакъв резултат.Обаче мисля че направих една грешка,обърнах абсорбера да е отдолу.Уж слънцето да пече директно и тръбите,но онзи ден пекна за малко и нещо не ми хареса резултата.Самите ламели опират в фабричната изолация на кутията на колектора,и тя май отнема част от топлината.Мисля пак да го обърна както си е бил преди.
fox_vt - майстор
Не мисля че целта е да се оплюе автора на темата. Просто как да го кажа, дава се съвет от хора вече опитали или мислили по този въпрос. И аз по едно време бях се захласнал по такива изпълнения но се оказа че математиката и физиката са точни науки,нетърпящи своеволия. Шопа някъде доколкото си спомням беше пуснал линк към чужд форум в който някой беше правил вече тия експерименти и ефекта е нулев.
LazarGanev - "Велик майстор"
Аз пък се чудя дали да не помола Тинки да експериментира, като добави 2 моста (още 4 гуми) на Пасатко. По този начин предполагам ще върви двойно по-бързо, гуми, лагери, окачване ще са по-малко натоварени и ще се износват двойно по-малко, ще се увеличи проходимостта - ще стане като БТР, ще спира много по-бързо. Въобще им се чудя на немците как не са се сетили :?
шоп - майстор
Hoвoceлckи написа:
Много е велико да казваш какво са направили някои (било то и немци)...|
Не казвам, а показвам. Една снимка дава представа повече от 1000 думи.

Чета българска, руска и англоезична литература за соларни системи от години. Някои работи съм ги научил с четене и питане, други ги уча по начина проба/грешка, просто защото експериментирам и никой не ги е правил и споделил преди мен.

Пиша в темата, защото знам разултата.

Автора на темата определено има златни ръце и работи и запоява качествено. Както е добавил тръбички-така може и да ги махне. Проблема е никакъв. 2 часа работа.

Искам да предпазя нови колеги, които си правят сами абсорберите и ще вложат излишни пари в медни тръби и най вече да спестят времето и най-вече многото труд за осигуряване на добър контакт между тръби и абсорбер, защото тръбичка ф8-ф10 се запоява за минута, но десетки линейни метра запояване на тръба към 0-2 до 0,3мм медна ламарина е времеемко и трудоемко.

Темата ще се чете и след години не само от рег. потребители, ами и от хиляди "гости". Нека е полезна темата. Автора сподели още нещо важно: не обръщайте посоката на абсорбера.
Hoвoceлckи - майстор
Добре, но защо? Като си чел толкова много - обясни, а не го давай като аксиома. Аз не съм съгласен. Слънчевата светлина пада перпендикулярно върху слънчевия панел в много кратък период от деня. През другото време е все под някакъв ъгъл, а това май не е най-добре. Знам за призматичните стъкла. Но ти не уточни "... , когато стъклото е призматично". Та когато тръбата е отгоре, на всяка тръба, във всеки момент слънчевите лъчи попадат перпендикулярно (или почти), макар и в сравнително тънка линия. Това е една от причините да са се наложили колекторите с вертикални тръби паралелно свързани, пред тези с хоризонтална тръба "S"-образно нагъната. Проблемът при колегата е, както той сам си го казва, че има опиране в корпуса - естествено, че ще се прояви тотална загуба. Ако има място - слага вата и пак си говорим.
Намирам автора на темата за абсолютно коректен - обявява и отрицателните си резултати. Защо вместо да се хабите в демонстриране на знания, не го оставите той да си покаже резултатите? Колкото и велики да са немците и те си правят сметката. И то много тънка. Никакво набутване не е допустимо. Даже има момент на интерес ... да се купи още един колектор. Но това си е съвсем нормално за всеки бизнес. Колегата влага още толкова мед, без да очаква още толкова добити ватове и не го притеснява цената - няма да го продава.
Вие като знаещи, кажете как дебелината на ламелите участва в транспортирането на топлината?! Може ли ламелите да са по-широки ако ламарината е по-дебела? Колко най-тънка изобщо е допустимо да се използва? Защо? Да оставим чисто икономическата страна. Шапка ви свалям ако ми отговорите на тези въпроси! Ама не с "така е защото така го правят немците". То и индианците изсекли гората, щото по телевизията казали, че иде студена зима. А по телевизията го казали щото видели, че индианците берат дърва ...

Тема "Тунинг на слънчев панел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: