За да изкараш на изхода на линейно лабораторно захранване 35-38 волта при 10 ампера, регулиращите транзистори трябва да са разчетени електрически и топлинно поне за 500 вата минимум. Не знам дали можеш да си го представиш, но това е огромна мощност за разсейване в топлина - цяла печка. Ще ти трябват 10 мощни транзистора в паралел, много големи радиатори и вентилатор. Помисли си имаш ли нужда на практика от такива големи токове. Другият вариант е да превключваш (автоматично или ръчно) различни напрежения от мрежовия трансформатор на входа, в зависимост от нужното изходно напрежение, за да намалиш малко загубите и облекчиш работата на транзисторите.
jordanvass написа:За да изкараш на изхода на лабораторно захранване 35-38 волта при 10 ампера, регулиращите транзистори трябва да са разчетени електрически и топлинно поне за 500 вата минимум. Не знам дали можеш да си го представиш, но това е огромна мощност за разсейване в топлина - цяла печка. Ще ти трябват 10 мощни транзистора в паралел, много големи радиатори и вентилатор. Помисли си имаш ли нужда на практика от такива големи токове. Другият вариант е да превключваш (автоматично или ръчно) различни напрежения от мрежовия трансформатор на входа, в зависимост от нужното изходно напрежение, за да намалиш малко загубите и облекчиш работата на транзисторите.Това което сега ще сглабям е слабичко около 3А. Иначе ще се радвам ако ми изпратиш схемите.