От мобилни телефони до цифрови камери
jordanvass - майстор
За да изкараш на изхода на линейно лабораторно захранване 35-38 волта при 10 ампера, регулиращите транзистори трябва да са разчетени електрически и топлинно поне за 500 вата минимум. Не знам дали можеш да си го представиш, но това е огромна мощност за разсейване в топлина - цяла печка. Ще ти трябват 10 мощни транзистора в паралел, много големи радиатори и вентилатор. Помисли си имаш ли нужда на практика от такива големи токове. Другият вариант е да превключваш (автоматично или ръчно) различни напрежения от мрежовия трансформатор на входа, в зависимост от нужното изходно напрежение, за да намалиш малко загубите и облекчиш работата на транзисторите.
GKovachev90 - специалист
jordanvass написа:
За да изкараш на изхода на лабораторно захранване 35-38 волта при 10 ампера, регулиращите транзистори трябва да са разчетени електрически и топлинно поне за 500 вата минимум. Не знам дали можеш да си го представиш, но това е огромна мощност за разсейване в топлина - цяла печка. Ще ти трябват 10 мощни транзистора в паралел, много големи радиатори и вентилатор. Помисли си имаш ли нужда на практика от такива големи токове. Другият вариант е да превключваш (автоматично или ръчно) различни напрежения от мрежовия трансформатор на входа, в зависимост от нужното изходно напрежение, за да намалиш малко загубите и облекчиш работата на транзисторите.
Това което сега ще сглабям е слабичко около 3А. Иначе ще се радвам ако ми изпратиш схемите.
jordanvass - майстор
Кои схеми? На аналогово лабораторно или чертежите на платката на онова импулсно, за което ти пратих линк?
GKovachev90 - специалист
jordanvass написа:
Кои схеми? На аналогово лабораторно или чертежите на платката на онова импулсно, за което ти пратих линк?
Имах в предвид чертежите на платката, но ако ти се откъсне от сърцето и нещо друго допълнително добре дошло.
jordanvass - майстор
Доста отдавна съм я правил тази платка, даже не помня вече по коя точно схема. Доколкото си спомням, бях променил основната схема на Левша, дето ти пратих линка. С 2 отделни драйверни трансформатора е - за всяко рамо по един, така работи по-добре. И е обяснено към края във форума. Освен това съм предвидил и промяна (не регулиране!) на изходното напрежение от 5 до 20 волта. Всъщност при импулсните захранвания важна е мощността, а не толкова как се разпределя като напрежение и ток. Това си зависи от намотаването на трансформатора.
Ето ти платката с разположението на елементите. Предвидена е да се монтира в кутия от ATX. Дано ти даде някои идеи, за да си я направиш според твоите нужди.
Прикачен файл:
ИБП_200_8_GIF_200.GIF
ИБП_200_8_GIF_200.GIF (31.94 KиБ) Видяна 2169 пъти
Ще трябва обаче да си я мащабираш, че не ми изглежда да е в реален размер тука на екрана.
AAsat - специалист
Още една дълга тема за захранване
http://www.microsmart.eu/index.php?topic=44.0
plamen6703 - майстор
GKovachev90 написа:
jordanvass написа:
За да изкараш на изхода на лабораторно захранване 35-38 волта при 10 ампера, регулиращите транзистори трябва да са разчетени електрически и топлинно поне за 500 вата минимум. Не знам дали можеш да си го представиш, но това е огромна мощност за разсейване в топлина - цяла печка. Ще ти трябват 10 мощни транзистора в паралел, много големи радиатори и вентилатор. Помисли си имаш ли нужда на практика от такива големи токове. Другият вариант е да превключваш (автоматично или ръчно) различни напрежения от мрежовия трансформатор на входа, в зависимост от нужното изходно напрежение, за да намалиш малко загубите и облекчиш работата на транзисторите.
Това което сега ще сглабям е слабичко около 3А. Иначе ще се радвам ако ми изпратиш схемите.
Какво му е слабото на 3А, за какво са ти повече :)
sstefanov - майстор
GKovachev90 написа:
Здравейте колеги. Търся някоя изпитана схема на импулсно захранване от 220VAC на 35-38VDC 10А. Ако е двуполярно още по добре. Идеята е да се използва за лабораторно захранване. Всякъкви идеи и съвети ще са от полза и добре дошли :-D :-D :-D
Преправи си едно компютърно ATX. Интересна играчка е и се получава доста добре. Материали в мрежата има много.
Докато го подкараш ще се понаучиш и ще можеш да си направиш по-хубаво.
Найденов - специалист
Аз сега се боря с това:
http://radiokot.ru/forum/viewtopic.php?f=11&t=103828
Има много обяснения, а в този раздел "Питание" има огромно количество информация- включително програма за разчет на трансформатори.
GKovachev90 - специалист
Ми честно казано не знам за какво са ми повече от 3А, но ми се струвеат малко. Скоро ще сглобя това което съм започнал и ще кача снимки. Намерих една кутия от UPS, която ще я използвам да набутам всичко вътре. Какъо всички ме посъветвахте стъпка по стъпка.

Тема "Импулсно захранване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: