Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте, нов съм във форума, казвам се Ивайло, приятно ми е на всички.
Имам въпрос и се надявам да ми помогнете, виждам, че тук има доста знаещи и компетентни хора. В момента съм пред дилема и не знам какво котле да си купя на пелети, дали да е изцяло котлето на пелети (чугун или стомана?) или да бъде комбинирано, както са котлетата на Фероли? Ще грея един етаж 120-140кв и около 100-110 глидера от старите чугунени + бойлер 80л, инсталацията ми е от старата на гравитация, та какво можете да ми предложите за около 7000лв Имате предвид, че нищо не разбирам и се надявам наистина да ми помогнете :) Благодаря предварително, на всички :)
n.ganev - майстор
За този бюджет при добро желание може да си смениш и тръбите и радиаторите и да направиш системата затворена.
syncho - майстор
Мдам за тези пари можеш да смениш цялата инсталация и да си сложиш една пелетна каминка, която да ти е кеф да си я гледаш в хола примерно.
Благодаря, но камина не искам също така за сега не смятам да преправям системата, искам да си купя хубав котел и по на там ще оправям радиаторите, защото по-мой сметки ще ми излезне към 15000лв, толкова нямам за сега, за това сега само котел.
шоп - майстор
@Renesanz, според мен много добре сте се ориентирали. Смяната на тръби и радиатори, арматура и последващ ремонт ще глътнат едно 5000-10000 лв и няма почти с нищо да подобрят нещата. По добре топлоизполация ако нямате такава

При бюджет около 7000 лв според мен много добро решение е котли Дефро. Поляците са извесни с котлостроенето си, а DEFRO си е лидер.
Къщата ми е направена изцяло от единични тухли и има външна изолация, ако може нещо по-конкретно да ме насочиш, какво точно да търся на тази марка Дефро, понеже не разбирам и не знам, колко киловата ще ми трябва котле, горелка и т.н. До колкото четох и разбрах е хубаво да е триходово котлето и да е чугун, защото стоманата рано или късно корозията не прощава или ще прегори.
kalin72 - майстор
Renesanz написа:
До колкото четох и разбрах е хубаво да е триходово котлето и да е чугун, защото стоманата рано или късно корозията не прощава или ще прегори.
Чугун - съвсем не, триходово - да. Стоманата когато прегори при правилен температурен режим, ела ми се обади :-D
Като искаш Дефро, като искаш Грейко, а като искаш, и някой друг котел :)
шоп - майстор
:-D

съвет не мога да дам, защото съм пристрастен:-)
Лично съм с чугунен котел Виадрус качен върху кутия и полска всегоривна горелка екоенергия 35

Стоманен котел ( особено Дефро, който е близо с 50% по-тежък, респективно с доста дебела котелна стомана) подвързан с термостатичен антикондензен вентил и експлоатиран правилно би трябвало да изкара 15-20 години.

Инфо има много, Калин е прав. Избор има.
syncho - майстор
Парите, които си заделил не са никак малко. За преправяне на инсталацията в затворен тип и нов котел според мен ще са ти предостатъчни. Особенно като гледам към какви котли си се насочил.

Ако си решил на 100% да запазиш съществуващата инсталация е добре да се провери дали тя би работила добре като ѝ се сложи помпа, защото при една инсталация тип "на самотек" и една инсталация с принудителна циркулация нещата стоят малко по-различно. Също така провери и котела, който харесаш дали може да работи в отворена инсталация. По-високите класове котли имат защита от ниско налягане в инсталацията и няма да тръгнат.

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: