Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kalin72 - майстор
Renesanz написа:
До колкото четох и разбрах е хубаво да е триходово котлето и да е чугун, защото стоманата рано или късно корозията не прощава или ще прегори.
Чугун - съвсем не, триходово - да. Стоманата когато прегори при правилен температурен режим, ела ми се обади :-D
Като искаш Дефро, като искаш Грейко, а като искаш, и някой друг котел :)
шоп - майстор
:-D

съвет не мога да дам, защото съм пристрастен:-)
Лично съм с чугунен котел Виадрус качен върху кутия и полска всегоривна горелка екоенергия 35

Стоманен котел ( особено Дефро, който е близо с 50% по-тежък, респективно с доста дебела котелна стомана) подвързан с термостатичен антикондензен вентил и експлоатиран правилно би трябвало да изкара 15-20 години.

Инфо има много, Калин е прав. Избор има.
syncho - майстор
Парите, които си заделил не са никак малко. За преправяне на инсталацията в затворен тип и нов котел според мен ще са ти предостатъчни. Особенно като гледам към какви котли си се насочил.

Ако си решил на 100% да запазиш съществуващата инсталация е добре да се провери дали тя би работила добре като ѝ се сложи помпа, защото при една инсталация тип "на самотек" и една инсталация с принудителна циркулация нещата стоят малко по-различно. Също така провери и котела, който харесаш дали може да работи в отворена инсталация. По-високите класове котли имат защита от ниско налягане в инсталацията и няма да тръгнат.
energo - специалист
syncho написа:
Парите, които си заделил не са никак малко. За преправяне на инсталацията в затворен тип и нов котел според мен ще са ти предостатъчни. Особенно като гледам към какви котли си се насочил.

Ако си решил на 100% да запазиш съществуващата инсталация е добре да се провери дали тя би работила добре като ѝ се сложи помпа, защото при една инсталация тип "на самотек" и една инсталация с принудителна циркулация нещата стоят малко по-различно. Също така провери и котела, който харесаш дали може да работи в отворена инсталация. По-високите класове котли имат защита от ниско налягане в инсталацията и няма да тръгнат.

При управление от контролер ,ПОМПАТА е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА!
syncho - майстор
Нещо не ми се връзва твоя коментар с цитиране на моя пост, но както и да е. Никъде не съм споменавал за липса на помпа. Ако си чел внимателно ще видиш, че сегашната му система е "на самотек", а не бъдещата. Ставаше въпрос за диаметрите на тръбите и хидравличното изпълнение на инсталацията.
шоп - майстор
energo написа:
При управление от контролер ,ПОМПАТА е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА!
Е, това не е точно така. Когато системата си работи на гравитация може и без помпа. Личен опит, вкъщи имам ЕЦ и помпа, но помпата не я включвам. С горелка и контролер съм, така, че не е задължително:-)
Като цяло, инсталацията ми е на гравитация, но имам помпа, сегашното ми котле е на дърва и въглища, но има сложена помпа, това котле ще си остане, а пелетното котле искам да го вържа на баипас с кранове. Просто не знам към коя марка котлета да се насоча и дали да е комбинирано котле, защото рано или късно това старото ще го махам или да си купа изцяло на пелети котле? Честно казано, доста четох и се обърках още повече, много различни мнение, едни хвалят едно, други го плюят и т.н. Честно казано, вече не знам към коя марка да се насоча, но поне знам, че около 30кв ми трябва котле, а за горелка не знам обаче колко КВ ми трябват, за това помолих за мнение и помощ. Благодаря ви още веднъж.
Radoslaw - специалист
Renesanz написа:
Като цяло, инсталацията ми е на гравитация, но имам помпа, сегашното ми котле е на дърва и въглища, но има сложена помпа, това котле ще си остане, а пелетното котле искам да го вържа на баипас с кранове. Просто не знам към коя марка котлета да се насоча и дали да е комбинирано котле, защото рано или късно това старото ще го махам или да си купа изцяло на пелети котле? Честно казано, доста четох и се обърках още повече, много различни мнение, едни хвалят едно, други го плюят и т.н. Честно казано, вече не знам към коя марка да се насоча, но поне знам, че около 30кв ми трябва котле, а за горелка не знам обаче колко КВ ми трябват, за това помолих за мнение и помощ. Благодаря ви още веднъж.
Това е твоя котел.С горелка Pellas на цена 5000 лв.

Прикачен файл

cut-pelet.jpg
cut-pelet.jpg (89.89 KиБ) Видяна 2301 пъти
syncho - майстор
Renesanz написа:
Не знам кой те е излъгал, че ти трябват 30кВ котел. При теб съвсем спокойно ще минеш с 15, макс 20кВ. В момента котлите на нашия пазар са като тоалетните хартии - едни са от рециклаж, други се късат, трети имат дефекти по изрязванията, четвърти изобщо нямат изрязвания, пети имат всичко, но пък са скъпи, шести пък изобщо не стават за тоалетна хартия... ако ме разбираш правилно
Radoslaw написа:
Renesanz написа:
Това е твоя котел.С горелка Pellas на цена 5000 лв.

Може ли някакви подробности да ми кажеш, за това котле или нещо сайт, за да прочета повече, защото така си гледам само една картинка и не знам какво е дори, като марка :D

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: