Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Стоян Петришки - специалист
Колега вземи си едно 20 киловатово грейко и не се занимаваи с глупости. Българско, лесно за поддръжка, и да стане нещо с горелката има части във всеки един дистрибътор, и гори всякакви пелети без никакви затруднения.
kalin72 - майстор
stojan83 написа:
Колега вземи си едно 20 киловатово грейко и не се занимаваи с глупости. Българско, лесно за поддръжка, и да стане нещо с горелката има части във всеки един дистрибътор, и гори всякакви пелети без никакви затруднения.
Зе ми го от клавиатурата :)
Това щях да напиша и аз, не че полските котли и горелки са лоши, но в България цените им са космически, поне на Пела.
judas - специалист
Renesanz написа:
Здравей, до колкото разбрах...
http://www.sklep-witkowski.pl/pl/32-apr-12-35-kw
Radoslaw - специалист
kalin72 написа:
Renesanz написа:
До колкото четох и разбрах е хубаво да е триходово котлето и да е чугун, защото стоманата рано или късно корозията не прощава или ще прегори.
Чугун - съвсем не, триходово - да. Стоманата когато прегори при правилен температурен режим, ела ми се обади :-D
Като искаш Дефро, като искаш Грейко, а като искаш, и някой друг котел :)
Не бива да се дават такива крайни изказваниа,без да се познават предимствата и недостатъците на двата типа котли.
Под правилен режим предполагам имаш предвид ползването на трипътен вентил и избягване на конденза.Той в съчетание
с серния диоксид SO 3 който се съдържа в димните газове образува сярна киселина H2 SO 4.A тя си действа цяло лято,без дори да подозираш.Но докато от нея би могъл да избягаш,от другите вредни въздействия не можеш.

Прикачен файл

стомана2.jpg

Прикачен файл

стомана1.jpg
kalin72 - майстор
Съгласен. Стоманата ще се сговняса след определен брой години, чугуна е вечен. Е и? Колко са тези години, 15-20? Какви са бенефитите от това да имам чугун, пред това да имам стомана? Гледам ,чета, и не ги виждам да са твърде големи...при нормална експлоатация. То това ми прилича на спора за двигателните масла...тези, дет са HC са по-лоши от чистата синтетика...ама бенефитите ще си проличат след около 1 000 000 километра...и то ако еди си какво...а двигателя на твз километри ще сме го бракували, щото цялата кола е за брак :) Хубаво е, ама на теория.
LazarGanev - "Велик майстор"
Радославе,
щом си голям любител - пожелавам ти да получиш в наследство 30 годишен чугунен котел, да си го ползваш със здраве още два пъти по толкова на пелети и да го завещаеш на внуците си, да те споменават :cool:. За останалите любители на чугуна - на момента имам поне 5-6 клиента, които копнеят да ги ощасливят на безценица с всякакви марки чугуняци - чешки, френски, немски, турски, руски :)
Dobri88 - помощник
Здравейте,

Много е изписано и казано, но за съжаление за един обикновен човек който не разбира, а иска да се отоплява на пелети - всичко е каша.
След дълго мислене, четене и какво ли още не се спрях на варианта котел и горелка за пелети.
Става въпрос за жилище на първи етаж в тухлен блок - над гаражи и мазета съм. Апартамента е със сменени дограми. Помещенията са 4 - детска, спалня (двете помощения са слънчеви, а едното с тераса), голям хол с трапезария - не съм мерил квадратите, но общо помещението е може би около 40 кв - не е слънчево. Има гипсокартон на тавана и на външната стена. На хола (по-голямото помещение има тереса с още една дограма и стават 2 броя дограми). На трапезарията няма тереса, но е сложена мдф ламперия, което малко или много си е някаква изолация - и тя има дограма. Кухнята е - тясна и дълга и тя с тераса на нея. Отделно ще сложа 2 лири в банята (доста голяма) и в тоалетната (малка). Имам изградена инсталация от миналите собственици, която не е използвана никога. В момента има 4 радиатора - хола,трапезарията и спалните. Планирам да добавя радиатор в кухнята и 2 лири и бойлер. Апартамента не е саниран. Варианта с газ не е приложим към момента и остана пелети. За камините се отказах, защото са шумни и по други причини. Хубавото е, че мазето е под нас и може да се направи връзката и да се постави котела там. Намерих майстор, който ми предложи възможностите но ме хвърли в тъча с някакъв котел на мерели, за който прочетох само лоши неща. Моля Ви за съвет на кой модел да се спра. Искам да е добро качество - разбира се не от най-скъпите възможности, но не и от боклучивите като Марели.
andy_forresite - майстор
Ми да ти предложа моето оборудване - комплектът на Термосиликат Torch 20 киловата. Котел, горелка, управление с вграден интернет модул, шнек и бункер - 3000 лв. Нов е 4800. За 3300 ще ти дам и външния топлообменник към комина, на който така и не установих какъв допълнителен ефект има щото ми го направиха като се затопли времето.
Който го вземе, му оставям изводите ППР преход от котела, защитния клапан по налягане, крана за източване, капилярката на термостата за помпата и трипътния смесителен вентил с термост. глава с изнесен осезател. Само той е около 150 лева.

И моя апартамент е на първи етаж и имам мазе. Понеже не живеем там, някой взел нашето мазе и оставил неговото. Не сме се разправяли. След време и аз мисля да го местя там, но чакам да санират блока. АКО го санират, иначе няма да местя нищо.
syncho - майстор
Dobri88 от всичко, което си написал мога единствено да ти кажа, че ще ти трябва котел със средно малка мощност с горе долу прилично качество на поносима цена...

Надявам се ми разбра сатирата без да се засягаш. Не си дал абсолютно нищо конкретно и да се дават предложения на това, което си написал е напълно абсурдно. Дай някакви по-точно квадратури, бойлери има ли няма ли, тоя гипс картон зад него вата има ли, ако има колко и т.н. неща, които са конкретни и могат да се направят някакви сметки. В противен случай просто си чешем езиците и накрая най-вероятно няма да избереш най-подходящото нещо за теб. Кажи какви са ти другите съображения за каминките, защото с котел в мазето ще топлиш и самото мазе, което не вярвам да ти е целта. А и какво имаш предвид по "шумни", защото аз до сега освен от камините с вентилатори не знам някой да се е оплакал, че му е шумна камината, а на теб такава не ти трябва.
Dobri88 - помощник
syncho, Мисля, че дадох доста данни. Вариации в пелетните котли почти няма - най-малките са на 20 киловата, като разликата е, че някои поддържат и по-ниски минимални. След прекарано огромно време четене тук ми стана ясно да си търся такава, която работи с по ниски минимални киловати. Така че и да ти премеря стаите не мисля, че нещо ще се промени, защото радиаторите са прекарани вече, а вариации няма много. Ясно е, че ми трябва възможно най-слабата горелка и котле. Не го искам това нещо в стаята ми (камината) - не знам какво имаш в предвид, но когото и да питам ми казва, че се чува шум и то постоянен. С бебе съм и най-малкото е опасно да не си опари ръцете като лази, а и който каквото и да ми говори си има пепеляк от това нещо и всеки ден трябва да се пълни. Ясно е, че всеки си хвали своето и повечето от пишещи тук имат изгодата да предлагат нещо или пристрастията, но се надявам все пак на някое "безпристрастно мнение".

Досега ми бяха предложени Марели и Бурнит и да ви кажа не съм очарован от това, което четох за тях.

Вече клоня към Грейко с презумцията, че може да гори и по некачествени пелети без да се прецака системата.
Колко е така.... незнам

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: