Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
djendov - специалист
От известно време си търся шина за монтаж на стъклен парапет. Условията са:
1/издръжлива на атм.влияния и морски климат
2/здрав захват, защото само тя ще носи стъкло с височина 1 метър. Стъклото е 8.8.1 закален триплекс.
След обстойно обикаляне, ровене в интернет и звънене, се стигна до цена за шината от алуминий - от 140лв/м до 300лв/м. Стъклото е около 150 лв/м.
Въпроса ми е, не мога ли да си направя сам. Идеята е да ползвам неръждаема стомана тип 316. Винкел 50 х 50 х 5мм, подходящи анкери и болтове. Между стъклото и винкела може да се оплътни с много твърда гума или ПВЦ подложка. Ето и снимка на идеята. Цена за реализиране около 70лв/м. излиза 2 пъти по-евтино. След това може да се скрие и облече по много различни начини. Включае и да се ползват капаците, които се ползват и за продаваните готови подови захвати/лапи/шини.
Готовите такива, захващат около 5-6 см от стъклото. Със самоделка от винкел 50 х 50 х5мм ще могат пак толкова да се захванат.
Edit:Даже този вариант, може да се облече с фибран, да се изолира със силикон около стъклото и ще се прекъсне термомоста. При купешкия, не може да се подложи нищо под шината, така че става един неприятен термомост.
Прикачен файл:
Untitled.jpg
Untitled.jpg (27.87 KиБ) Видяна 4248 пъти
tarlyo - специалист
Защо не пуснеш стъклото да лежи вътре във винкела? Шината само ще го придържа. И защо ти е толкова дебело стъкло? 40кг му е квадрата.
preslav - майстор
djendov написа:
От известно време си търся шина за монтаж на стъклен парапет. Условията са:
1/издръжлива на атм.влияния и морски климат
2/здрав захват, защото само тя ще носи стъкло с височина 1 метър. Стъклото е 8.8.1 закален триплекс.
След обстойно обикаляне, ровене в интернет и звънене, се стигна до цена за шината от алуминий - от 140лв/м до 300лв/м. Стъклото е около 150 лв/м.
Въпроса ми е, не мога ли да си направя сам. Идеята е да ползвам неръждаема стомана тип 316. Винкел 50 х 50 х 5мм, подходящи анкери и болтове. Между стъклото и винкела може да се оплътни с много твърда гума или ПВЦ подложка. Ето и снимка на идеята. Цена за реализиране около 70лв/м. излиза 2 пъти по-евтино. След това може да се скрие и облече по много различни начини. Включае и да се ползват капаците, които се ползват и за продаваните готови подови захвати/лапи/шини.
Готовите такива, захващат около 5-6 см от стъклото. Със самоделка от винкел 50 х 50 х5мм ще могат пак толкова да се захванат.
Edit:Даже този вариант, може да се облече с фибран, да се изолира със силикон около стъклото и ще се прекъсне термомоста. При купешкия, не може да се подложи нищо под шината, така че става един неприятен термомост.
Прикачен файл:
Untitled.jpg
Може и с два винкела единият от условната вътрешна страна на стъклото, другият от условната външна. Остава точното разпробиване на отворите.
djendov - специалист
Да, може и от вътрешната страна. Парапета ще е без ръкохватка, без опорни колони...всяка една фирма, до която се допитам заявява твърдо да е 8.8.1 закален триплекс. Може би и заради височината от 1000мм. А и за лична сигурност. Височината е 10метра..не искам да рискувам.
Относно 2-та винкела, ще стане по-скъпо. Повече анкери...мисля си, че 5мм дебел винкел ще бъдя достатъчно здрав и няма да се огъне...
preslav - майстор
djendov написа:
Да, може и от вътрешната страна. Парапета ще е без ръкохватка, без опорни колони...всяка една фирма, до която се допитам заявява твърдо да е 8.8.1 закален триплекс. Може би и заради височината от 1000мм. А и за лична сигурност. Височината е 10метра..не искам да рискувам.
Относно 2-та винкела, ще стане по-скъпо. Повече анкери...мисля си, че 5мм дебел винкел ще бъдя достатъчно здрав и няма да се огъне...
Чакай сега, има и по-евтин вариант бетонов или дървен парапет, ама има и още по-евтин - да не правиш нищо. Реално погледнато шината няма да държи нищо.
djendov - специалист
preslav написа:
..
То и бетонов има излят вече. По 24лв на м2 кофраж + бетона и арматурата + топлоизолацията от двете страни + обличането с плочки или мраморна шапка стават пак 200лв. Въобще не е там въпроса. Парапета ще е стъклен. Даже и цената от 300лв на метър вече съм я преглътнал. 20метра са 6000лв. Първия ден ми се зави свят, втория се чесах, на третия ден избрах да купувам парапет, вместо да се развеждам :)

А сега по темата:
Не разбрах, защо да не държи нищо... Прилагам чертеж на една такава лапа/захват или кой както иска да го нарича.
Що тя да държи, а варианта с винкела не?
Причината да отворя тази тема е, че според мен неръждаема стомана тип 316 ще е много по-издръжлива от алуминия.
Втората причина е, че искам да разбера защо произвеждат толко по-сложни за изработка захвати, струващи маса пари, при положение, че има по-лесен и здрав...метод. На практика стъклото ще е захванато по един и същ начин в двата варианта. Разликата е, че във "направи сам" метода, най-голямо напрежение ще има в ъгъла на винкела. според мен 5мм стомана, не би трябвало да и е проблем...
Прикачен файл:
Untitled.jpg
Untitled.jpg (55.01 KиБ) Видяна 4222 пъти
preslav - майстор
djendov написа:
preslav написа:
..
То и бетонов има излят вече. По 24лв на м2 кофраж + бетона и арматурата + топлоизолацията от двете страни + обличането с плочки или мраморна шапка стават пак 200лв. Въобще не е там въпроса. Парапета ще е стъклен. Даже и цената от 300лв на метър вече съм я преглътнал. 20метра са 6000лв. Първия ден ми се зави свят, втория се чесах, на третия ден избрах да купувам парапет, вместо да се развеждам :)

А сега по темата:
Не разбрах, защо да не държи нищо... Прилагам чертеж на една такава лапа/захват или кой както иска да го нарича.
Що тя да държи, а варианта с винкела не?
Причината да отворя тази тема е, че според мен неръждаема стомана тип 316 ще е много по-издръжлива от алуминия.
Втората причина е, че искам да разбера защо произвеждат толко по-сложни за изработка захвати, струващи маса пари, при положение, че има по-лесен и здрав...метод. На практика стъклото ще е захванато по един и същ начин в двата варианта. Разликата е, че във "направи сам" метода, най-голямо напрежение ще има в ъгъла на винкела. според мен 5мм стомана, не би трябвало да и е проблем...
Прикачен файл:
Untitled.jpg
С двата винкела постигаш същото като на картинката, но съставно. Ако е за парапет не ти трябва топлоизолация - няма какво да изолираш. Не знам как да го обясня по-разбираемо, но ако си с един винкел в зависимост от къде духа вятъра, в единия случай разчиташ на здравината на винкела, в другия на здравината на "изскубване" на анкерите. Ако си с два винкела, независимо от къде идва усилието върху площта на стъклото, винаги ще имаш противодействието на анкерите. Нарисувай си го на един лист и ще придобиеш представа.
В случая върху шината не се разпределя никакво усилие, а това е целта на мероприятието.
djendov - специалист
Вземи си го нарисувай, че нещо се бъркаш. И в двата случея рамото на лоста е едно и също -> 2,5см условно. Просто в единия вариант силата на гравитацията ще помага малко, а в другия - не.
По-интересното в случея е, че заводските варианти имат даже по-малко рамо. При винкела ще е 2,5см, а има заводски, при които ще е 2см.
Колкото е по-малко рамото - по-зле. Представи си една тесла. Ако основата е близко до пирона, то се вади по-лесно. Ако ти е далеч, се вади по-трудно.
п.с. не споря, че с 2 винкела ще е по-здраво. Това е ясно. Ама май няма смисъл, ще излезе 2 пъти по-скъпо
preslav - майстор
djendov написа:
Вземи си го нарисувай, че нещо се бъркаш. И в двата случея рамото на лоста е едно и също -> 2,5см условно. Просто в единия вариант силата на гравитацията ще помага малко, а в другия - не.
По-интересното в случея е, че заводските варианти имат даже по-малко рамо. При винкела ще е 2,5см, а има заводски, при които ще е 2см.
Колкото е по-малко рамото - по-зле. Представи си една тесла. Ако основата е близко до пирона, то се вади по-лесно. Ако ти е далеч, се вади по-трудно.
п.с. не споря, че с 2 винкела ще е по-здраво. Това е ясно. Ама май няма смисъл, ще излезе 2 пъти по-скъпо
Хубаво е, че не спориш, хубав е и примерът ти с теслата - опитай се да извадиш пирон напъвайки в обратна посока. Точно на тСлата дръжката ти е стъклото, а в дупката е анкера (пирона), в едната посока трябва да извадиш пирона, в другата просто се огъваш или изсулваш.
Твоя си работа, твоя си преценка - онова, което си показал (предполагам) е профил за дограма (от тези на големите магазински витрини), там задължително има и вертикален профил.
Пита-отговорих, пробвай-сам ще решиш, винаги можеш да сложиш и втория винкел, ако хванеш момента преди падането на стъклото. На твоя проект от няколко хиляди Евро изобщо не бих коментирал 300 отгоре.
djendov - специалист
Пресо, за едни и същи тесли говорим, ама нещо пак не се разбираме :)
"наобратно" пирона не излиза, защото е направено така ухото на теслата. Ако беше на обратно, пак щеше да изкараш пирона :)
Я виж картинката. Ф - сила на вятъра. Въртящия момент е М = Ф . I (силата по дължината на рамото).
1/ С червено, духа надясно. Опорната точка на лоста, или центъра на въртене за въртящия момент е точка В. Формулата за този вариант е написана с червено. резултата е - сила, опитваща се да извади анкера = 20 Ф
2/Със зелено, духа наляво. Опорната точка се явява т.А. Силата действаща на анкера е 19,2 Ф.

Доста нескопосано е нарисувано, ама от телефона толкова мога.
Прикачен файл:
1.jpg
Иначе за профила, незнам дали е за дограма, но шините изглеждат по същия начин. 15см дълги, с 2 анкера в средата. Тази шина захваща долните 5-6 см от стъклото и е самоносеща. Няма колони, нито стъклото се хваща за някоя стена. Само подовата шина и нагоре само стъкло.
Остави ги моите 300 евро, ясно е, че ще купувам заводските. Знаеш ситуацията при мен, няма да се кача на рейс и да чакам да разбера дали малкия е съборил парапета и полетял от 10м височина.

Тема "Стъклен парапет - направи сам" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: