• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 17
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
Издислав написа:
Предполагам,че ако се приложат правилните формули и изчисления е възможно да се намери точния баланс между:
- брой,големина,разположение и магнитна сила на магнитите
- вид,сечение,радиус на огъване на тръбата и материал( мед,алуминий и т.н.,както и сплави)
- ъглова скорост на въртене
- скорост на флуида
- топлоносимост на флуида
- термоизолация
- и още няколко величини,които аз поне не зная... :?
и може да се направи работещ модел,който да се изпита на практика.
Ако има някой да се ангажира да направи изчисления,аз мога да преправя установката и да се тества.
В момента на разположение са магнитите с дисковете и електромотора.
Поздрави
@Издислав, чест и почитания за мерака. Нямам представа кой набор си. Ходил ли си в казарма?

Преди около 25 години в казармата греехме вода за да си правим чай и кафе с помоща на два пирона или две чаени лъчички или с помоща на две бръснарски ножчета. Бързо ефективно икономично с помоща на ел. енергия.

Не искам да натрапвам мнението си, но с помоща на пирони, лъжички или ножчета ще сгрея дадено количество вода до определени градуси по-ефективно от Вашата магнитна установка.

Просто физиката работи в моя полза. Преобразувам почти 99% от ел.енергията в топлинна.

В установката изпитана от Вас има загуби. КПД то на ел, двигателя е около 90%.
Тук Вие губите 10%
Губите заради загубите от триене в лагерното тяло, която топлина не отива във флуида ами е загуба в атмосферата.
Губите от ел.магнитни вълни загубени в пространството...
Губите от звукови вълни загубени в ефира...

Загуби, загуби, загуби.... Някой 10%, други, 1%, трети 0,1%, но всичко се сумира.

Поощрявам експериментаторите, самият аз съм такъв, но мразя да ме лъжат, че с индукционен, инфраред, електролизен, фрикционен, магнитен и т.н. котли и нагреватели тип: "Галант" , които ще излъжат физиката.

Успехи!
Издислав - напреднал
шоп написа:
Издислав написа:
Предполагам,че ако се приложат правилните формули и изчисления е възможно да се намери точния баланс между:
- брой,големина,разположение и магнитна сила на магнитите
- вид,сечение,радиус на огъване на тръбата и материал( мед,алуминий и т.н.,както и сплави)
- ъглова скорост на въртене
- скорост на флуида
- топлоносимост на флуида
- термоизолация
- и още няколко величини,които аз поне не зная... :?
и може да се направи работещ модел,който да се изпита на практика.
Ако има някой да се ангажира да направи изчисления,аз мога да преправя установката и да се тества.
В момента на разположение са магнитите с дисковете и електромотора.
Поздрави
@Издислав, чест и почитания за мерака. Нямам представа кой набор си. Ходил ли си в казарма?

Преди около 25 години в казармата греехме вода за да си правим чай и кафе с помоща на два пирона или две чаени лъчички или с помоща на две бръснарски ножчета. Бързо ефективно икономично с помоща на ел. енергия.

Не искам да натрапвам мнението си, но с помоща на пирони, лъжички или ножчета ще сгрея дадено количество вода до определени градуси по-ефективно от Вашата магнитна установка.

Просто физиката работи в моя полза. Преобразувам почти 99% от ел.енергията в топлинна.

В установката изпитана от Вас има загуби. КПД то на ел, двигателя е около 90%.
Тук Вие губите 10%
Губите заради загубите от триене в лагерното тяло, която топлина не отива във флуида ами е загуба в атмосферата.
Губите от ел.магнитни вълни загубени в пространството...
Губите от звукови вълни загубени в ефира...

Загуби, загуби, загуби.... Някой 10%, други, 1%, трети 0,1%, но всичко се сумира.

Поощрявам експериментаторите, самият аз съм такъв, но мразя да ме лъжат, че с индукционен, инфраред, електролизен, фрикционен, магнитен и т.н. котли и нагреватели тип: "Галант" , които ще излъжат физиката.

Успехи!
Здравейте г-н Шоп,
сина ми скоро ще става на 14 ,живот и здраве,така че не съм в първа младост. :-D
Благодаря много за написаното и точно такова съм очаквал,както и съвсем научни обосновки на тази тематика,в предвид че въпроса стана интересен да се разисква.
Мисля,че сте пропуснали още в началото,където се уточни,че нагряването на водата трябваше да е на 100% безопасно,т.е. под никакъв повод ползващият водата не биваше да има допир с електричество.
Вашите примери с ножчета сме ги правили още в университета,но не бих препоръчал да се къпете с вода,която се подгрява по този начин,освен ако няма трансформатор,въпреки че и тогава нищо не се знае.
Относно загубите,със сигурност има такива.
В тази връзка ще ви кажа,че освен тази установка ,имаме още един опит с намотка от индукционен котлон 2000Вт ,на който пренавихме бобината и добавихме намотка на късо(парче стоманена пружина ) ,която стана нагревател и се получиха интересни резултати.
Но в предвид "специалистите" и "теоретичните физици" тук,мисля да не публикувам нищо за това,защото може пак да получим лавина от размисли и страсти.
Въпроса с магнитното нагряване беше дали може да се направи вид проточен бойлер, който вместо меден електрически нагревател,да има друг топлоотдаващ елемент.
Може би ако се съчетаят няколко различни техники е възможно да се получи нещо сполучливо.
Поздрави
шоп - майстор
@Издислав, в спора се ражда истината! Както вече написах приветствам всякакви опитии практически доказани или отхвърлени твърдения.

За радост на всички ни в момента има информация. Всеки, който я потърси ще я намери.

Около 1985 година се занимавах с акваристика и тогава за първи път се сблъсках с проблема топлене на вода. Тогава четях наред техничеката литература в народната и софийска библиотека. Абонирах бях и до ден днешен имам почти всички издания на в. Направиси сам и руското списания Моделист Конструктор.

Та от тогавашните ми опити знам, че дали и с кантал или със солен разтвор и ел ток ще получа едни и същи резултати.

Много е важно да разбереш физичният и химичен принцип как се добавя енергия в един флуид и какво трябва да направиш с молекулите му. Това как ще накараш молекулите да се задвижат е подробност и дали ще използваш потенциала на 90 или 100% е подробност. Важното е, че не можеш да надминеш 100 те %
LazarGanev - "Велик майстор"
Чувал съм много такива приказки за генни, които аха да изобретят перпетуум мобиле, ама все някакви "дребни" спънки ги спират :-D .
Издислав - напреднал
LazarGanev написа:
Чувал съм много такива приказки за генни, които аха да изобретят перпетуум мобиле, ама все някакви "дребни" спънки ги спират :-D .
Нормално е.
Но това не значи ,че не трябва да се работи в тази посока.
Те и до преди 15г за електромобили не се говореше,щото били нерентабилни,ама виж кво стана - и камиони на ток вече се правят.
Това ,че нещо не е направено още,не значи ,че не може да се направи или измисли .
И на Марс не са кацали още хора,но се работи в тази посока.
Аз лично съм на мнение,че не бива да се мисли праволинейно и черно-бяло...видите ли,еди кой си не могъл да го направи,значи не става.
И Едисон чак на 5000 път успял да направи работеща електрическа крушка,и то само с опити,без много теория.
Обратното,Тесла е мислил всичко,преди да започне да конструира.
Но и двамата са стигнали до резултат...
Че така. :)
ivanovbg - майстор
Според мен подпомагането на бойлера с фотоволтаици си е напълно безсмислено. Да речем че през зимния период успявате да вкарате 2киловатчаса дневно. Проста сметка показва, че за 5 месеца или 150дни по 2киловатчаса на ден ще икономисате малко над 60лева. Е до 12лева месечно ли сте опрели? Ако бяхте опрели до тях нямаше да хвърлите хиляди левове в джобовете на китайците за панели, инвертори и ...

Да не говорим, че е много вредно за икономиката ни. Ако 100 000 семейства направят това подпомагане ще лишат нашата енергетика от 6 000 000лв. Ще намалеят парите за ремонт и поддръжка на мрежата. Ще ревнат на Нек ЕРеПтата и ще вдигнат цената на тока.
Пари няма да има в България, че ще сте дали на китайците 600 милиона за тези фотоволтаици.

Та така става с икономиите.

Мислете малко и работете във всяка посока, но не забравяйте, че парите трябва да се докарват в България, а не да се изкарват!
:partyman:
fbr - майстор
Издислав написа:
Те и до преди 15г за електромобили не се говореше,щото били нерентабилни,ама виж кво стана - и камиони на ток вече се правят.
Глупости, даже преди 3х15 в България се произвеждаха. https://www.sandacite.bg/tag/%D0%B5%D0% ... %B8%D1%8F/
kalin72 - майстор
Какво стана? Електромобилите, така,както са сега, са пълна глупост, и само голям наивник може да вярва, че са супер-дупер успешни и с тях решаваме проблема със замърсяването :)
шоп - майстор
ivanovbg написа:

Да не говорим, че е много вредно за икономиката ни. Ако 100 000 семейства направят това подпомагане ще лишат нашата енергетика от 6 000 000лв. Ще намалеят парите за ремонт и поддръжка на мрежата. Ще ревнат на Нек ЕРеПтата и ще вдигнат цената на тока.
Пари няма да има в България, че ще сте дали на китайците 600 милиона за тези фотоволтаици.

Нали ЕРП са наши български и пари от тях не изтичат :-D
Издислав - напреднал
ivanovbg написа:
Според мен подпомагането на бойлера с фотоволтаици си е напълно безсмислено. Да речем че през зимния период успявате да вкарате 2киловатчаса дневно. Проста сметка показва, че за 5 месеца или 150дни по 2киловатчаса на ден ще икономисате малко над 60лева. Е до 12лева месечно ли сте опрели? Ако бяхте опрели до тях нямаше да хвърлите хиляди левове в джобовете на китайците за панели, инвертори и ...

Та така става с икономиите.

Мислете малко и работете във всяка посока, но не забравяйте, че парите трябва да се докарват в България, а не да се изкарват!
:partyman:
Не мисля че мога да се съглася с вас.
Прав сте до някъде,но пропускате няколко неща,които определят в каква посока се насочват инвестициите.
"Да речем че през зимния период успявате да вкарате 2киловатчаса дневно." - ако имам 30 поли панела по 330Wp всеки,на 60м2 ,30гр южен покрив (200м2 къща на един етаж),ще мога да "вкарам" повече от 2кВтч дневно зимата със сигурност.
За 5 месеца (150 дни) генерираната енергия от такова съоръжение би била около 3 000 кВтч.(ориентировъчно, на територията на Стара Загора по данни от реално съоръжение за Ноем,Дек,Яну,Фев и Март тази година!)
Среднодневно се получават 20кВтч !
Това при цена 0.25лв за квтч се събират около 5лв на ден или 750 лв за периода.
Такава система,с микроинвертори струва около 12 500 Евро ,да се направи.
Или срещу инвестирани 25 000 лв, вие можете да си генерирате около 13 500 кВтч годишно.
При цена на 0.25лв на кВтч за момента ,това прави 3 300 лв годишно.
Но догодина цената на тока няма да е 0.25лв...!!!(Тогава ще икономисвате още повече)
Ако добавим индекс инфлация 3% средногодишно,то такова съоръжение би се самоизплатило за малко над 7г.
Ако вие кротко си плащате сметките към енергото за 7г ,какво ще притежавате след това?
На децата си кое от двете искате да оставите - безплатен ток или вечни сметки към ЕРП ?
Защо ,като се вредни фотоволтаиците,Германците си покриха покривите? Чили до 2022 иска да се захранва със 100% "зелена" енергия? САЩ искат до 2020 Калифорния и НюЙорк да са също "зелени" ?Япония?Великобритания? Испания?
Португалия вече е има 100% "зелени мощности",Дания,Швеция?
Или те всичките са глупаци и не могат да смятат,а ние в България сме умници?!! :-D
Хайде да не се надценяваме чак толкова.
Поздрави
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 17

Тема "Фотоволтаичен/селективен панел подпомагане на отопление-БГВ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: