• 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 136
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
magi208 - специалист
Във всеки случай се преценява дали инсталирането на буфер е оправдано на базата на горните съображения , схемата на вътрешната инсталация и поставените цели .
И мераци на клиента :) Аз съм проектирала и обекти на които не нужно , но се инсталира .
Давам един пример :
Къща с РЗП 600 квадрата . Цялата е с подово . Клиента иска и 10 тонен акумулатор за да може да ползва Т.П. на нощна тарифа .
Обяснява му се , че 10 тона вода добавени към около 200 тона бетон не биха допренесли кой знае колко за термоакумулацията .
Пак си го иска . Прави му се калкулация с колко се оскъпява обекта да се добави такъв акумулатор + управление .
Клиента не е впечатлен от цифрата . Иска си го още повече .
Инсталаторите почват да ми мрънкат : Абе Маги , как се транспортира това , вкарва в агрегатното , че и инсталира ! Пробвай да го откажеш .
И без него агрегатното вече прилича на декор на Спилбърк .
Пробвам . Правя икономическа обосновка на ефективността и за колко време се "избива" термоакумулатора .
Получава се цифрата 80 години .
Отговора е : Слагай !
Ми ... слагам го ...

Във твоят случай е по-разумно да се занижи времето за влизане в режим .
Напиши ми моля какво е ТРВ-то и къде му е поставена сондата . Имаш ли течно-отделител и ресивер за течна фаза .
Въпросите ми са по-скоро риторични , защото по това което пишеш - 2,4 кг заряд разбирам , че няма .
Но все пак това за ТРВ-то е важно .
шоп - майстор
magi208 написа:

Във твоят случай е по-разумно да се занижи времето за влизане в режим .
Напиши ми моля какво е ТРВ-то и къде му е поставена сондата . Имаш ли течно-отделител и ресивер за течна фаза .
Въпросите ми са по-скоро риторични , защото по това което пишеш - 2,4 кг заряд разбирам , че няма .
Но все пак това за ТРВ-то е важно .

Как да бъде занижено това време?

Като се прибера в къщи ще погледна какво е ТРВ то за да не говоря наизус. Сондата му е поставена на изхода на изпарителя. Ориентация 14 часа. Плътен контакт-изолирано с микропореста гума.

Правилно си разгадала-няма течноотделител и ресивер. Исках 30 киловатова ТП за 3000 лв и спестих от тях и манометри :x ...Дали съм бил прав пролетта ще кажа. Тръбореза и горелката за на линия:-)))) Ще преправям ако трябва.
шоп - майстор
Относно буферите... и аз карам само на нощна тарифа. Нямам 10000 л буфери нито 200тона бетон.

Засега съм с 3000 литра вода и 100 тона бетон и тухли ( за съжаление все още само с конвектори ) подовото ще е догодина.

Да не забравяме, че ако сравняваме топлинният капацитет на 1 кг вода и 1 кг бетон е ясно кой е първенеца. И по обемно тегло водата пак е номер 1.
magi208 - специалист
шоп написа:
@magi208, благодаря!

Доста работи ми се изясниха. Явно маркучите на манометричният блок са слабото място.

Много ми се иска да имам постоянен контрол на ниското и високо налягане. Удачно ли е да монтирам два такива глицеринови манометри за ниско и високо налягане : https://apogee99.com/index.php?main_pag ... ts_id=2199

да ги монтирам с медна тръба ф6 на конус и гайки към съществуващите запоени резбови накрайници?

Ако според Вас има шанс за теч на фреон, ще изчакам до пролетта и ще източа системата от фреон и със запояване ще направя всичко. Просто нямам вакум помпа, везна и съм зависим от съсед, който е супер ангажиран и не искам да го притеснявам за дреболии.

П.П. Всъщност обикновенните или глицериновите термометри са по-подходящи за ТП?

П.П.П. Малко като диалог се получава, но знам, че темата се чете от много колеги и от още повече не регистрирани потребители. Ще се чете и след години и на много хора ще им е от полза.
Глицериновите елиминират бързите промени като например трептене от помпенето на компресора .
Когато е за вас лично е по-добре да ги виждате , защото носят малко допълнителна информация .
Например може да видите кога започвате да презареждате машината .Така че избора е обикновени .
Точно поради тази причина пък механиката на глицериновите е по-трайна и ако сте производител бихте избрали тях .
За самоделка е добре да има манометри .
Само да не забравите , ако ще си ги монтирате сега да си купите накрайници за натискане на игличките на пробките .
Сега пост фактум работата се усложнява ако не точите фреона .
Трябват такива холендрови накрайници / които да натиснат вентилите за заряд / и на тях заварени тръбите .
И все пак е желателно да ви остане поне пробката за ниското , демек там си предвидете и една тетка с нова пробка .
шоп - майстор
magi208 написа:
Трябват такива холендрови накрайници / които да натиснат вентилите за заряд / и на тях заварени тръбите .
И все пак е желателно да ви остане поне пробката за ниското , демек там си предвидете и една тетка с нова пробка .

Ще търся такива холендрови накрайници и ще им запоя тръбички с манометри. Ще сложа и тетка с пробка за ниското и на високото. Да има:-)))

Питахте за ТРВ то

То е ALKO control TXT-N39

МОР 6,4 бара

http://www.emersonclimate.com/europe/pr ... _35010.pdf

Не съм го избирал аз, а съседа, който ми запои топлообменниците и вакумира системата. Той прави ТП и му се доверих в избора. Неговата ТП е със същият компресор, ТРВ и почти същите топлообменици КАОРИ. Работи перфектно!

Махнах изолацията на термобалона на ТРВ то за да се види монтажа. На 20 см след изпарителя е.Четох, че това е правилната ориентация на датчика.

Прикачен файл

SAM_9266.JPG

Прикачен файл

SAM_9265.JPG

Прикачен файл

SAM_9264.JPG

Прикачен файл

SAM_9263.JPG
magi208 - специалист
На 20 сантиметра от топлообменника сондата е добре .
Но на мен ли ми се струва така или е отгоре на тръбата ?
Ако е отгоре трябва да я поставите отдолу на около 30 градуса от "дъното" на тръбата .
Когато е отдолу и до тази част от тръбата където е сондата достигне кипящ фреон , ТРВ-то реагира моментално .
Когато е отгоре се забавя малко да започне да затваря .

Това ТРВ е добро . Има само един малък проблем , но не ви е спешен . В смисъл че ще изкара до на пролет със сигурност че и още много пролети дори и да не се коригира .
Желателно е по принцип да се слагат вертикално , както ги снимат по каталозите с шапчицата /мембраната / нагоре .
Но това само му удължава живота . Не влияе на работата на машината .
Има и едно нещо , което не е проблем а търсен ефект , който пречи за бързото влизане в режим .
Тези ТРВ-та изравняват налягането след спиране на компресора .
Това им качество се постига със специален дизайн на дюзата .
Това облекчава работата на производителите на климатична техника и се прави за тях .
Има и случаи в които пречи . При хладилни камери и при Т.П. вода -вода и др .
Когато след спиране на компресора през ТРВ-то продължи да тече фреон наляганията се изравняват и събраната течна фаза се изтича във изпарителя .
Което води до 2 негативни и един позитивен ефекти .
1 . Това налага при следващият старт да се генерира нова течна фаза и докато не се натрупа достатъчно количество машината работи неравномерно .
2 . Известно количество топлинна енергия се губи /в някои случаи като при камерите доста голямо , при Т.П. вода вода по-малко /
3 . Компресора работи дълго преди да достигне състоянието преди спирането , но пък стартира в облекчен режим .
magi208 - специалист
Идеалното решение е в добавянето на 2 нормално затворени фреонови клапана .
Първият се слага между филтъра и ТРВ-то /във вашият случай / А вторият паралелно на компресора .
5 секунди преди старт на компресора се отваря клапан номер 2 а заедно със старта се отваря номер 1 .
След още 3 секунди след старта клапан номер 2 се затваря .
При трифазни компресори може да се мине и само със клапан номер 1 .
Те имат висок въртящ момент при стартиране и се развъртат и при разлика в наляганията .
Ако се слага тази система на монофазен компресор , клапан номер 2 трябва да е с просвет на отваряне равен на този на тръбата за високо налягане и да е истински ! Не се допуска нищо със съмнително качество !

Случаите в които този тип ситема за подобряване на работата на Т.П. вода - вода не се препоръчва са :
При съмнения , че захранващото напрежение не е стабилно .
При Т.П. намираща се непосредствено до помещение , в което се живее защото работата на клапан номер 2 трудно се обезшумява , особено в любителски условия .
шоп - майстор
Маги, това с двата клапана за мен като любител ми се струва виш пилотаж. Дори не съм чел за такава система.

Аз исках ТРВ с изравняване на наляганята при старт на компресора. Въпреки, че имам стабилен трифазен ток не виждам причина за товар на компресора в първият момент и висок пусков ток.

Какво ще управлява тези два клапана?
Може би контролера трябва да е предвиден за това? Сегашният ми контролер има защита от минимално време за повторен старт именно за да има време за изравняване на наляганята преди и след компресора.

Датчика на ТРВ то не е отгоре ами на около 30 градуса по-ниско ( на 10 часа или на 2 часа според посоката на гледане)

Права си, че ако е в долната част на 30 градуса ще е по-бърза реакцията, но в доста източници се посочва да е в горната част. Най-лесно е да го завъртя.

Определено ще завъртя ТРВ то със шапката нагоре.... сгрешил съм при монтажа.... видял съм схемите, но съм се заблудил, че това е задължително само за реверсивни машини. Моята е само за отопление.

Какво мислиш за междинното охлаждане на фреона след кондензатора пред ТРВ?
magi208 - специалист
Разбира се , когато има поставен бюджет за такива глезотии не остава място .
Понеже Т.П. вода - вода като принцип са много по-ефективни , човек трябва много да ги обърка за да се стигне до там да работят с КОП-а на вода - въздух .
Това не пречи на много колеги да го постигат разбира се :)
При вас вече са избегнати основните грешки :
1 . Да си направите сам топлообменниците от голи медни тръби .
2 . Да си мислите , че избора на компресор е без значение .
3 . Да сложите капилярно дроселиране вместо ТРВ .
4 . Да използвате лоши или малки топлообменници .
5 . Машината като цяло да не е изчислена и елементите подбрани според изчисленията .
6 . Да имате схематична грешка .
Всичко това е виждано по отделно и даже на куп при някои български производители и то фирми , които продават този продукт на клиенти .
Никога не бих казала кои са , защото имаме един принцип " за колеги или добро или нищо ".
По интересното е , че някои от нещата се виждат и при италианските термопимпи , които са вече много скъпи и въпреки това си го позволяват :)
magi208 - специалист
При вас тези неща са избегнати , за което мога само да ви поздравя и да ви се радвам :)
Дали има неща за доизкусуряване ? Има и то няколко , които виждам от снимките , дори без да съм видяла цялата машина .
За сондата на ТРВ .
Не знам кой умник и къде го е написал , за да я сложите отгоре сте го прочели някъде или видели на фабрична машина .
Умници много ...
По важното е , че имате малък проблем с консумацията . Това ви занижава коефицента с една единица или дори повече .
Тя ви е висока , защото ви е висока кондензацията .
Но защо е висока ще разберем когато я замерите заедно с останалите параметри .
Може да са много неща .Неизчислени тръби , лош заряд , лош фреон , зацапан от шлаки от завярките или запушен с влага филтър , неправилна настройка на ТРВ-то . Да не дава господ и дефектен топлообменник .
Все пак казвам , че проблема не е фатален , защото и на 15 ампера този компресор не се поврежда .
  • 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 136

Тема "Термопомпи Вода-Вода - всеки може да си направи сам" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: