Най - вълнуващия въпрос зимно време.
gnt69 - майстор
Значи давай отначало. Изгаси горелката, после извади кабелите от нея и ги включи един към друг. Във този вариант се мери шнека. Слагаш някакъв съд като кофа, засичаш 6 минути и си ти. :partyman:
vesonp1 - специалист
При мен за 6 мин. пълни 2кг. и 375 гр....което горе-долу при мойте настройки се получава че харчи толкова на и на час....така, че не знам как при теб пуска само 200-300гр. за 6 мин. :?
Evgeniy - майстор
andy_forresite написа:
Първо зареждане: 68 секунди
Време 1 (където се включва запалката за да запали огън) - секундите са добре, но направи вентилатора на 43%
Време 2 - секундите също не пипаш, променяш процента вентилатора на 41%
Анди,
В оригиналното описание от Натурела дават по-слаб вентилатор на на първата част и по-силен на втората:

" Идеята е първо вентилаторът да работи с по-малка интензивност, за да не загаси огъня, но да подава необходимия кислород.
След стабилизиране на огъня може да се увеличи скоростта на вентилатора до пълното запалване на наличните пелети."

На мен ми звучи логично, но в Грейко е обратно. При мен са 43 и после 46.

Някой правил ли си експеримент кога запалва по-бързо?
andy_forresite - майстор
Евгений, здравей!
Преди близо месец в тази тема цитирах същия текст по същия повод и със същата логика като твоята :) Л. Ганев ми отговори че е правилно така, както го е направил производителя и променяйки процентите (първо по-нисък а после по-висок) всъщност съм рискувал горелката да пали от втория път. Постът му завършваше с думите "Съмнения за силна тяга". Това мога да ти отговоря, иначе логиката ми точно като твоята.
Така, аз разбира се пробвах как пали най-бързо и как най-безпроблемно се разгаря при моите условия. Резултатът е следният: запалва най-бързо при 42% вентилатор (фабрични 43%) и за разгаряне 41% (фабрично също 41%). На 43% със запалка пали за 3 минути, а с 42% за точно две минути плюс/минус 10 секунди.

ps. след малко размисъл в/у цитата стигам до извода, че са искали да кажат точно това което е и фабрично в контролера - разгарянето да става с по-малко обороти на вентилатора, за да не загаси огъня и да подава нужния кислород. А след това, когато говорят за окончателното разгаряне, имат предвид подлагането на мощност 2 (фабрично). Аз съм избрал мощност 1 за 220 секунди и мога да кажа че се разпалва супер. Последните 20-30 секунди осветеността вече е 180 и нагоре и огънят вече свети през дупчицата ф6 мм в центъра на срещуположната на дръжката за отваряне на вратичката страна.
gunpowder - специалист
gnt69 написа:
Значи давай отначало. Изгаси горелката, после извади кабелите от нея и ги включи един към друг. Във този вариант се мери шнека. Слагаш някакъв съд като кофа, засичаш 6 минути и си ти. :partyman:
Засяках шнека два поредни пъти за по-коректна стойност. Първия път 2,81 втория 2,79 . Замерих и времето за напълване на 900 мл то е 78 сек. Сега какво следва да се направи? Шнека е измерен с ъгломер и е 45 градуса спрямо равнината на бункера , но не съм сигурен дали са 45 градусите спрямо нивелацията .
Последна промяна от gunpowder на ср ное 01, 2017 10:45 am, променено общо 1 път.
gunpowder - специалист
разкарах дървестните пелети и сега съм заредил само слънчогледови , които мисля да горя.
andy_forresite - майстор
Хубаво си го измерил два пъти и дано да е било с бонбончетата от черен шоколад. Подавай им газ, няаа кво `а ги жалиш :)
Придържай се към указанията по-горе, дай отчет как се държи и ще коригираме стойностите.
Сменяме пелетите, сменяме и настройките. Гъвкавост ли се беше т`ва...

Мощност 3: 5,2 секунди, 48%, пауза 45 секунди
Мощност 2: 3,6 секунди, 45%, пауза 45 секунди
Мощност 1: 2,4 секунди, 42%, пауза 45 секунди
gunpowder - специалист
andy_forresite написа:
Хубаво си го измерил два пъти и дано да е било с бонбончетата от черен шоколад. Подавай им газ, няаа кво `а ги жалиш :)
Придържай се към указанията по-горе, дай отчет как се държи и ще коригираме стойностите.
Сменяме пелетите, сменяме и настройките. Гъвкавост ли се беше т`ва...

Мощност 3: 5,2 секунди, 48%, пауза 45 секунди
Мощност 2: 3,6 секунди, 45%, пауза 45 секунди
Мощност 1: 2,4 секунди, 42%, пауза 45 секунди
При тези настройки мога да кажа че гори мн красиво и според мен мн по добре от дървесните , с настройките на времената които беше ми написал се разгоряха за 3 мин + / - 10сек. , ще пиша по-късно дали има неизгорели в пепелника . Те тези пелети горят мн по интензивно с едни и същи настройки спрямо румънските , незнам калоричноста едни спрямо други каква е , но огъня е мн по-интензивен и голям при слънчогледовите . Осветеността е между 183-187 . А как да си вкл помпата да се управлява от горелката и от къде се настройва градусите на които да тръгва ?
andy_forresite - майстор
Много зависи какви пелети се горят спрямо това колко бързо се запалват. Имал съм букови пелети клас А1, 0,6% пепел, които съм измервал на ел. везна и беше точно толкова пепелта ... и съм горил и слънчогледови. Нарочно ги наричам "бонбони от черен шоколад" - яде ги сладко, в смисъл запалват се по-бързо и горят не по-зле, също топлината от тях не е по-лоша.
gunpowder - специалист
andy_forresite написа:
Много зависи какви пелети се горят спрямо това колко бързо се запалват. Имал съм букови пелети клас А1, 0,6% пепел, които съм измервал на ел. везна и беше точно толкова пепелта ... и съм горил и слънчогледови. Нарочно ги наричам "бонбони от черен шоколад" - яде ги сладко, в смисъл запалват се по-бързо и горят не по-зле, също топлината от тях не е по-лоша.
Разбирам . Така отчета за горенето е : 3 -та степен на върха на горелката остават недоизгорели въгленчета които падат в пепелника , а по края всичко е пепел , 2-ра и 1-ва на върха и отстрани на горелката се образува около 2 см широк участък с пепел което на мен ми изглежда нормално .

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: