• 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 33
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Emil Inanov - специалист
lz2skt написа:
Сега остава и да направиш един въздушен слънчев колектор,който да ти вкарва затоплен въздух чрез вентилатора на горелката да ти оптимизира и горенето :)
Може ли да обясните какъв ефект ще има затопленият въздух?
При автомобила се цели въздушната струя да е по-студена - т.е. по е богата на кислород и изгарянето на горивото в двигателя е по-ефективно?
При котела явно не е така?
В момента въздуха в котелното когато гори горелката е 22 градуса ( имам един датчик за смесителен кръг от контролера , който виси във въздуха - затова и знам).
Мисля, че колегата "шоп" има инсталиран рекупелатор ( извинявам се ако бъркам терминологията) , който вчера го видях на живо в Мисю Бриколаж за скромната сума от 180 лева.
По-какъв начин този ъпдейт ще подобри работата на системата , моля Ви да ми обясните.
Предварително Ви Благодаря.
andy_forresite - майстор
Вкарването на топъл въздух не охлажда горивната камера и се получава по-добро изгаряне, по-висока температура в котела и съответно повече топлина при топлообмена с водната риза. Освен това не охлаждаш котелното когато взимаш външен въздух, който трябва да е затоплен от рекуператора.
шоп - майстор
Имам въздушен рекуператор на димоотвода, който подава затоплен въздух към вентилатора на горелката до към 40-50 градуса в зависимост на коя степен от 1 до 12 е вентилатора

Отскоро имам монтиран и воден, който затопля 320 литра бойлери и за него има фотоотчет в темата комина мечта или как да уловим топлината беглец.
Emil Inanov - специалист
И така.......
На 15 км от мен се предлагат слънчогледови пелети на цена 156лв/тона и за проба, а и от чисто любопитсво, се набавих с един тон.
Но, тъй като бункера ми е пълен до горе( вчера чистих котела с прахосмукачка и напълвам бункера за седмицата) , тези пелети ще се горят от другата седмица. Та да си дойдем и на въпроса - какви са настройките за слънчогледови пелети , че незнам как да си ги направя сам?
Все още карам на фабричните настройки с който горя в момента донбаските въглища.
Поздрави

Прикачен файл

IMG_20171101_134629.jpg

Прикачен файл

IMG_20171101_134622.jpg
phantom_ - специалист
Къде по точно се предлагат, и другото което е явно че са насипни?А настройките ти трябва да са вентилатора на по малка степен и по често подаване :wink:
шоп - майстор
@Emil Inanov. горил съм само пелети от дървесина. % на вентилатора трябва да е доста надолу. Колко, ще установиш опитно, още повече сме с различни контролери. При мен контролера управлява вентилатора от 1 до 12 стапени. Въглища горя между 3 и 5 в зависимост колко е студено навън, а пелети на 1.

В София няма изгодни сл. пелети иначе бих пробвал с голямо любопитство
Emil Inanov - специалист
phantom_ написа:
Къде по точно се предлагат, и другото което е явно че са насипни?А настройките ти трябва да са вентилатора на по малка степен и по често подаване :wink:
В град Попово , да насипни са.
Иначе прегледах настройките на контролера и са следните:
1. 100% мощност :
а) време между подаванията 30 секунди
б)скорост на вентилатора 15 (bieg ) - какво значи незнам.
2. 1% мощност :
а) време между подаванията 3 минути
б) скорост на вентилатора 1 ( bieg)
3. Подържане :
а) време за издухване 10 секунди
б) време на прекъсване 15 минути
в) кратност на подаването 1
gnt69 - майстор
И във Русе има наливни 8мм /144 лева хубави здрави добре пресовани и горят добре. Намират се в бившия Завод за Тежко машиностроене.
phantom_ - специалист
Лошото е че трябва да си ги пълниш и има много хамалия така...
gnt69 - майстор
phantom_ написа:
Лошото е че трябва да си ги пълниш и има много хамалия така...
Тъй тъй аз в петък взех 400 кила ама убих деня. Направих сметка че голяма кушията и в понеделник взех 3 тона пакетирани мисля че ще стигнат. Един познат взема наливни ама му е удобно изсипва ги на улицата и с лопатата в мазата, после цяла зима с кофи в бункера.
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 33

Тема "Съвет за котел дърва,въглища/пелети слънчогледови" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: