Ако разбирам правилно котела може да работи и без CR100 и да му се зададе само температура на водата.
Не може без терморегулатор,иначе котела ще изключва по температура на водата,с терморегулатора ще изключва по температура на въздуха в стаята където е терморегулатора.В случая от това което разбрах и аз е,при наличието на терморегулатор,не трябва да се ограничава температурата на водата в котела а да се даде на "мах" аз мойта съм я оставил на 70 градуса (Бош 2-14 Квт) нека ме поправят ако не е правилно,и вече терморегулатора ще командва котлето по стайна температура.
Тука също ще използвам един цитат който обяснява доста неща:
"Значи - всеки съвременен котел си модулира - променя си мощността за да поддържа зададената от потенциометъра температура. Тоест - задаваш температура на водата в отоплителната система примерно 60°С и котелът я поддържа. Е да де, ама тези 60° на водата в студено време може да са малко, а в топло време да са много и трябва да има някой постоянно да ги коригира, защото нас не ни интересува температурата на водата, а температурата в стаята. За да се отървем от задължението постоянно да коригираме температурата на водата е най-лесно да си сложим стаен термостат. Стайните термостати са два вида - обикновени (on/off) и модулиращи. При монтиране на термостат от първия вид (on/off) се запазва модулацията на котела по температура на топлоносителя, но при достигане на зададената стайна температура термостатът просто изключва котела и го включва при изстиване на стаята. Тук трябва да отбележим,че ако сме настроили потенциометъра на ниска температура на водата, зададената стайна температура може никога да не бъде достигната. При монтиране на модулиращ термостат се изключва модулацията на котела по температура на водата и котелът започва да модулира по стайна температура - тост - задаваш стайна температура 22°С от термостата и котелът си променя мощността за да гони вече тази температура, а не някаква температура на водата, която нас реално не ни интересува. Ние сме съгласни да се променя температурата на водата в много широки граници, но да се поддържа исканата от нас стайна температура, защото ние живеем в стаята, а не във водата, нали? При управление със стаен термостат, добре подбран котел и добре изградена инсталация комфорта е максимален, а месечните сметки за газ може да са в пъти по-малки отколкото, ако в същото жилище има лошо изградена и неоразмерена инсталация, недобре подбран котел, управляван по температура на водата. Това е много важно да се разбере!"