• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 35
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
king82 - специалист
Ако разбирам правилно котела може да работи и без CR100 и да му се зададе само температура на водата.
Не може без терморегулатор,иначе котела ще изключва по температура на водата,с терморегулатора ще изключва по температура на въздуха в стаята където е терморегулатора.В случая от това което разбрах и аз е,при наличието на терморегулатор,не трябва да се ограничава температурата на водата в котела а да се даде на "мах" аз мойта съм я оставил на 70 градуса (Бош 2-14 Квт) нека ме поправят ако не е правилно,и вече терморегулатора ще командва котлето по стайна температура.

Тука също ще използвам един цитат който обяснява доста неща:

"Значи - всеки съвременен котел си модулира - променя си мощността за да поддържа зададената от потенциометъра температура. Тоест - задаваш температура на водата в отоплителната система примерно 60°С и котелът я поддържа. Е да де, ама тези 60° на водата в студено време може да са малко, а в топло време да са много и трябва да има някой постоянно да ги коригира, защото нас не ни интересува температурата на водата, а температурата в стаята. За да се отървем от задължението постоянно да коригираме температурата на водата е най-лесно да си сложим стаен термостат. Стайните термостати са два вида - обикновени (on/off) и модулиращи. При монтиране на термостат от първия вид (on/off) се запазва модулацията на котела по температура на топлоносителя, но при достигане на зададената стайна температура термостатът просто изключва котела и го включва при изстиване на стаята. Тук трябва да отбележим,че ако сме настроили потенциометъра на ниска температура на водата, зададената стайна температура може никога да не бъде достигната. При монтиране на модулиращ термостат се изключва модулацията на котела по температура на водата и котелът започва да модулира по стайна температура - тост - задаваш стайна температура 22°С от термостата и котелът си променя мощността за да гони вече тази температура, а не някаква температура на водата, която нас реално не ни интересува. Ние сме съгласни да се променя температурата на водата в много широки граници, но да се поддържа исканата от нас стайна температура, защото ние живеем в стаята, а не във водата, нали? При управление със стаен термостат, добре подбран котел и добре изградена инсталация комфорта е максимален, а месечните сметки за газ може да са в пъти по-малки отколкото, ако в същото жилище има лошо изградена и неоразмерена инсталация, недобре подбран котел, управляван по температура на водата. Това е много важно да се разбере!"
king82 - специалист
Мнооого добре обяснено. Въпросите ми произлизат от това, че при мен инсталацията е нискотемпературна(термопомпа) с вентилаторни конвектори. ТП гони 40-45 градуса в 80-литров "буфер". От там на татък конвекторите, посредством техните си термостати поддържат температурата във всяка стая.
Та конкретния въпрос спрямо казаното до тук е: Ще е удачно ли(икономично), газовият котел да гони подобна температура в този 80-литров съд? Без да го интересува температура в стаите, защото тази функция е поета от конвекторите.
Имам въпрос,
Нормално ли е да се включва котела да подгрява бойлера 4-5-6 пъти на ден ,при положение ,че
топла вода се ползва съвсем в рамките на нормалното,да не кажа че ако тръгнат да се мият чинии да речем се
пуска на всяко миене.Бойлера е 100 литра Теси Модеко.
tresto написа:
Имам въпрос,
Нормално ли е да се включва котела да подгрява бойлера 4-5-6 пъти на ден ,при положение ,че
топла вода се ползва съвсем в рамките на нормалното,да не кажа че ако тръгнат да се мият чинии да речем се
пуска на всяко миене.Бойлера е 100 литра Теси Модеко.
Нормално е. Сензора е ниско долу, за да гарантира затопляне на целия обем вода. Когато точиш топла, студената влиза отдолу и сензора на момента реагира, като включва котлето.
Електрическия бойлер си го карах само на нощна тарифа, щото ми стигаше водата за през деня.
Виж дали не може да си организираш по подобен начин нещата с БГВ.
Здравейте,
ние за първа година се отопляваме на газ и въпреки, че котелът ми е малко по-различен, не намерих тема за него и реших да попитам тук.

Котелът е модел Bosh Condens 2500 WBC 28-1 DCE двуконтурен. Мисля, че е сходен с този в темата с разликата, че е двоконтурен. Решихме, че този вариант ни е по-удобен, тъй като не се налага монтиране на допълнителни бойлери в жилището, а котелът сам си подава топла вода за къпане и миене. Към котела има свързан стаен термостат CR100. Зададените температури на помещението в режим AUTO с програмата са 17 за през ноща и 21 в часовете от 16:00 до 23:45. Прави ми впечатление, че температурата в помещението се вдига съвсем бавно. С половин градус за час, час и половина. Така заветните 21 градуса (от 17 до 21) ги достига едва късно вечерта към 23 часа или изобщо не ги достига. Радиаторите в помещенията, както и самият газов бойлер са изчисляване и монтирани от фирма. (Сравнявайки офертите на 2 различни фирми и двете дадоха еднакви параметри за радиаторите в стаите. Аз не разбирам много от това, но щом 2 независими една от др дават еднакви големини на радиаторите, значи са правилни:) Отопляваната площ е 70 кв м, апартамент старо строителство.

Гложди ме въпросът, че нещо не е както трябва. Защо температурата се вдига толкова бавно и аз ли нещо съм объркал в настройките на бойлера? Дали пък температуранта ми граница не е много голяма? На дисплея на терморегулатора пламъчето, индикация за работа на бойлера, си свети и изгасва през определени периоди (в режим отопление).

Първоначално системните настройки на бойлера бяха направени от фирмата, но тъй като никой не живееше в жилището, бяхме спрели тока за около 2-3 месеца. Наложи се после аз по книжка да си ги оправя пак. Дали пък в тях не съм сбъркал някъде?

За макс темп на подаване на топлата вода в радиаторите съм избрал 70 градуса.
За темп на топлата вода 42 градуса.
Притеснява ме настройката - Максимално разрешена топлинна мощност [kW]. В книжката пише, че се задава след измерване дебита на газ, като настройките варират от 38 на дисплея (6,8 kW) до 100 (24,7 kW). Понеже няма как да си измеря дебита на газ (а и не мисля, че от фирмата изобщо го измериха като го настройваха), си го настроих на 75 (19,7 kW), което не е максимума.
Настойката - максимално разрешена топлинна мощност на топлата вода [kW] я настроих на 70 (16,7 kW от таблицата отзад).

Дали аз бъркам някъде в настойките на бойлера или термоуправлението?
Все още не е минал календарен месец от използването на газовият котел и нямам и представа какви ще са сметките :)

Извинявам се за дългият пост и ако темата не е поместена в правилният раздел.
idealist - специалист
Като цяло - жалко, че си избрал двуконтурен котел. Настрой го на минималната мощност на отоплителния кръг, а на БГВ на макс. Освен това остави отоплението да работи постоянно и виж ще има ли ефект. Нека жилището се темперира. Как е настроена температурата от CR100 дo 17.00 часа ?
Най-вече се запознай подробно с темите свързани с отоплението с газови котли.
idealist написа:
Като цяло - жалко, че си избрал двуконтурен котел. Настрой го на минималната мощност на отоплителния кръг, а на БГВ на макс. Освен това остави отоплението да работи постоянно и виж ще има ли ефект. Нека жилището се темперира. Как е настроена температурата от CR100 дo 17.00 часа ?
Най-вече се запознай подробно с темите свързани с отоплението с газови котли.
До 17 ч е настоено на 17 градуса (когато няма никой в жилището) и от 17-23:45 на 21 градуса, които рядко стига.
Минималната мощност на отоплителният кръг е 6,7 Kw (стойност на дисплея 38). Това не е ли твърде малко?
Защо БВГ да го напрявя на макс? Аз и сега съм доволен от топлата вода. Идва за 5-6 сек до крана и я поддържа топла, за да могат 2ма човека да се изкъпят един след друг.

Благодаря за съвета. Доста четох и тук и другаде. Ще продължавам да се ровя :)
boian_st - помощник
Най после в събота ми пуснаха газта =D> =D> ,настроиха ми котела и сега вече се стоплихме.Девет месеца да ми изкопаят канал за тръбите на газта :snakeman: :snakeman: , вече си мислех че тази година няма да стане. В " СИТИ ГАЗ "Казанлък съм ходил стотици пъти и все другата седмица или по другата сме готови да ама не.Сега остава да видим как ще са сметките при постоянно зададени 22 гр.на ръчен режим.Бойлера му зададох 45гр .
Здр,
Това е първата ми публикация и много четох и мислих преди да пиша за да не пълня темата с излишни мнения. Не съм специалист в областта на газификацията и отоплението и за това моля, да не ме критикувате строго. Малко предисловие - предстои ни (със семейството) нанасяне в нов апартамент. Стаите са:
- три по 12м²;
- една 25м²;
- една баня 6м².
Оферти получих много, но не мога да реша и за това ви моля за съвет. Последната оферта, която получих и ме накара да се замисля над нея и да ви пиша е: котел Bosch Condens 2500 със 150л бойлер. Проблема е, че няма да имаме в близките месеци газ, а фирмата, която ми предложи офертата ми каза, че този бойлер (ще бъде свързан към газовото котле) ще може да подгрява водата и на ток. Това възможно ли е? Ако има някой, (господин Ганев, например), който има фирма и желае да ми предложи оферта, моля, пишете ми на лично съобщение за да си разменим телефоните.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 35

Тема "Газов котел Bosch Condens 2500W WBC 14-1" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: