Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kozl - майстор
Моята духалка за сега топли обаче проблема и е в духането :shock: Като почне да духа и комшиите явно завиждат, че идат и удрат яко по вратат оти не чувам звънеца. А жената :shock: вика прахосмукачката почна да грее.
Е домсъвета реши духалката да подмени. Обикалям магазини вече дни и нема духалка да ме впечетли. Некои чинат по 15 пари :shock: ала колко време комшията ще издържи на врата ни да не позвъни :?
Явно ще потреба на поправи си сам да се зелега :mrgreen:
Последна промяна от kozl на чет ное 09, 2017 10:22 am, променено общо 1 път.
dimi_54 - напреднал
DMN написа:
dimi_54 написа:
Благодаря за съветите, хумор не е излишен.
В случая обаче хумора се оказа напълно излишен от моя страна. Явно не прецених правилно, че пиша на човек, едно поколение преди мен, а хуморът с годините се претопява при някои хора, за което се извинявам, че подходих с хумор. Студ в Котел не съм брал, защото съм ходил само веднъж там и то през лятото. Лошото е, че нещата се изтълкуваха по съвсем погрешен начин за музикалното у-ще...Но на който, каквото му е в главата, това си помисля първо...
Дано имаш повече успех и топлина с новата печка.
:partyman:
Колега аз нося хумор, че то ако няма хумор какъв ще е живота- сив и скучен. Наистина за един нагревател стана историческа тема :cool: . Дано да имаш късмет да дойдеш тука през зимата. Ако знаеш каква красота е. Трудно се изкарват зимните месеци, но си струва! Ще ми бъде приятно да се запознаем и дето се казва, да пием по едно на местна почва :-D . Нашия град е малък и всички ме познават .Всичко добро и със здраве :partyman:
dimi_54 - напреднал
kozl написа:
Моята духалка за сега топли обаче проблема и е в духането :shock: Като почне да духа и комшиите явно завиждат, че идат и удрат яко по вратат оти не чувам звънеца. А жената :shock: вика прахосмукачката почна да грее.
Е домсъвета реши духалката да подмени. Обикалям магазини вече дни и нема духалка да ме впечетли. Некои чинат по 15 пари :shock: ала колко време комшията ще издържи на врата ни да не позвъни :?
Явно ще потреба на поправи си сам да се зелега :mrgreen:
Е колега ,явно и двамата сме на един същи хал :-D , ако намериш нещо да е много хубаво ама и да е евтино веднага дай знак :-D :partyman:
ig_ivanov - специалист
Да поясня как работи нагревателя, че доста глупости се изписаха.
Казва се керамичен нагревател, защото източника на топлина е керамиката- т.е. тези сиви плочки домино. При подаване на напрежение плочката започва да се загрява, но ако я оставим само нея- няма да има голям ефект, защото повърхността им е малка. За тази цел трябва да има нещо, което да отвежда топлината. За тази цел към керамиката се залепват тези накъдрените алуминиеви пластини, които имат двойна функция- хем разсейват топлината, хем подават ток на плочката. Лепилото е електро и топлопроводящо, като трябва да се внимава да не попадне на страничните повърхности и да предизвика късо съединение. Регулирането на мощността се прави като се включват и изключват секции. При този на снимката- напрежение от единия проводник влиза директно на втория и четвъртия извод, а другия преминава през превключвател, който подава напрежение на първия средния и последния извод в зависимост на каква степен е поставен. Ако е на две степени- на първа включва само средния, на втора- и крайните изводи.
И още един интересен факт- при керамичните нагреватели е почти изключено да стане пожар, дори при спрял вентилатор, защото не могат да се нагреят на повече от 250-260 градуса. Пластмасите на печката са негорими, а на хартията и трябва над 300 градуса за да пламне.
kozl - майстор
ig_ivanov написа:
Да поясня как работи нагревателя, че доста глупости се изписаха.
Казва се керамичен нагревател, защото източника на топлина е керамиката- т.е. тези сиви плочки домино. При подаване на напрежение плочката започва да се загрява, но ако я оставим само нея- няма да има голям ефект, защото повърхността им е малка. За тази цел трябва да има нещо, което да отвежда топлината. За тази цел към керамиката се залепват тези накъдрените алуминиеви пластини, които имат двойна функция- хем разсейват топлината, хем подават ток на плочката. Лепилото е електро и топлопроводящо, като трябва да се внимава да не попадне на страничните повърхности и да предизвика късо съединение. Регулирането на мощността се прави като се включват и изключват секции. При този на снимката- напрежение от единия проводник влиза директно на втория и четвъртия извод, а другия преминава през превключвател, който подава напрежение на първия средния и последния извод в зависимост на каква степен е поставен. Ако е на две степени- на първа включва само средния, на втора- и крайните изводи.
И още един интересен факт- при керамичните нагреватели е почти изключено да стане пожар, дори при спрял вентилатор, защото не могат да се нагреят на повече от 250-260 градуса. Пластмасите на печката са негорими, а на хартията и трябва над 300 градуса за да пламне.
Това което се вижда като сива плочка не е ли заливка? И тази заливка от изолатор ли е или от проводник :?
dimi_54 написа:
Точно казано, нагънатите ленти са алуминиеви и те са топло отдаващия елемент, под сивото което се вижда има керамични плочки залепени към метала . Имат покритие което е проводящо и има съпротивление. Но кое се нагрява и отдава температура не ми е ясно :? Сивото е изолатор.
Ако сивото не е изолатор как да си обясним това:
dimi_54 написа:
Колега , да уточня- значи измервам съпр. между клемите от ляво надясно - след всяка клема се повишава с 1ком. Образно казано сивите ленти са реотаните, поне това което е под тях. Когато измеря съпр. между клема и топло отдаващи пластини то е равно на нула. Как става връзката с нагряващите елементи не мога да си обясня.Може някъде да има литература ?
Под всяка сива лента има 4 бр. керамични пластини, как са свързани не знам.
Мерси, че беше така любезен с обяснението си да потвърдиш вече написаното, но остават актуални 2 въпроса. Как са захранени керамичните нагревателни елемента от клемите, за да няма връзка към охладителната лента и сивата заливка изолатор ли е или проводник :?
dimi_54 - напреднал
Прикачен файл:
20171110_125136 - Copy.jpg Това е схема на вързване на плочките(според мен)
,,Лепилото е електро и топлопроводящо, като трябва да се внимава да не попадне на страничните повърхности и да предизвика късо съединение'' Колегата по-горе го е написал. Пускам няколко снимки които може би потвърждават написаното.Изказвам свое скромно мнение как става. Самите керамични плочки от двете страни са покрити с някакъв слой, който има съпротивление. Двете страни на слоевете са съединени от едната тясна страна на плочката. Другото го прави лепилото , което е токопроводящо и температурно издръжливо.

Прикачен файл

20171110_115630 - Copy.jpg

Прикачен файл

20171110_115610 - Copy.jpg

Прикачен файл

20171110_115518 - Copy.jpg

Прикачен файл

20171110_115455 - Copy.jpg
Последна промяна от dimi_54 на пет ное 10, 2017 1:00 pm, променено общо 1 път.
kozl - майстор
Въпроса беше до ig_ivanov, но важен е отговора.
Аве не са ли 2 лепилата? Едното изолатор и второто проводящо. Това по страниците на керамиката (заливката) дето опира в метала какво е? И как като се залепи керамиката за метала с проводящо лепило няма да има връзка с клемата :?
petromaniq66 - специалист
Какъв е смисъла едното да е проводник, другото изолатор. По умно е да се разбере къде продават такова лепило(проводящото). Който лепи да си прави сметка как ще цапа с баданарката.
lov - майстор
kozl написа:
Аве не са ли 2 лепилата? Едното изолатор и второто проводящо. Това по страниците на керамиката (заливката) дето опира в метала какво е? И как като се залепи керамиката за метала с проводящо лепило няма да има връзка с клемата :?
Как да ти го обясни човек по просто. На тези плочки като им подадеш напрежение от двете страни и почват да греят. Връзката може да е контактна само с натиск а може и с токопроводящо лепило както е в случая. Фактически целия този радиатор е тоководеща шина.
Често такива блокчета се ползват за термостабилизация по разни апаратури. Някои от тях в зависимост от температурата променят своето съпротивление и така поддържат точно определена без да е нужен терморегулатор. Е в доста широки граници е но понякога и това е достатъчно.
dimi_54 - напреднал
kozl написа:
Колега ама тя клемата и цялото блокче (говоря за металното са едно-шина, накъдрената лента), слага се лепило, прави връзка с покритието на керамиката, отдругата страна пак лепило и връзка към другото блокче и така. Само трябва да се намери лепилото .Интересното е че това което е по керамиката не е проводящо, едва след като го зачистя се появява проводящ слой.

Тема "Ремонт на нагревател на ел. духалка теси HL-321V PIC" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: