Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
radius - майстор
MurderY написа:
Затова или ми дайте конкретен пример, къде съм говорил глупости и не разбирам или недей да пишете общи неща от рода, че не съм наясно. Добре е да се каже с кое.
Ами аз съм дал пример ама кой да чете, нали трябва да се пише!
muhala - майстор
MurderY написа:
А 30 за баня според мен няма никакъв смисъл. Все пак утечка от 30 може да те убие, а отделно като си в бянята, мокър, си представям какво става с 30.
Ако бойлера е защитно занулен с трети проводник, то отечката ще мине по пътя с най-малък импеданс (през зануляването).
Ако нямаш зануляване тогава, ще мине по водата и може би през теб. Тогава тези 30мА може да те убият.
Няма лошо, намери си ДТЗ с по-малък ток на сработване и пробвай.

По-скоро трябва да се притесняваш да не ти се разхлаби нулата или да се прекъсне PEN проводника от електромера до таблото ти.
Тогава никаква ДТЗ няма да помогне.

Ако все пак продължаваш да се притесняваш, изключвай бойлера когато някой се къпе.

В тази тема един колега от форума по чудо е оцелял в банята след като му се е офазил бойлера -> viewtopic.php?t=58024
muhala - майстор
sts написа:
Колега не различавате електронна ДТЗ и обикновена ДТЗ.
Аз ползвам комбинирана обикновена ДТЗ 20А/0.03 А за бойлер от 7 г.
Никой от колегите не спомена времето на изключване на ДТЗ.
От направени измервания на ДТЗ в реални обекти времето на изключване
е от /5.5 - 7.5/ милисекунди измерено от лицензирана организация и
издаване на протокол.
Ето нагледно колко енергия се отделя през крушка 60W преди ДТЗто да изключи.
Все пак съпротивлението на крушката е доста малко
https://www.youtube.com/watch?v=5mJgyB8 ... g&index=17
MurderY - напреднал
radius написа:
MurderY написа:
Затова или ми дайте конкретен пример, къде съм говорил глупости и не разбирам или недей да пишете общи неща от рода, че не съм наясно. Добре е да се каже с кое.
Ами аз съм дал пример ама кой да чете, нали трябва да се пише!
Ами и аз съм описал за това което си дал. Казваш, че 30 не може да те убие, но аз писах, че не съм съгласен.
ПС: Първия път наистина не разбах, че това имаш предвид. Чак след третото прочитане разбрах, че става въпрос за това, че съм казал, че 30 ще те убият докато си мокър и в банята, а ти ми казваш, че не съм наясно - OK.
Вероятно си прав, защото изключването става за части от секундата. Но за мен мокър човек има по-малко съпротивление и това време може да нарасне. 30 може да са ОК в другите стаи, но не и в банята. За да не ти губя времето повече, приемам забележката ти, но все пак не се съгласявам с теб :o :o :o :partyman: :partyman: :partyman:
MurderY - напреднал
muhala написа:
sts написа:
Колега не различавате електронна ДТЗ и обикновена ДТЗ.
Аз ползвам комбинирана обикновена ДТЗ 20А/0.03 А за бойлер от 7 г.
Никой от колегите не спомена времето на изключване на ДТЗ.
От направени измервания на ДТЗ в реални обекти времето на изключване
е от /5.5 - 7.5/ милисекунди измерено от лицензирана организация и
издаване на протокол.
Ето нагледно колко енергия се отделя през крушка 60W преди ДТЗто да изключи.
Все пак съпротивлението на крушката е доста малко
https://www.youtube.com/watch?v=5mJgyB8 ... g&index=17
Много добър пример. Благодаря :partyman: :partyman: :partyman:
MurderY - напреднал
fox_vt написа:
Аз пък се чудя за глупоста дтз на цялата система :lol: Утечки с лопата да ги ринеш и почват едни компромиси със големината на защитния ток и бля бля такива глупости. Да не говорим че като изпляска някой уред инцидентно върви търси кой е точно.
Затова минах на варианта само бойлера.
А какво ти е мнението за ДТЗ от по-голям клас. Да не е "AC", а само "A" (или беше "si").
Това открих като разлика.
Клас АC – дефектнотокови защити, за приложение в нормални променливотокови вериги, без наличие на хармоници или пулсиращи съставки на прав ток
Клас А – за приложение във вериги, замърсени с хармоници или пулсиращи съставки на прав ток. – с преобладаващи консуматор
radius - майстор
:lol: Хубаво е да четеш, но трябва и да разбираш, иначе няма смисъл да говориш несвързани неща. Къде намеси хармониците, все пак питаш за бойлер?!
MurderY - напреднал
radius написа:
:lol: Хубаво е да четеш, но трябва и да разбираш, иначе няма смисъл да говориш несвързани неща. Къде намеси хармониците, все пак питаш за бойлер?!
По принцип питам за бойлер. Но не съм изключил възможността да сложа на цялата инсталация.
На бойлера - почти сигурно, на цялата инсталация - клоня към не.
MurderY написа:
В апартамента ми влиза двупроводен кабел. Цялата ми вътрешна инсталация е трипроводна. Мисля, че нулата и заземяването се обединяват в таблото. Искам да сложа ДТЗ поне на бойлера, ако може и на цялата инсталация. Даже съм склонен за вариант ДТЗ + прекъсвач само за бойлера.
Въпросът ми е дали в тази схема ще може да се сложи ДТЗ? Дали ще може на цялата инсталация или само на бойлера?
Знам, че трябва трипроводна линия, но дали е проблем, че преди прекъсвачите е двупроводна и затова нула и заземяване трябва да са на обща шина.
Все пак това ми беше началната идея - на цялата инсталация. Иначе си прав, че трябва да се разбира, но трябва и да се чете, да се пита и след това идва разбирането :o
nikolov333 - майстор
По руските форуми често се предлага с 10мА ДТЗ за банята и мокри помещения + 30мА за контактните излази и 100 или 150мА обща "противопожарна" ДТЗ за целия апартамент. В България почти няма къде да видиш такива, поради това, че в Наредба 3 никъде не са ги заложили, заради голямата вероятност от фалшиви сработвания от малки утечки. Все пак 10мА са препоръчителни за детски градини тъй като децата имат по-малка граница на поносимост към тока от възрастните, както беше споменато в един от горните коментари за малките прасенца в свинефермите..
MurderY - напреднал
nikolov333 написа:
По руските форуми често се предлага с 10мА ДТЗ за банята и мокри помещения + 30мА за контактните излази и 100 или 150мА обща "противопожарна" ДТЗ за целия апартамент. В България почти няма къде да видиш такива, поради това, че в Наредба 3 никъде не са ги заложили, заради голямата вероятност от фалшиви сработвания от малки утечки. Все пак 10мА са препоръчителни за детски градини тъй като децата имат по-малка граница на поносимост към тока от възрастните, както беше споменато в един от горните коментари за малките прасенца в свинефермите..
Много добър отговор. Блгадаря. :partyman:
С малко дете съм и рядко изключваме бойлера и затова клоня към 10.

Тема "Дефектнотокова защита с два проводника" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: