Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Първа зима на пелети. Котел - Виадрус 22, горелка Грейко 20, 110кв.м къща с изолация отвън и на тавана, ПВЦ.
От 12-ти до 17-ти ноември при средна дневна темп. навън 13С, стаен термостат от 17:00ч до 23:30ч на 22С и 20С през останалото време, дървесни пелети, раход - 5.5 - 6 чувала или около 90кг, или приблизително 18 кг/денонощие.
На мен този разход ми се вижда голям като се има на предвид външната температура. Мисля да започна да изпробвам различни настройки, също и да повдигна котела върху кутия , за да намаля топлозагубите, които ,мисля, са високи.

На вас как ви се вижда този разход? Какъв би бил ефекта (в цифри) ако повдигна котела на кутия и преместя горелката под водната риза?
filmatoplo - майстор
Съвсем нормален разход ,но ние не знаем по колко часа работи през това времетраене 24 часа .На кутия е по добре .
joroY - напреднал
ivailodch , като ти гледам температурите които поддържаш ...тоя разход малко висок ми се струва
Svezar - специалист
Леееко височък и на мен ми се струва разхода за тези градуси навън и тази темп. вътре ,но не е нещо фатално !
filmatoplo - майстор
Човека не е писал колко часа реално работи ,колко е 18 кг ,има няма по кило на час .
phantom_ - специалист
ivailodch при тея котел за да имаш добро КПД е задължително да е на кутия.Аз съм така ,когато горелката е на трета степен изходящите ми газове достигат максимално 120 гр.Къща на два етажа 160кв като мазата не я включвам но и тя е топла през деня когато няма никой и вечерта когато спим подържам 24гр а през другото време 25гр от 1-15 ноември 15 чувала по 15кг слънчогледови пелети. Но беше сравнително топло.Сега мисля че е малко по голям.
andy_forresite - майстор
Сравнявате малко ябълки с круши. Различни системи, различни сгради, пелети, температури... Чакаме сега да се разпише някой с триетажна къща 10х10 м или РЗП=300 кв.м. как му гори по 14,5 кг на ден и всички под 100 квадрата с 20 кила разход да си изхвърлим котлеата в Надин.
При мен всичко е на един етаж.
- първата стая има три външни стени
- втората две външни стени като вратата й е откъм страната на неопотплявано помещение
- третата стая е с две външни стени, като едната стена граничи с неотоплявано помещение
- четвъртата е с два прозореца изток и юг, външна врата, врата към неотоплявано помещение и 2,5 броя външни стени
Поддържам 23 града. Това нещо без изолация губи повече топлина от примерната 300 квадрата къща с прилична изолация.
Жилищна площ в отопляваната част 70 кв.м. вътрешното пространство. Горивото е 24-25 кг на ден 16 часа с тенденция към х2 ,дори х3 по-нататък. Ползвам термоглави. В мазето 15 кв.м. е 20 градуса, в помещението 15 кв.м. към него нагоре по стълбите също е топло от минаващи тръби ... може да напиша с чиста съвест 100 квадрата. Е, изолирани 110 - 18 килограма; неизолирани 100 - 25. Да, ама според мен разходът си е много добре и до +2/4°С навън все ще се върти около тази стойност.
phantom_ - специалист
Аз съм съгласен за сравнието че няма нищо общо,но виадруса без кутия отдолу е пълна скръб.Затова му споделих на колегата да го вземе под внимание :wink:
filmatoplo - майстор
Щом аз горя по 15 кг какво да говорим.
bmahob - майстор
:-D Филма 15кг сега на топлото :? ти ма уби......... аз тия топлички дни изкарвам с половинка чувал за 6-7часа греене , като съм отворил почти всички Т глави на 4,5-5 и въпреки това на 2-3 час почва да качва над зададената Т и от зададени 65гр вдига до 70-74гр и я гася, в дневната 26-28гр, в другите стай по 24-25............АМА пак казвам до вчера си беше топло времете ще видим тия дни дали ватата по плочата ще помогне :?

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: