• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 34
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
arxd129 - специалист
nikolov333 написа:

"Земното" трябва да има много ниско съпротивление към земя т.е.да има колкото е възможно по-добър контакт с нея. В твоя случай щом не протича ток през крушката към земя значи заземяването ти няма добър контакт с нея или с нулата, която принципно трябва да е многократно заземена. В случая вероятно има лоша връзка между нула и заземяване, в мястото където са обединени или прекъсване по линията до таблото. Най-добре е да се обединят в главното табло или в електромерното, в зависимост от мястото, където 2 или 4 проводната захранваща линия, става 3 или 5 проводна :idea:
Сега Ви разбрах! Благодаря!
plamen6703 - майстор
arxd129 написа:
plamen6703 написа:
Ако разума преобладаваше сред добродетелите ти нямаше да се хванеш да се занимаваш с неща, от които нищо не разбираш. Има вероятност без да разбереш, от направи си сам да го докараш до самоубий се сам. :partyman:
Ами да! До този извод стигнах и аз преди няколко дни. Но... стигнах до този извод, преди евентуалното четвърто посещение на различни майстор-електричари, дето ми предлагаха да шунтират това-онова. И тримата искаха да ме освободят от пре-сложната ДТЗ. Ненужна била. Шунт! И толкоз: Преди 15 години (когато не е имало ДТЗ според тях) пак е имало ел.инсталации!!!??? Таквиз ми ти работи...

Както и да е. Да приемем, че съм трикратно попаднал, случайно разбира се, на пишман-електричари.
Надявам се в този форум да пообщувам с майстори, различни от онези любители на шунта.
Затова - моля обяснете ми какъв е проблема с описаната ДТЗ. От къде произтича той? А кой ще го оправя проблема - това е друга тема. Просто - друга.
Предварително благодаря на всички за евентуалните им постинги в опитите им да ми обяснят проблема с апартаментната ми ДТЗ.

PS.
Нека спомена, че сегашното състояние на апартаментната ми ДТЗ не плод на мой "майсторлък", ел. инсталацията ми е дело на професионалисти. Преценката за които оставям на вас.
Има проектна документация, инсталацията има поне пет години гаранция! Ако имаш проблеми с инсталацията си предяви правата по гаранцията, но не ръчкай сам на сляпо и не викай сульо и пульо да ти рови по инсталацията. :partyman:
mironcho - специалист
arxd129, Както вече са писали няколко човека - земното не е земно, а трябва да е. С две думи другия край (дето не го виждаш) на жълто зеления проводник не е свързан никъде или е прекъснат или има лоша връзка или - кой знае. Ако не ти се занимава с енергото или със строителя да отстранят проблема, мисля, че е достатъчно добро решение да направиш следната промяна в апартаментонот си табло. Откачаш идващия от вън ЖЗ проводник, изолираш го и го оставяш вътре. Намираш парче проводник 4(или 6)мм2 и свързваш ЖЗ-та шина към идващата от вън нула N - ограденото с червено на скицата. Това трябва да може да го направи всеки електротехник, ако ти не се наемаш.

Прикачен файл

диф защита 1.jpg
диф защита 1.jpg (69.26 KиБ) Видяна 1384 пъти
kuger - майстор
Оправете си заглавието на темата. Дефектнотокова и диференциална защити са две коренно различни понятия.
nikolov333 - майстор
С тази схема може и да го объркаш човека, ако я изпълнява сам или я спази както е нарисувана, ако не е разбрал добре, какво му обясняваш. Затова да подчертая, че трябва да се свържат общата входна нулева и общата заземитена шина, след прекъсване на входното заземяване..от квалифициран електротехник..
arxd129 - специалист
moimoimoi написа:
Работа на инвеститора е да извика лицензирана лаборатория за да измерят импеданса на заземяването
ако заземяването не е в норми трябва да се предприемат действия за подобряването му
Сигурен съм в това което казвате. И аз мисля така.
... Всъщност - мислех. Вече мисля различно: Инвеститорът е набавил Акт 16. Продал каквото продал: "апартаменти след оглед и в състоянието което са по време на огледа". Точка! .... Дали ме разбрахте правилно?

Та... тази ДТЗ чака мен и моята инициатива. Това е.

PS.
Все пак... щом нямам "заземяваме" на кабела PE, как става така, че при окъсяване на L с PE, ДТЗ сработва!!! :shock: :?
arxd129 - специалист
kuger написа:
Оправете си заглавието на темата. Дефектнотокова и диференциална защити са две коренно различни понятия.
:? :? :?
Съжалявам! Не знаех.

Аз четох тук: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0 ... 1%82%D0%B0
nikolov333 - майстор
Масовите ДТЗ-та 30мА, сработват при ток на утечката около 20 мА, която може да се получи и при много високо съпротивление към земя, но за да светне крушка от 100W трябва повече ток, който не протича заради товара от крушката и високото съпротивление или прекъсване на заземителния проводник..
lov - майстор
Остави какво ти обясняват разните му там пишман майстори че като до преди 10 години е нямало такива защити пак е имало ел. инсталация. След като я имаш поставена в таблото по проект и е изпълнена три проводна инсталация тя трябва да работи. Ако ще да спаси един на милион човека. Намери си специалист който знае какво да прави и какво да измери по заземяването и зануляването. Има си специализирани уреди за такива измервания макар че пак става номера стига електротехника да е в час а не да е само такъв по документи. Няма да се учудя ако в някоя кутия дори са пропуснали да си направят спайката и са натъпкали само кабелите. Да не говорим че те отдавна са в миналото и не би трябвало да се изпълняват връзките така. Ама то нали инвеститора гледа да му излезе по евтино и последващия контрол пак за пари си затваря очите и може всичко да се очаква..
По тези всичките причини не се опитвам да ти давам съвети как можеш да претаковаш дявола в духа на форума. Знам че на човек му се иска да мине дори и тънко по някога но след по горните обяснения как е строено вероятно имаш заровени още изненади. Не като да се упражняваме и да развалим някой миксер сешоар или печка. Те се оправят с пари в магазина но не и човешки живот. Не рискувай.
Не знам как стоят нещата при закупуването на такова жилище и дали по закон нямаш гаранционен срок. Би трябвало да има. Мисля че има специалисти във форума които са в част с точно тази материя.
hidrazin - майстор
НЕ ГО ОБЪРКВАЙТЕ !!!
arxd129 написа:
Мерих с крушка на L и PE. Не светна крушката. (Пояснявам - мерих преди ДТЗ. Демек - между ДТЗ и електромера.)
Преди ДТЗ-то между L и PE крушката ТРЯБВА да светне и то независимо какво му е съпротивлението на земното и дали ВЪОБЩЕ има такова повторно.
Все пак в България се използва система TN-C-S - демек от трафото не идва PE а идва само нула.
Някъде назад по веригата - между въпросното ДТЗ и захранващия кабел за сградата, двата проводника трябва да са обединени.
Това автоматично означава че при изправни връзки и кабели между L и PE (преди ДТЗ) трябва да светне не само крушка ами да тръгне и готварска печка.
И това НЕЗАВИСИМО дали има добро или въобще някакво заземление.
Просто някъде преди ДТЗ-то има лоша връзка или по-скоро прекъснат/несвързан жълтозелен проводник.
За това говори и това че:
окъсяване между N и PE - не сработва. За сведение - при окъсяване между L и PE – ДТЗ сработва /т.е. изключва ел.захранването/.
Високия потенциал на фазата и достатъчно дълъг жълтозелен кабел (дори и не свързан) създават достатъчен ток на утечка за да му падне ДТЗ-то.
Ноооо... пък малкия потенциал на нулата не е достатъчен за сработване.
Който разбрал, разбрал....
:partyman:
P.S. Написаното по-горе въобще няма връзка с правилната диагностика на ДТЗ-то - демек дали реално ще си върши работата.
Това с крушката само показва че ДТЗ-то не работи защото има прекъснат защитен проводник.
А като го оправи, тогава трябва и да се измери.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 34

Тема "Грешка /проблем/ в една диференциалнотокова защита" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: