• 1
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60
  • 136
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
шоп - майстор
6osi6 написа:
Вентил не е нужен, освен за украса.
:shock: :shock: :shock:
6osi6 написа:
Подохладил си фреона до изпарение. Съответно той влиза в изпарителя с налягане 8,5 бара и излиза с 5,2 бара.
@6osi6, науката без практика е мъртва
Ще се опитам да го обясня просто!!!
В една ТП имаме две наляганя. Ниско и високо.
Високо от нагнетателното отверстие на компресора до дросела ( ТРВ, капилярка, ЕТРВ или каквото и да бил друг тип)
И ниско от дросела до всмукателното отверстие на компресора.

И 1000000 манометъра да закачим по линията те ще показват еднакво. Е ако искаме да сме перфекционисти почти еднакво заради някакви минимални хидравлични загуби по тръбопроводите. Нищожна разлика, която никой не го интересува.

Объркването ти идва от прегрети пари, преохладени пари, полезен прегрев в изпарителя с цел компресора да не засмуче течна фаза и т.н.
Трябва ли да имаме 5-6 или 10 наляганя в системата?
Не разбира се.
Наляганята са само 2. Ниско на изпарението и високо на кондензацията.
Тези две наляганя определят кипенето и изпарението и при една отлична ТП с КОП над 5 отношението е 1 към три.

Пример: от компресора излиза температура 65 градуса? 27,3 бара ли е налягането? А манометъра показва 15 бара.
ЗР компресора може да изкара прегрети пари до 108 градуса, какво ли ще е налягането....няма го в таблиците, няма и да го има, зашото няма такава кондензация, въпреки, че компресора дава тази температура.
Какво ти говори това? Хм?

Вземи си свали една програма на Копеланд: например Селект 7 и ще ти се изясни всичко.
6osi6 - майстор
шоп написа:
Пример: от компресора излиза температура 65 градуса? 27,3 бара ли е налягането? А манометъра показва 15 бара.
Погледни си диаграмата и ще ти се изясни същото. От компресора излиза фреон с температура 70°С и налягане 15 бара. До входа в кондензатора спада на 65°С.
Но дясната страна не е важна.
Колко ще е налягането на кондензирал фреон от другата страна, охладен до 10°С?
шоп - майстор
6osi6 написа:
шоп написа:
От компресора излиза фреон с температура 70°С и налягане 15 бара. До входа в кондензатора спада на 65°С.
:-D
@6osi6 можеш ли да сметнеш с колкоп м/сек се движат парите тласкани от компресор с обемна производителност 19.2м3, които се движат по медна изолирана тръба с диаметър 22 мм и дължина 80 см?
Стига бисери. Няма как да да се охлади от 70 на 65 градуса. Няма такъв топлообмен.

6osi6 написа:
Колко ще е налягането на кондензирал фреон от другата страна, охладен до 10°С?
Свали си програмката де, сам ще видиш, че системата позволява преохлаждане до 5,1 градуса при изпарение 8 градуса.

Под 5,1 градуса вече излизаме от нормалните параметри.
Въпроса е с какво да го охладим фреона.

Прикачен файл

SAM_9409.JPG

Прикачен файл

SAM_9410.JPG
6osi6 - майстор
шоп написа:
Свали си програмката де, сам ще видиш, че системата позволява преохлаждане до 5,1 градуса при изпарение 8 градуса.

Под 5,1 градуса вече излизаме от нормалните параметри.
Въпроса е с какво да го охладим фреона.
Ще го охладиш с рекуператор на въздуха.
С колко градуса ще падне температурата на фреона след ТРВ с охлаждане до 10°С?
шоп - майстор
6osi6 написа:
Ще го охладиш с рекуператор на въздуха.
Да, това е добра идея. Руснаците я използват и я наричат подгряване на приточната вентилация
При мен не е много удачна, защото ТП е в техническо помещение до къщата, а рекуператора и вентилацията са на тавана на къщата. Няма как да пусна въздуховоди:-(

Остава охлаждане със сондажна вода. Няма да е идеално, но колкото-толкова

от 31 градуса фреона може да се охлади до 20
същевременно сондажната вода от 13-14 може да се затопли да кажем до 16-18-20 и тази вода да влезе и да се смесва с основната сондажна в изпарителя. Ефекта е двуяк. Вдига се и температурата на изпарение

Горните цифри са примерни. Трябва да да се пресметнат дебити топлинни капацитети и т.н.

Всъщност има и трети вариант, но това е за максималисти. Има работещи проекти със супер малка хладилна машина, която веднъж преохлажда фреона и същевременно загрява БГВ.
6osi6 написа:
С колко градуса ще падне температурата на фреона след ТРВ с охлаждане до 10°С?
Този въпрос не го разбрах.
6osi6 - майстор
шоп написа:
Няма как да от 31 градуса фреона може да се охлади до 20
същевременно сондажната вода от 13-14 може да се затопли да кажем до 16-18-20 и тази вода да влезе и да се смесва с основната сондажна в изпарителя. Ефекта е двуяк. Вдига се и температурата на изпарение
Ефектът ще е допълнително подгряване на инжектиращия кладенец или дерето. Коментирано е няколко страници назад. Рекуперацията не става, поради отдалеченост от сградата. Условията не са добри и за подгряване на БГВ с екзотиката - "Предкондензатор"
Лесният начин е да свалиш температурата на кондензацията на минимума за този компресор и този газ на 27°С
Изображение
6osi6 - майстор
Един пример за замяна на ТРВ с ЕВ. В твоя случай не е лошо да се добави и пропорционално управление.
http://vlashki-engineering.com/images/s ... -valve.pdf
шоп - майстор
6osi6 написа:
Ефектът ще е допълнително подгряване на инжектиращия кладенец или дерето. Коментирано е няколко страници назад.
Нещо не си ме разбрал. Нямам идея да вкарвам топла вода в сондажа, а затоплената вода от преохлаждането след кондензатора и преди ТРВ да влиза ДИРЕКТНО като геотермална енергия в изпарителя
6osi6 написа:
Условията не са добри и за подгряване на БГВ с екзотиката - "Предкондензатор"
Според мен има идеални условия. При моята помпа мога да отнемам 10% от общата мощност, а това са 2.5 киловата топлоносител с температура 65-67 градуса
6osi6 написа:
Лесният начин е да свалиш температурата на кондензацията на минимума за този компресор и този газ на 27°С
@6osi6, какво ще правя с вода към отоплителната инсталация с температура 22 градуса?!

Аз искам да се топля, а с 22 градуса вода ще се охлаждам, защото у нас държа над 25 гр в стаите:? :? :?
шоп - майстор
6osi6 написа:
Един пример за замяна на ТРВ с ЕВ.
Много полезна статия!
Не отричам ЕВ, но не смятам, че в една ТП вода/вода е необходим. Само оскъпява и то с доста. ЕВ иска и доста скъпо управление.

ТП вода/вода работи при постоянни параметри. Дали навън е -30 или е +15 мен не ме бърка. Сондажната вода е с еднаква температура и температурата на кипене-константа.

За въздухари, за инвертори съм съгласен. Там условията се променят в широк диапазон.

Така мисля аз, без да съм чел задълбочено. Не разбирам от електроника и един термомеханичен дросел за мен е евтин и лесен за монтаж.

Нека спецовете споделят. Маги, Стоев, Боян... :)
a_stoev - майстор
"Спеца" казва, че китаеца заряза механичните ТРВ-та на чилърите и мина всичко на електронни. Колко прецизно им е управлението не искам да коментирам.

П.П.
В чисто механичен план, електронното ТРВ трябва да е по-евтино.
  • 1
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60
  • 136

Тема "Термопомпи Вода-Вода - всеки може да си направи сам" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: