• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 14
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kozl написа:
Hoвoceлckи написа:
Слагал съм помпата на тавана, на топлата вода. Не е имало никакъв проблем. Отворена система, но студената си минаваше долу със спазен наклон.
Тук ми се струва, че има много места, където може да остане въздух. Според мен разширителя трябва да се сложи на топлата, на неговото място - задължително обезвъздушител. Вариант е да се вдигне на високо, но има ли такава възможност?
Така може да се допусне вакум във водната риза. Немам идея на какво налягане издържа, ама на вакум си мисля нема да издържи.
Козл, разочароваш ме. Не вярвам да си някой младеж, расъл в саксия.Не виждам как ще и хлътнат бузките на Притката при макс. подналягане от 0,6, които никога няма да се достигнат. Най много да си дръпне въздух ако има от къде.
genzlat - специалист
Добър ден,
извинявам се за закъснението,бях по задачи....
Та,много са причините,които налагат ОС,не на последно място/както прочетох в някоя от темите/-иронично,много са домашните животни....
Виждам,че с мъка и ли не,все повече се приближавате до решаването на моя казус,даже ми става мъчно, че дискусията ще свърши!
Когато се решава една задача,решението е вярно ако,са спазени условията на задачата.....
Както писах по-назад,по средата на отоплителния сезон,основен ремонт на ОИ не мога да правя-само козметичен,изразяващ се в преместването на РС на няколко места където по случайност има оставени изводи/сега се замислям,че можеби не са оставени случайно/ !!!
Надявам се с Вашата помощ,да начертаем една работеща схема,която лично ще реализирам/имам необходимите дадености/за следващата зима! Условията остават така;
1.От колекторите до радиаторите,нищо не може да се променя,освен с нова разводка,пак по-тавана,но ще стане много дълга и сповече загуби и много разбиване..
2.Камината,няма къде да се премести,защото няма комини
3.Остава разводката през тавана,тука очаквам да влезете във вихара си :-D
4.последно ,ако ми разрешите право на мнение-да усложним малко ОИ с две помпи по тази схема или по друга......
Прикачен файл:
filma.png
filma.png (15.05 KиБ) Видяна 1506 пъти
kozl - майстор
Трифон П.Трифонов написа:
kozl написа:
Hoвoceлckи написа:
Слагал съм помпата на тавана, на топлата вода. Не е имало никакъв проблем. Отворена система, но студената си минаваше долу със спазен наклон.
Тук ми се струва, че има много места, където може да остане въздух. Според мен разширителя трябва да се сложи на топлата, на неговото място - задължително обезвъздушител. Вариант е да се вдигне на високо, но има ли такава възможност?
Така може да се допусне вакум във водната риза. Немам идея на какво налягане издържа, ама на вакум си мисля нема да издържи.
Козл, разочароваш ме. Не вярвам да си някой младеж, расъл в саксия.Не виждам как ще и хлътнат бузките на Притката при макс. подналягане от 0,6, които никога няма да се достигнат. Най много да си дръпне въздух ако има от къде.
Аз съм писал, че не съм специалист ОВ, но с хидравлика се занимавам. Виждал съм смачкани тръби и цистерни.
Колко е площта на водната риза? Ако е 40 по 40 см на 0,4 бара, това е сила 640 кг. Обикновено цистерните, а и тръбите са оразмерени да издържат налягане отвътре навън, а това ще е с обратна посока. Но пък мое и да издържи :? И ако системата е отворена и РС е свързан пред помпата, вакум няма да се получи. То за да стане вакум, требе или некой балък да затвори кран пред камината или филтъра да е пред камината, а не непосредствено пред помпата. Ала тя и инсталацията на Генерала ако беше направена добре, немаше никой тая тема да чете.
gnt69 - майстор
genzlat написа:
4.последно ,ако ми разрешите право на мнение-да усложним малко ОИ с две помпи по тази схема или по друга......
Прикачен файл:
filma.png
Не ти трябва втора помпа. Само една на кръга с трипътния стига.
andy_forresite - майстор
С тази схема ще "тръгне", като според мен трябва да сложиш един мембранен РС (затворена ОС) където е стрелката в посока надолу за трипътния вентил. Пак с тройник. Най-евтиният 8 или 12 литра. 40-ина лева да струва. Вентилът е поне двойно по-скъп. Малкия кръг - камина, тройник, трипътен, помпа, камина - с тръби 1 цол. Пълниш много бавно от водопровода с отворени обезвъздушители. На изхода на камината където е най-високо на тръбата за топла вода е добре да има автоматичен плюс манометър да знаеш какво се случва... нещо такова.
genzlat - специалист
andy_forresite написа:
С тази схема ще "тръгне", като според мен трябва да сложиш един мембранен РС (затворена ОС) където е стрелката в посока надолу за трипътния вентил. Пак с тройник. Най-евтиният 8 или 12 литра. 40-ина лева да струва. Вентилът е поне двойно по-скъп. Малкия кръг - камина, тройник, трипътен, помпа, камина - с тръби 1 цол. Пълниш много бавно от водопровода с отворени обезвъздушители. На изхода на камината където е най-високо на тръбата за топла вода е добре да има автоматичен плюс манометър да знаеш какво се случва... нещо такова.

Та,много са причините,които налагат ОС,не на последно място/както прочетох в някоя от темите/-иронично,много са домашните животни...

Дори и аз се обърквам от написаното, камо ли жените ,а и постоянните аномалий с водата......
genzlat - специалист
vrangelov написа:
Вижда ми се, че на колекторите има затворени кранове. Защо? Имаш нещо предвид ли?
Зная, че е против разбиранията ти, но един затворен разширителен съд и помпата на максимална степен, според мен биха оправили нещата. Но ако ще го правиш, извикай истински специалист.
Камината ти ври, защото нямаш циркулация през нея..., нямаш циркулация, защото навярно тръбите са тънки и дълги, и не дай си Боже сплескани при монтажа, а и помпата е на ниска степен... но не можеш да увеличиш помпата, защото РС не е монтиран коректно. Нещо пропускам ли...сетих се...опитай от колекторите да пуснеш да циркулира само през един радиатор, после през втори и т.н., та ако случайно има въздух, да го изгониш.
На колекторите има затворени кранове, защото, от там водата се върти най късо в кръг,използвам ги и за баланс на системата
Тръбите са Ф18,дълги са със завои, макар и плавни,не са сплескани/лично видял/,но първо греят пода, после радиаторите
Въздух няма по радиаторите,не знам по кои закони но винаги се събира в най-високата точка на бойлера,който също се пуска от тези кранове
Последно къде да монтирам РС коректно по тази схема????

Прикачен файл:
опций.png
опций.png (13.27 KиБ) Видяна 1458 пъти
Hoвoceлckи - майстор
"3". Между 2 и 3 тръбата е в хоризонтала? Или има все пак някакъв наклон на някъде?
vrangelov - специалист
genzlat написа:
Добър ден,
извинявам се за закъснението,бях по задачи....
Та,много са причините,които налагат ОС,не на последно място/както прочетох в някоя от темите/-иронично,много са домашните животни....
Виждам,че с мъка и ли не,все повече се приближавате до решаването на моя казус,даже ми става мъчно, че дискусията ще свърши!
Когато се решава една задача,решението е вярно ако,са спазени условията на задачата.....
Както писах по-назад,по средата на отоплителния сезон,основен ремонт на ОИ не мога да правя-само козметичен,изразяващ се в преместването на РС на няколко места където по случайност има оставени изводи/сега се замислям,че можеби не са оставени случайно/ !!!
Надявам се с Вашата помощ,да начертаем една работеща схема,която лично ще реализирам/имам необходимите дадености/за следващата зима! Условията остават така;
1.От колекторите до радиаторите,нищо не може да се променя,освен с нова разводка,пак по-тавана,но ще стане много дълга и сповече загуби и много разбиване..
2.Камината,няма къде да се премести,защото няма комини
3.Остава разводката през тавана,тука очаквам да влезете във вихара си :-D
Какво означава ОС?
Кога ще е ремонтът?
Какво целиш? Да избуташ до края на зимата или сега да го правиш?
Схемата ти е грешна.
genzlat - специалист
Hoвoceлckи написа:
"3". Между 2 и 3 тръбата е в хоризонтала? Или има все пак някакъв наклон на някъде?

Да кажем ,че е почти хоризонтална,визуално, а ине мога провери от изолацията!

Значи на ,три, не е ли по-добре по -близо до изхода на ПРИТИ ?

ПП никой не ме питал досега колко е на каква височина е РС-9л. е и е на 2,50м.
Последна промяна от genzlat на чет яну 25, 2018 4:56 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 14

Тема "Радиаторите хладни-Притито завира,моля за насоки по проблема ......" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: