4799inpl64 написа: Или един магнитТо, че от неръждавейка до неръждавейка има разлика е ясно, някъде магнитът лепи, другаде по-слабо, на трети места изобщо не хваща - дали водосъдържателите на Теси са от 18/10 не знам, но сериозно се съмнявам.
Нямах намерение да се включвам по темата защото съм пълен лаик, но гледам какви си ги приказвате, слушам как се навивате един друг и реших да си поизясня нещата.
Възникнаха ми няколко въпроса, които най-вероятно няма да успея да формулирам правилно или пък отговорите им няма да приложа още утре, но какво пречи да се знае от патило, а не от старило.
Та, какво би помогнал един "буфер" в една система от източник на топлина, преносител, помпа и разходвач на топлина? Нагряваме топлоносителя, до (примерно) 50 градуса и източникът на топлина спира за да не прегрее системата. Консуматорът на топлина "изхвърля" топлината в стаите и иска още топлина - тя от къде ще дойде, от буфера, от източника, от самосебе си?
Казано накратко, от това, което имах сили да изчета до сега, единственият ефект от буфера ще е, че времето на циклене на термопомпата ще настъпи по-късно, но след това всичко ще си цикли както до сега.
Смисъл в такъв буфер има само когато (както вече някой писа) има безброй тарифи, грееш на евтина тарифа, разходваш по време на скъпата - за нашите 2 тарифи това е тотално неприложимо. Погледнато от техническа гледна точка - пука и на инверторната машина колко пуска ще има в час, това не е пелетен котел или ДВГ, да не говорим, че Мицубиши не са хванати от гората и ако е било нужно са щели да предпишат буфер или да го монтират сами в системата си.
Няма значение какво аз казвам, интересно ми е какво ще се окаже накрая, много приказки, много разсъждения и краен резултат сложна система от коледни играчки на елхата.
Няма проблем, и аз съм така, навия ли си нещо на пръста и няма сила дето да ме спре, ама то що морска вода се е превърнала в бетон и безумни начинания не е истина!
С уважение към всички искащи да помогнат, то и аз искам, ама нещо не ми се получава!