• 1
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 94
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ники_ник - специалист
Отговарям веднага.При сегашните температури в София горелката работи 12-14 часа в денонощието.Пускам я около 17 00 при темп на водата 24-25 градуса.След 1 час модулация 1, 2, 3 степени инсталацията е на 68 градуса, термо главите затварят и още 1 час работи през 15 мин. само на 1 степен. Гася я около 19 00. Включвам я пак около 22 00 часа при темп на водата 35-36 градуса и до около 8 00 ч сутринта работи непрекъснато в този режим 15 на 15 мин. на 1 степ.от 58 до 68 градуса, който според мен е неикономичен.През деня темп в помещенията не пада под 20 градуса а през нощта е около 22 градуса.Помпата е с термо датчик на изх.вода от котела и той я вкл'ючва на 52-54 градуса.За бидоните имам помещение на 5 м. от котела в което темп. не пада под 10 градуса.Там е и бидона с :drinkers: :)
шоп - майстор
ники_ник написа:
Отговарям веднага.

Пускам я около 17 00 при темп на водата 24-25 градуса.След 1 час модулация 1, 2, 3 степени инсталацията е на 68 градуса

Включвам я пак около 22 00 часа при темп на водата 35-36 градуса
На база тези цифри в 440 литра вода може да акумулираш 16,2 Кв/ч енергия

Буфера ще го загряваш до 63 и ще го охлаждаш до 30 градуса
сметката е 33 х 0,44 х 1,1163 = 16,2 кВ/ч

В сметките залагам реалните за този тип топлообмен 5 градуса температурен напор. Хубаво е серпентината да е хубаво разгърната в целия 220 литров бидон.
Успехи!
ники_ник - специалист
Благодаря на ,шоп, :prayer: Тръбата ще я навия максимално плътно на различни диаметри и с дистанционери между витките за по- добър обмен.Изолацията - поне 10 см. 5 см вата 5 см. фибран , пяна за фугите и OSB плоскости най- външно.Съответно когато съм готов , ще докладвам за ефекта :)
шоп написа:

Буфера ще го загряваш до 63 и ще го охлаждаш до 30 градуса
сметката е 33 х 0,44 х 1,1163 = 16,2 кВ/ч

В сметките залагам реалните за този тип топлообмен 5 градуса температурен напор. Хубаво е серпентината да е хубаво разгърната в целия 220 литров бидон.
Успехи!
Шопе, грешката не е голяма, но трябва да махнеш една единица.
33 х 0,44 х 1,163 = 16,88676
С други количества и градуси може да е значителна.
D.Metodiev - напреднал
Здравейте. Имам отоплителна система с котел "Бърнит WBS active 25 кв." и горелка Грейко РБ 20.
От прочетеното в форума разбрах,че трябва модернизация, изразена в монтаж на трипътен вентил и буфер 1000 лт.
По принуда ще трябва да си я изпълня сам, затова търся помощ в форума.
Прилагам схема, която начертах разглеждайки схемите в "Atmos.cz" и я промених да отговаря за моята система.
Разчитам на вас, да ми посочите грешките и да кажете дали изпълнена по този начин схемата ще работи.
Както и помощ за някои въпроси по автоматиката и управлението.
Надявам се повече хора да се включат.

Изображение

Поздрави :partyman:
vrangelov - специалист
Добре си се справил!
Махни трите филтъра и два от тях сложи пред помпите!
Как командваш трипътните вентили?

Р. S. Не виждам предпазен клапан по налягане
D.Metodiev - напреднал
Филтрите ще ги коригирам. Предпазен
клапан на 3 бара ще има преди разлирителния съд. Трипътния вентил на малкия кръг, мисля да бъде Herz Teplomix с пълно отваряне на 61 гр.Помпата до котела на малкия кръг ще я командва горелката, да включва примерно на 60 гр., а самата горелка ще я пали и гаси по горна и долна температура на буфера - контролер за буфер на Инител. Трипътния вентил на радиаторния кръг съм избрал да бъде този http://bg-maistor.com/otoplenie/kranove ... 140-detail и да се командва ръчно от термо глава.( дали е подходящ :? )
Честно казано не ми се дават 250 лв. за задвижка.
Имам някои въпроси.
Мога ли да ползвам 80 литров бойлер за разширителен съд?
Трябва ли да слагам възвратни клапани след всяка помпа?
Имам безжичен стаен термостат, който от както сложих термо глави, изпълнява функцията на часовник . Мога ли с него да командвам радиаторната помпа? И има ли смисъл :?
Evgeniy - майстор
Интересно е това :"да се командва ръчно от термо глава".
Ръчно или от термоглава?

Аз съм с подобна схема и с такъв вентил. Управлявам го с безжична термоглава по стайна температура.
Почти е перфектно, но има леки забележки. Вентила е разпределителен, а е свързан наобратно за да играе роля на смесителен. И може би в определен момент леко поддават пружинките и вместо 22 градуса стават 23. Ама това да му е проблема...
D.Metodiev написа:
Филтрите ще ги коригирам.
Честно казано не ми се дават 250 лв. за задвижка.
Имам някои въпроси.
Мога ли да ползвам 80 литров бойлер за разширителен съд?
Трябва ли да слагам възвратни клапани след всяка помпа?
Имам безжичен стаен термостат, който от както сложих термо глави, изпълнява функцията на часовник . Мога ли с него да командвам радиаторната помпа? И има ли смисъл :?
Направи си нещата като хората! Без пари не става. Пропусни половинчатите работи, така ще спестиш пари.
За бойлера- сичко може но не е добре.....освен ако не му купиш мембрана....
Стайния- може, нагласи по ниски градуси. Комфорта страда от спри-тръгни.
Клапани- имах, свалих ги и така вече трети сезон.
За задвижката ти писаха.
  • 1
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 94

Тема "Буфер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: