• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 12
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
Hursa написа:
А какво мислите за "хибридните" устройства - за "производство" на ел енергия и топла вода
Лично аз съм доста скептичен в това колко са ефективни.
Една от особеностите на фотоволтаичните панели е че не обичат топлото.
Номиналната им мощност обикновено се дава при 20 градуса на панела и ирдиация 1000Wm² при AМ1,5
Имат и един температурен коефициент %/ ̊C който варира някъде от 0,32 до към 0,45
Демек ако повишим температурата на панела с 10 градуса ще му намалим добива с 4%
Ако се стремим да получим вода(антифриз) с температура 55 градуса, то ще имаме загуби от едни 14-15% на електроенергия.
Иначе лятото температурата от задната страна на панелите достига 55 грсдуса и е по-ниска когато работят.
Изключените панели се загряват до по-високи температури от тези 55 градуса.
Няма как да не е така - все пак отнемаме от всеки квадратен метър соларен панел едни 15-18 че и повече процента от падналата слънчева енергия.
Това автоматично ме навежда на друго - този колектор дето е зад соларния панел е поставен на неблагоприятно място.
Място където енергията в даден момент е по-малка с едни 20-тина процента от съседно място където няма панели...
Добавяйки и високата, много висока цена на такива панели, не ми се вижда никак изгодно и перспективно. :?
:partyman:
DMN - майстор
hidrazin написа:
Една от особеностите на фотоволтаичните панели е че не обичат топлото.
Номиналната им мощност обикновено се дава при 20 градуса на панела и ирдиация 1000Wm² при AМ1,5
Имат и един температурен коефициент %/ ̊C който варира някъде от 0,32 до към 0,45
Демек ако повишим температурата на панела с 10 градуса ще му намалим добива с 4%
Ако се стремим да получим вода(антифриз) с температура 55 градуса, то ще имаме загуби от едни 14-15% на електроенергия.
Иначе лятото температурата от задната страна на панелите достига 55 грсдуса и е по-ниска когато работят.
Е именно защото фотоволтаиците не обичат топло, според мен едно водно охлаждане от задната им страна, ще спомага за охлаждането им в горещите дни. Водата, която ги охлажда и се загрява да речем до 40-45 градуса(даже е много), може съвсем спокойно да се използва за къпане лятно време. При тая температура панелите ще работят с по-голяма производителност, отколкото при 55 градуса. Охлаждането на панелите хем помага за тяхната производителност, хем отведената топла вода от тяхното охлаждане може да се използва за нещо друго. За цената на такива хибриди нищо не знам и не я коментирам. Коментирам идеята :) .
hidrazin написа:
Това за температурата на изключените панели имам спомени преди доста време, че го измервах май- дали има разлика в температурата на работещ панел и на същия когато е изключен.Имаше такава тема и разни спорове, не се сещам дали в този форум или в друг. Не останах с впечатление от моето измерване обаче, че има някаква разлика в температурата, но не споря по този въпрос, може и да има разлика. При първи удобен случай(през лятото) ще си направя пак такъв експеримент.
fox_vt - майстор
И така и не баш. Ако един ФВ е със големината почти на един стандартен колектор 2 квадрата то той ще е около 250 вата. А за да получиш енергия за домакинството във вид на ток ще трябват поне 20 панела минимум. Колкото и да е неблагоприятно мястото на колектора това е огромна енергия във вид на топла вода,която разбира се ще се съхрани във доста голям бойлер/буфер нискотемпературен. Цената наистина ще е проблем за целия този филм,ама щом участва ФВ е неизбежно
hidrazin - майстор
DMN написа:
Водата, която ги охлажда и се загрява да речем до 40-45 градуса(даже е много), може съвсем спокойно да се използва за къпане лятно време. При тая температура панелите ще работят с по-голяма производителност, отколкото при 55 градуса.

Още по-добре ще работят при 30, или при 20 градуса или още надолу.
Би могло да се заложи на едни 30-35 градуса и тази вече позатоплена вода да се догрее с нормален панел за топла вода.
Така ще е необходима по-малка площ на този панел.
Или водата с температура 35 градуса да отиде към термопомпа...
Но както казах цената никак не е приятна пък и един панел за топла вода на 20-25 години ще е първа младост.
А соларния ще плаче за смяна, заедно с водния колектор монтиран в него.
DMN написа:
При първи удобен случай(през лятото) ще си направя пак такъв експеримент.
Не си губи времето. На мен определено ще ми е по-лесно да щракна няколко термоснимки на изключени панели на фона на работещи.
Все пак ми е част от работата пък и не е необходимо да е лятото - просто някой по-слънчев ден... :)
Hursa - майстор
DMN написа:
Имах предвид КПД на фотоволтаичен панел, който преобразува светлината в електрически ток. И слънчев панел за топла вода, който преобразува топлината и светлината на слънцето в топлинна енергия за директно загряване на вода .
Да, трябва да се изберат условията при които се сравняват. Например в горещ слънчев ден около 30-35 градуса, „фотоволтаика” и слънчевия колектор оптимално „насочени” към слънцето: Нека да „желаем” добив на топла вода от слънчевия колектор с около 40-45 градуса – топлините загуби не са големи и ще имаме „голям добив”. Обратно – фотоволтаика при висока температура, поради по значителното снижение на напрежението спрямо увеличението на тока – ще дава по малка мощност. В студен слънчев ден, около минус 5-10 градуса: Слънчевия колектор, дори да е качествен с добра топлоизолация – пак ще дава значителни топлинни загуби, най-вече от страната на „прозрачното” покритие, ако желаем вода с около 40 градуса (дори и ако е изграден от вакуумни тръби, макар че загубите ще бъдат значително по-малки). И тези загуби ще нараснат, ако има вятър. И обратно, фотоволтайка при тези температури може да дава мощност над тази която му дават по „паспорт”. Има и други подробности, но и без това задълбах, а и написаното е „според мен”.
hidrazin написа:
Лично аз съм доста скептичен в това колко са ефективни...
За съжаление, не съм запознат с тези „хибридни” панели (всъщност въобще с „фотоволтаиците”). До колкото разбирам „фотоволтайка” в този случай е „полупрозрачен” и се „обмива” от топлоносителя. Целта, до колкото разбирам – е да го охлажда, поглъщайки част от топлината до която се е нагрял. Сигурно, ефективността му по отношение на „произведената” ел енергия ще бъде по-малка по сравнение с „чисто” фотоволтаичен панел (със същата площ). По сравнение и с „чист” слънчев колектор производителността му също ще е по малка, а и явно температурата на топлоносителя, която се получава на изхода – също не трябва да е висока. Но може би сумарната енергия, която се получава може да бъде по-голяма. Но трябва да се прочете нещо по сериозно, а не да пиша просто така. За цената – сигурно ще е значителна.
ПС Сорри, трябваше първо да прочета какво е било написано, преди мен :)
hidrazin - майстор
fox_vt написа:
Ако един ФВ е със големината почти на един стандартен колектор 2 квадрата то той ще е около 250 вата.
Ако е 2 квадрата то ще е около 350 вата или дори повече.
Най-масовият размер соларни панели е около 99х166 сантиметра или 1,65 квадратни метра.
Преди 5 години и повече за такъв размер 240-250 Wp бяха супер и се водеха А-клас.
Сега китайците за А-клас приемат панели с този размер и мощност не по-ниска от 275Wp.
Има и 295Wp монокристални с такива размери.
Бегли сметки дават 176Wp на квадратен метър или над 350Wp за два квадрата.
Но това не е от особено значение в случая...
hidrazin - майстор
Hursa написа:
За цената – сигурно ще е значителна.
Ами ето ти малко цени ... да се покефиш. :-D
Хибридни соларни панели
Хибриден модул за производство на електричество и топла вода
Определено бих предпочел отделно колектори.
nikolov333 - майстор
Като спомена митата за китайски ФВ панели, се сетих, че някой китайски производители се изхитриха и започнаха призводство на панели в Турция, защото за тях няма мито в ЕС.. Друг въпрос е, колко е конкуретна цената на турските панели спрямо китайската цена..
kabel96 - специалист
http://it.dir.bg/news.php?id=26874870
Tesla разби газовия картел в Австралия
И според мен Мъск е на ръба между мошеник и бизнесмен но усета му наистина е феноменален.
Способноста да рискува във всичко също е голяма.Но само времето ще покаже.
Hursa - майстор
Все пак мисля, че за сега е пресилено да се говори за "разбиване" на каквото и да било. Без съмнение 100 МВт и 129 МВт часа са огромни числа за акумулирана мощност. Но например за България това са по-малко от 2 до 4 % от енергината ел мощност, която потребяваме (и минимума е за летните нощи, когато потребяваме най-малко, в пъти, при пиково натоварване зимата тези 100 МВт ще са около 1.4 %). И тази мощност "акумулаторната станция" ще може да дава на споменатите в статията домакинства само за около час и четвърт, та това време е по-малко от обедния пик на ел потреблението и в пъти по малко от нощния. А какво е това за Австралия. Не знам колко е австралийското енергопотребление. Но това е страна с близо 3,5 пъти по голямо население и с брутен вътрешен продукт на глава от населението повече от 3 пъти по голям българския. Така, че може би енергийната им система е поне десетократно по мощна. За Австралия, като цяло - тези 100 МВт за час и четвърт са незначителна енергийна мощност.
(Но си е "крачка" и то голяма.)
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 12

Тема "Слънчеви централи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: