Hursa написа:А какво мислите за "хибридните" устройства - за "производство" на ел енергия и топла водаЛично аз съм доста скептичен в това колко са ефективни.
Една от особеностите на фотоволтаичните панели е че не обичат топлото.
Номиналната им мощност обикновено се дава при 20 градуса на панела и ирдиация 1000Wm² при AМ1,5
Имат и един температурен коефициент %/ ̊C който варира някъде от 0,32 до към 0,45
Демек ако повишим температурата на панела с 10 градуса ще му намалим добива с 4%
Ако се стремим да получим вода(антифриз) с температура 55 градуса, то ще имаме загуби от едни 14-15% на електроенергия.
Иначе лятото температурата от задната страна на панелите достига 55 грсдуса и е по-ниска когато работят.
Изключените панели се загряват до по-високи температури от тези 55 градуса.
Няма как да не е така - все пак отнемаме от всеки квадратен метър соларен панел едни 15-18 че и повече процента от падналата слънчева енергия.
Това автоматично ме навежда на друго - този колектор дето е зад соларния панел е поставен на неблагоприятно място.
Място където енергията в даден момент е по-малка с едни 20-тина процента от съседно място където няма панели...
Добавяйки и високата, много висока цена на такива панели, не ми се вижда никак изгодно и перспективно.