• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
Hursa написа:
...Какво означава "виртуална ел централа" не е много ясно...
Ясно е. Демек централата не е струпана на едно място а е разсредоточена. И то не точно централа ... ами горе-долу.
В конкретния случай:
Замислят на 50 000 къщи/домове да шибнат по 5kW соларни панели и по една батерия Tesla Powerwall 2 13,5 kWh
През деня излишъка от панелите отива в батериите, нощем или когато се налага - в мрежата.
Ако ти спре захранването минаваш автоматично на това което имаш или е останало в батерията.
Панелите и батериите ще са безплатни но ВСИЧКАТА КОНСУМИРАНА ЕНЕРГИЯ ЩЕ СЕ ЗАПЛАЩА.
По сегашни разценки с около 30% по-ниска цена - демек по около 60 стинки за kWh ...
Първоначално ще е за 1100 домакинства, после за 24 000 и накрая за всички домакинства в Южна Австралия :idea: :idea: :idea:
:partyman:
P.S. Веднага ми изникват въпроси:
1.При население 1,7 милиона имат грубо 400 000 домакинства - 400 000 батерии по 5000$ отиват на 2 милиарда $
Плюс още поне 1 милиард $ за панели и конструкции ... монтаж... Общо към 3 000 000 000 $
Че те ако се понапънат с още някой долар ще си спретнат една АЕЦ с два блока по 500MW ...
2.Панелите ще бачкат 20-25 години като за това време батериите ще бъдат подменени към то 2 пъти - още 4 милиарда $
3.АЕЦ-а за разлика от тая простотия ще им осигури евтин базов ток за едни 60 години ...
4.По-голяма простотия не съм срещал. Естествено изключвам българските политици и управление.
Hursa - майстор
Не бих казал, че е ясно. Виртуално е нещо което няма "физическа реализация", поне така го възприемам. Но това не е важно.
Фотоволтайци - 5 кВт(пиково) - не ли над 5000 долара, особенно с монтажните конструкции? Инвертор за такава мощност колко би струвал?
Т. е. ще им ползват собствеността, за да монтират "чужда" собственост - за да получат отстъпка 30%. Любопитно, с АЕЦ по техни "цени" - колко ще им излезе ел енергията - имайки в предвид, че са износител на уран и че планират да съхраняват ядрени отпадъци.
hidrazin - майстор
Що 5 kWp панели да са над 5000$ дори и с конструкцията???
Инвертор не е нужен. Батерията е с вграден инвертор.
Друг е въпроса за загубите когато тръгнеш да връщаш по мрежа ниско напрежение.
не знам колко ще им легне АЕЦ-а но пък има де да го турнат - я виж каква голяма пустиня си имат.
Пустинята Виктория е над 400 000 квадратни километра и половината е в Южна Австралия.
elpunto - помощник
fox_vt написа:
Интересно какво ще правят след няколко години със батериите.
fox_vt въпросът с акумулаторите е твърде деликатен.Като правило производителите на акум. дават
завишени данни за своите изделия т.е. цикли заряд/разряд, ток на разряд и време измерени при идеални
условия.В процеса на експлоатация такива условия няма или почти няма.И потребителите трябва на свой гръб
да проверят възможностите на батериите.

Така например за литий-йон акум. се дават 3 000 - 5 000 цикли заряд/разряд, това значи че
тези батерии трябва да издържат поне 10 год.Но дали това е така?Аз не се наемам да кажа, просто нямам
опит с литий-йон акум.Ако някой от форума има практически опит, то моля да го сподели.

Имам опит с оловни киселини акум. на моята ДФвЕЦ.На 24 февруари 2016 г. поставих 4 бр. тягови, оловни
акум. 180 Ач / 12 V. С днешна дата тези батерии работят добре без отклонение.Това значи че 700 цикъла
заряд/разряд за две години не са се отразили на капацитета им.

Разбира се и аз полагам грижи, осигурявам на батериите щадящ режим, особено през зимата.През
зимните месеци декември и януари, настройвам инвертора така, че батериите да са винаги заредени на 100%
и черпя ток от тях само когато мрежата падне.През зимата от ниските температури, капацитета на батериите пада
без да се черпи ток от тях.

Днес 16 февруари бе слънчев ден край София.Батериите се заредиха на 100% и след залез слънце захранваха
ел. уредите на къщата.Товарът бе 350 - 400 VA, токът на разряд 8 - 10 А.Сега когато пиша тези редове товарът е
около 230 VA, а токът на разряд е 4-5 А.Напрежението на батериите е 48,2 V, а батериите са на 60% от капацитета си.
Т*- та вън е -2* C. Вероятно до сутринта ще падне до -4*C - 5*C.Мисля, че батериите ще издържат до 4:00 часа и
тогава инверторът ще превключи да черпи ток от мрежата.Напрежението на превключване е настроено на 47 V.

Следя заряда/разряда на батериите вече над 2 години и мога да кажа, че съхранение на ел. енергия
в акумулатори е за кратко време и ограничени количества.Не е ефективно да се "складира" ел. енергия дългосрочно
в големи количества в акумулатори.

"Складиране" на големи количество ел.енергия за дълго време би могло да става така :
- в ПАВЕЦ с голям обем на водоема
. под формата на сгъстен въздух в пещери и подземни кухини
- като синтезиран газ метан или пропан бутан
- във вид на водород, във водородни съдържатели

Това е технически изпълнимо, но изграждането на такива "складове" е съизмеримо с построяване на язовир или
електро централа, не е по силите на сам човек.
fbr - майстор
Извеждането на автомобил в космоса също е мероприятие със спорен ефект, ама нА, прави го човека. Има пари за трошене, той определя как да го направи.
preslav - майстор
fox_vt написа:
Интересно какво ще правят след няколко години със батериите.
Тук е момента да се произнесат еколозите, ама и те са клакьори - трябва им команда. В последствие ще се появят и рециклиращи предприятия, вероятно собственост на производителите на батерии, в цената на ел. енергията ще се включи компонента рециклиране и ще стане като зайчето и вълка - "хем ме ебат всеки ден, хем съм затънал в бумащина".
Най-хубавото от всичко е, че докато се зарием с боклуци няма да съм вече жив и ще ми дреме на каскета кой и къде си го е заврял ... батерията.
Hursa - майстор
hidrazin написа:
Що 5 kWp панели да са над 5000$ дори и с конструкцията???
Инвертор не е нужен. Батерията е с вграден инвертор.
Не съм в курса с цените на фотоволтаиците. Но като гледам цените им в България, оставам с впечатление, че са с цена над долар за ват (и това без конструкцията). За инвертора също нямах представа.
hidrazin - майстор
Hursa написа:
... Но като гледам цените им в България...цена над долар за ват
Кво общо има България в случая???
Ноември бях в Шанхай и мога да те уверя че за под един долар за ват може да се купи всичко комплект.
Всичко - панели, инвертори, носеща конструкция, крепежи, кабели, система за контрол и наблюдение, табла ...
Плюс включено в цената доставка до например пристанище Бургас. :-D
От там нататък обаче ще трябва да се оправяш с мита, защитни мита, данъци ....
P.S. Ей ти например панели от Прага на приемлива цена.
GWL/Sunny Mono 280Wp, 60 cells
Има и доста по-евтини...
engineer - специалист
Здравейте пак. гледам темата в интересна посока се е отклонила. Браво!
Гледам едни технико-икономически сметки. И аз правих същите сметки за моето начинание и горе-долу до същите пари стигнах. Не отделям особено внимание на онези могъщи Австралийски мегавати за милиарди $.
А сега по темата:
Преди 20 години КПД-то на фотоволтаиците беше 8 % (осем), а онези най-коравите с КПД 12% отиваха в Космоса, а и цените бяха много страшни. Сега всеки може да си купи панел с кпд 20%, дори за повече парички и 30%.
А някой помни ли какви бяха батериите? Онези с логото "Никопол"? И колко ток събираха? Пък сега един автомобил Тесла събира 100kWh електроенергия.
И за инверторите бъдещето е предсказуемо. В цял Свят полупроводниците стават все по-евтини за разлика от целите проводници, които стават все по-скъпи.
В този ред на мисли хич не се кахъря, че батериите ми са консуматив, панелите ще се сменят след 20г, а инвертора (който на практика трябва да е вечен) може да не доживее следващите панели. Та кой си има удома полупроводник, по-възрастен от 20 години?

Системата ми е аналогична на тази, на колегата elpunto:
18 панела обща мощност 4.5 kW
инвертор 5kVA за 48V (off grid и не толква мъдър), като е предвиден още един такъв - да има за всеки етаж
12 акумулатора 12V/130aH, на 3 групи по 48V - сиреч за съхраняване на около 20kWh, гелови с възможност за дълбок разряд (на 42 V трябва да се изключи инвертора) иначе ги дават до 38V разряд

В момента къщата е в строеж, монтирал съм 4 панела и 4 акумулатора, достатъчни са да си светя денонощно, да ползвам въртящи инструменти всекакви и да си направя кафенце.
hidrazin - майстор
engineer написа:
Сега всеки може да си купи панел с кпд 20%, дори за повече парички и 30%.
С 20% ефективност че даже и към 22% да, може. С ефективност 30% за сега НЕ.
Таванът на производствената ефективност на еднослойни монокристални клетки е 24%
Разработват се дву и трислойни клетки с ефективност към тези 30% но прогнозната цена е около 4-5$ за Wp
Има и двустранни клетки (работят на осветяване и от двете страни), има и такива соларни панели.
Дават между 10 и 30% по-голям добив но не са подходящи за у нас - няма какво да ги осветява изотзад. :-D
Подходящи са за сняг и пустинята където можем да имаме и задно осветление от отражение.
Въпреки това съм си поръчал малко такива клетки с цел експерименти и чесане на краста.
engineer написа:
18 панела обща мощност 4.5 kW
инвертор 5kVA за 48V (off grid и не толква мъдър), като е предвиден още един такъв - да има за всеки етаж
12 акумулатора 12V/130aH, на 3 групи по 48V - сиреч за съхраняване на около 20kWh,
3 групи х 130Ah x 48V = 18720Wh = 18,7kWh
Но това е доста максималистично. Сиреч около 15kWh.
engineer написа:
В момента къщата е в строеж, монтирал съм 4 панела и 4 акумулатора, достатъчни са да си светя денонощно, да ползвам въртящи инструменти всекакви и да си направя кафенце.
С напълно изградената ти система от 4,5kWp за дати 6, 7, 8, 8 и 10-ти този месец производството ти щеше сумарно да е 13kWh за всичките 5 дена.
Това идва по около 2,5 kWh разполагаема енергия за денонощие.
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12

Тема "Слънчеви централи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: