Привет майстори! Днес съм много активен във форума, сигурно лазя вече по нервите на много хора
. Но тъй като съм безработен в момента и съм се отдал на сто ремонта в къщи. Но по темата все пак. От десет години се топлим с чугунен котел Демрад - 35 KW, на въглища. Котела се намира в приземния етаж на къщата или по-скоро в подземния, тъй като къщата е на скат и южната част от първия етаж е под нивото на земята. Изолирал съм котлето в отделно помещение - зад две врати дори, но за да го чистя и зареждам се налага да минавам по вътрешните стълби между етажите и прахоляка е неизбежен. Очерних си душата с тоя котел... Вярно икономичен е, запаля ли го веднъж с да кажем 10 кг въглища, не го пипам 10 часа и си гори, но чистене и зареждане ми отнема минимум едно полувреме, а съм черен като коминочистач. Къщата е много добре изолирана, по което може да се каже се вманиачих в последните години, като тази година смених и всички стъклопакети с 4 сезона такива. До тук добре, но реших да извадя парното навън в лятната кухня до къщата. Освен това, реших, че към котелното (разбирайте лятната кухня), ще ми трябва и склад за пелети и ето че се започна едно строителство, няма спиране. От игла до конец, всичко си направих сам, като съм си и общак и майстор... Но както и да е, вижда се от снимките какво е положението. Но стига толкова въведение...Имам съсед през няколко къщи, чието хоби е да преправя котли от твърдо гориво на пелети. Направил е на половината град вече (образно казано) и твърди, че срещу хиляда лева, ще направи и моето Демрадче, като когато искам , ще мога да го ползвам и на въглища, само си сменям вратичката. Разбирайте 1000 лв, за горелка, програматор, бункер, шнек и т.н. диф термостат си имам... Но срещам твърде разнородни мнения относно кефа на пелетната система. Според баща ми, например, няма по-голяма набутвация от това, като щяло да ми изяде ушите това гориво и нямало да мога да смогна на пари. Едва ли не най-скъпото отопление на света е.. Други хора пък, твърдят, че разликата в парите от едното и другото гориво не е кой знае каква и си заслужава предвид удобствата. Пропуснах да кажа, че след месец, ще ни се роди и едно терористче, а аз неизбежно заминавам пак в чужбина и годеницата ми, едва ли може да се справя и да пали котела на въглища. Писна ми да я дишам тази мизерия вече, пък макар и да го чистя с маска, писна ми и от цапането и времето, което му отделям ежедневно. Казвайте сега, ако сте имали търпението да ми прочетете романа, заслужава ли си да го преправя или не? Скоро ще кача и още по-актуални снимки.

Последна промяна от zaksofon на пон фев 19, 2018 12:09 pm, променено общо 1 път.