Най - вълнуващия въпрос зимно време.
zaksofon - специалист
Привет майстори! Днес съм много активен във форума, сигурно лазя вече по нервите на много хора :-D . Но тъй като съм безработен в момента и съм се отдал на сто ремонта в къщи. Но по темата все пак. От десет години се топлим с чугунен котел Демрад - 35 KW, на въглища. Котела се намира в приземния етаж на къщата или по-скоро в подземния, тъй като къщата е на скат и южната част от първия етаж е под нивото на земята. Изолирал съм котлето в отделно помещение - зад две врати дори, но за да го чистя и зареждам се налага да минавам по вътрешните стълби между етажите и прахоляка е неизбежен. Очерних си душата с тоя котел... Вярно икономичен е, запаля ли го веднъж с да кажем 10 кг въглища, не го пипам 10 часа и си гори, но чистене и зареждане ми отнема минимум едно полувреме, а съм черен като коминочистач. Къщата е много добре изолирана, по което може да се каже се вманиачих в последните години, като тази година смених и всички стъклопакети с 4 сезона такива. До тук добре, но реших да извадя парното навън в лятната кухня до къщата. Освен това, реших, че към котелното (разбирайте лятната кухня), ще ми трябва и склад за пелети и ето че се започна едно строителство, няма спиране. От игла до конец, всичко си направих сам, като съм си и общак и майстор... Но както и да е, вижда се от снимките какво е положението. Но стига толкова въведение...Имам съсед през няколко къщи, чието хоби е да преправя котли от твърдо гориво на пелети. Направил е на половината град вече (образно казано) и твърди, че срещу хиляда лева, ще направи и моето Демрадче, като когато искам , ще мога да го ползвам и на въглища, само си сменям вратичката. Разбирайте 1000 лв, за горелка, програматор, бункер, шнек и т.н. диф термостат си имам... Но срещам твърде разнородни мнения относно кефа на пелетната система. Според баща ми, например, няма по-голяма набутвация от това, като щяло да ми изяде ушите това гориво и нямало да мога да смогна на пари. Едва ли не най-скъпото отопление на света е.. Други хора пък, твърдят, че разликата в парите от едното и другото гориво не е кой знае каква и си заслужава предвид удобствата. Пропуснах да кажа, че след месец, ще ни се роди и едно терористче, а аз неизбежно заминавам пак в чужбина и годеницата ми, едва ли може да се справя и да пали котела на въглища. Писна ми да я дишам тази мизерия вече, пък макар и да го чистя с маска, писна ми и от цапането и времето, което му отделям ежедневно. Казвайте сега, ако сте имали търпението да ми прочетете романа, заслужава ли си да го преправя или не? Скоро ще кача и още по-актуални снимки.

Прикачен файл

5.jpg
5.jpg (74.79 KиБ) Видяна 2823 пъти

Прикачен файл

4.jpg
4.jpg (80.03 KиБ) Видяна 2823 пъти

Прикачен файл

3.jpg
3.jpg (86.53 KиБ) Видяна 2823 пъти

Прикачен файл

2.jpg
2.jpg (98.42 KиБ) Видяна 2823 пъти

Прикачен файл

1.jpg
Последна промяна от zaksofon на пон фев 19, 2018 12:09 pm, променено общо 1 път.
zaksofon - специалист
И още малко ...

Прикачен файл

28309314_1734731333215764_204322582_o.jpg
28309314_1734731333215764_204322582_o.jpg (82.23 KиБ) Видяна 2812 пъти

Прикачен файл

8.jpg
8.jpg (75.66 KиБ) Видяна 2821 пъти

Прикачен файл

7.jpg
7.jpg (56.09 KиБ) Видяна 2821 пъти

Прикачен файл

6.jpg
6.jpg (51.07 KиБ) Видяна 2821 пъти
Троянецо, чернилката е по малко, хамалогията същата, паленето с копче.
Туй е преимуществото на пелетите. Колко да и е по леко на булката?!! А колко по скъпо за семейния бюджет?
Мисли за газ или термопомпа, че да е цивилизовано, като та няма.
Ако е скъпо, поне някой сносен климатик, което си е ТП, ма по надребно.
Млад си, силен още, ама мисли за по натам! Не хаби сили на вятъра!
шоп - майстор
zaksofon написа:
Казвайте сега, ако сте имали търпението да ми прочетете романа, заслужава ли си да го преправя или не?
Според мен, след като заминавате на гурбет и оставяте жена и дете е редно жената да бъде облекчена максимално от към грижи за отопление.

С пелети определено хамалогията я има, но е в пъти по-малко в сравнение с отопление на дърва и въглища.

1000 лева за труд преработка + горелка + бункр не е много, но каква е горелката и каква е преработката?

Много горелки са капризни и скъсяват живота на собствениците заради некачествени пелети. В този ред на мисли може да се окажете с таралеж в гащите и след като се на гурбет горелката да не работи, да гасне, задръства и дава грешки.

Резервно отопление в този случай според мен е задължително....например 1-2 инверторни климатика в най-ползваните помещения.
lpoik - специалист
zaksofon--Послушай Шопа,той най добре е запознат с тези неща.Ако все пак държиш на пелетите виж това https://www.youtube.com/watch?v=AYqnHmYDhFo и това https://www.youtube.com/watch?v=ogyKOFaKYRc Със сигурност ще ти излезе по ефтино от една горелка. :partyman: :rock:
zaksofon - специалист
Благодаря за отговорите, но за съжаление се обърках още повече така... :? Значи, не се харесват тези пелети и това си е. Нищо де, има наблизо къща, чието котле е като моето и преправено на пелети от същия този майстор, та ще разпитам още и ще взема някакво решение. И аз много искам термопомпа, но за нея трябва да имам кладенец, нали? А двора ми е така разположен, че машина да влезе да копае е невъзможно и за това, този вариант отпада. Газ.... Какво да кажем за газ, до колкото знам е скъпичко удоволствие... Климатик е изключено просто. При изградено парно с радиатори и бойлер с две серпентини, аз да пускам и климатик, че и бойлера на ток. Къщата е 140 квадрата, на два етажа, как да стане с тези климатици ? Та то, тока за тях само и бойлера, ще е 500 лв на месеца, де е той Киро на кория. Пелети ще са, дами и господа, но първо ще се поинтересувам от, както казах вече готова система с такова котле - Демрад. Пък ако не става с пелетите, ще си остана на въглища и ще си търся огняр за месеците, в които съм по Англия... Чудех се, хубаво чернилка е и мизерия с въглищата, дали може да се монтира един абсорбатор над котела, който да включвам поне докато чистя? Но не абсорбатор за кухня, сигурно има такива за прахови частици, предложете нещо.
4799inpl64 - специалист
zaksofon написа:
Благодаря за отговорите, но за съжаление се обърках още повече така... :? Значи, не се харесват тези пелети и това си е. Нищо де, има наблизо къща, чието котле е като моето и преправено на пелети от същия този майстор, та ще разпитам още и ще взема някакво решение. И аз много искам термопомпа, но за нея трябва да имам кладенец, нали? А двора ми е така разположен, че машина да влезе да копае е невъзможно и за това, този вариант отпада. Газ.... Какво да кажем за газ, до колкото знам е скъпичко удоволствие... Климатик е изключено просто. При изградено парно с радиатори и бойлер с две серпентини, аз да пускам и климатик, че и бойлера на ток. Къщата е 140 квадрата, на два етажа, как да стане с тези климатици ? Та то, тока за тях само и бойлера, ще е 500 лв на месеца, де е той Киро на кория. Пелети ще са, дами и господа, но първо ще се поинтересувам от, както казах вече готова система с такова котле - Демрад. Пък ако не става с пелетите, ще си остана на въглища и ще си търся огняр за месеците, в които съм по Англия... Чудех се, хубаво чернилка е и мизерия с въглищата, дали може да се монтира един абсорбатор над котела, който да включвам поне докато чистя? Но не абсорбатор за кухня, сигурно има такива за прахови частици, предложете нещо.
А за универсална горелка замислял ли си се?като идея само.то пет тона кюмур и пет тона пелети-исти ку......ц,само мизерията различна.
phantom_ - специалист
Направи снимка на горелката и котела на комшията ти че тая цена която казваш тука ми звучи нереална,за нещо което ще е безотказно-горелка с два шнека и читаво управление само това струва около 400-500лв само моторите и платката и шнека без труд :wink: имай го в предвид :idea:

Тема "Преправям котела от въглища на пелети." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: