radius написа:След такова недоглеждане, въобще не "върви" да участвам в обсъждането.Hursa написа:Всичките ми реплики нямат отношение към темата, това което „рисувах” като схеми – също. сорриТ.е. къде да са нипелите - входящи долу? На мен разсъжденията пак ми се виждат по темата, но мислех да обърна внимание, че при 20л/мин циркулация през 80л буфер, едва ли конвекцията има думата. И друго - със сигурност входящите нипели могат да насочват потока в обема на бойлера, а изходящите - не.
Но въпреки това, ме сърбят пръстите. Щом като при спряна ТП - "водния" контур няма да циркулира, предполагам, че тази схема, на която се спряхте в началото или тази, която е реализирал шоп са най-подходящи. При такова включване ще имаме добро "зареждане" на този обем (буфера). Когато ТП е временно изключила - този обем, особенно, ако е добре изолиран, за това време което ТП е в "пауза" - ще загуби, мисля, сравнително много малко топлина. (Незначително, спрямо варианта, когато контура циркулира. Поради това - не е и необходим голям обем. Макар, че в този случай, може би може буфера да се използва и като отоплително тяло или дори няколко "малки" буфера като отоплителни тела в различни помещения. Така, мисля, че ще е по-целесъобразно да се увеличи обема на водния контур.) При това положение не виждам необходимост да създаваме завихряне или въобще да се опитваме да оптимизираме подвеждането или отвеждането на топлоносителя от обема. Поради подвеждането на топлия топлоносител отгоре и отвеждането му отдолу - то така или иначе е практически оптимално.
За изходящите "нипели" - и тяхното разположение, може да стимулира вихровото движение в буфера. Всъщност, дори разположен централно, този изходящ отвор - пак най-вероятно ще има вихрово движение в обема, макар и много по слаба интензивност. Но то в случая не е необходимо - няма да помага, според мен, но и не мисля че ще "пречи".
Макар, че не виждам недостатъци и ако се подвежда топлоносителя и отдолу. Така, евентуално, можем да стимулираме естествената циркулация - но да тя дори да е оптимизирана, ще отстъпва на принудителната - чрез помпата.
Но, струва ми се, че с разположението на температурните датчици в водния контур, спрямо буфера - можем да "лъжем" ТП и да и увеличим паузата твърде много. Да я "лъжем", че водния контур изстива твърде бавно.