Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
syncho написа:
Може и да излезе сметката с евтини плоски панели за лятото и преходните сезони, за да не прехвърля помпата циклите. Въпросът е колко време си склонен да приемеш за възвръщане на инвестицията,
Не съм съгласен!
Евтините плоски, алуминиеви и без селективно покритие панели са отличен и евтин начин за БГВ в периода април/май до октомври/ноември.

Тук говорим за отопление и 99% от времето отоплението е извън цитираният период.
Говоря не по принцип, а от опит.
Имам лично и евтини плоски ал. панели
Имам и плоски медни със селективно покритие панели.
Имам и над 400 вакуумни тръби. Част от тях с тип U тръба, другата част са тип мокра тръба.

Смело мога да твъдря, че за отопление може да се разчита САМО на вакуумните тръби. Който мисли, че ще се топли при слънчево време и -15 градуса външна температура с плоски колектори- ще бъде разочарован.

Прилагам данни от последните 24 часа отопление на 200м2 къща с изолация + 50 помещение без изолация. Температура в помещенията над 25 до 27 градуса:-)

Буфера е 3800 литра и едва към 3 часа през ноща термопомпата се е вклчюима два пъти по 25 минути за да компенсира топлозагубите.

ТП е с ел. можност 5.5 киловата. За 24 часа отоплителително време имаме 50 минути разход на ел енергия и то на нощна тарифа.
Като пари: приблизително 60 стотинки за 24 часа
Ако прибавим разхода на цирк. помпи, който разход го има и при пелетни, газови и твърдотопливни котли имаме разход от 1 лв за 24 часа:-)
Успехи и повече слънце за всички!

Прикачен файл

11.03.2018.JPG
11.03.2018.JPG (77.41 KиБ) Видяна 2254 пъти
syncho - майстор
шопе, ти къде видя да става въпрос за отопление? Тук ставаше въпрос за БГВ през лятото, а не за отопление през зимата. Зимата термопомпата си прави каквото си прави. От това, което разбрах аз е дали си заслужава да се слагат колектори, за да се избегне прехвърлянето на режимите на термопомпа от охлаждане на отопление и обратно през лятото, за да стопли вода за къпане.
шоп - майстор
100% сте прави. Не съм разбрал въпроса. Ако има модератори, могат да премахнат последните ми две мнения. :)

Поздрави!
ivokbg - помощник
Имам един друг въпрос...да изключим циклите на отопление и охлаждане.

Ако да кажем в системата няма бойлер вързан с термопомпата, а има само подово и конвектори. В този случай се гони температура на флуида 35-40 градуса максимум. Може би за подовото е по-ниска, а за конвекторите по-висока, но диапазона е този.

Ако има бойлер в системата, то за него е необходима вода от поне 50-ина градуса, да не кажа 55, колкото е максимума на нискотемпературните модели. При гонене на по-висока температура на флуида термопомпата не става ли по-неефективна? Разбира се няма цялата течност в системата да се загрява до 55 градуса, а само тази част, която е във вътрешното тяло и по тръбната мрежа до бойлера, но все пак...
radius - майстор
Да, КОП-а пада, ето ти една таблица за маркова ТП, да се ориентираш с колко.
Прикачен файл:
cop.jpg
шоп - майстор
@ivokbg, каква ти е ТП или каква ще бъде?
Има начин да грееш вода до 60-65 градуса, без това да пречи на основното отопление и без да пада КОПа на ТП
Просто се използва температурата на прегретите пари. Идеята е 100% работеща и разисквана в други теми относно термопоми.
2v6 - майстор
шоп написа:
Има начин да грееш вода до 60-65 градуса, без това да пречи на основното отопление и без да пада КОПа на ТП
Просто се използва температурата на прегретите пари. Идеята е 100% работеща и разисквана в други теми относно термопоми.
Когато термопомпата неработи, няма никакви пари.
А енергията в прегретите пари колко процента е?

Водното подово лятно време не се ползва...
шоп - майстор
2v6 написа:
[
А енергията в прегретите пари колко процента е?

Водното подово лятно време не се ползва...
10-15% :-) от общата топлинна мощност на ТП
В някои особени случай с рекуператор и до 20 %
Лятото има безплатно слънце. Логично е да не се използва ток за БГВ. Аз поне така правя:-)
ivokbg - помощник
шоп написа:
Не е решено, но клоним към Дайкин Алтерма в нискотемпературен вариант. Общо взето идеята е точно такава, нискотемпературно отопление и максимално енергоефективна къща, без да навлизаме в пасивните домове и разни екстремизми от сорта на 100см стени пълни със слама. Затова и въпросът ми беше свързан с топленето на бойлер, дали не се излиза твърде много от концепцията.

За използването на прегретите пари за първи път чувам. Потърсих в гугъл, но не намерих задоволително обяснение за изпълнението.

Да подчертая, че въпреки че пиша в направи си сам форум, относно ОВК търся фабрични решения и ще разчитам на фирма изпълнител. Опитът и познанията ми в отоплителните инсталации се изчерпват в експлоатация и елементарна поддръжка (прокапали съединения и т.н.) на затворена инсталация с пелетен котел и алуминиеви радиатори. Нямам познания, а и желание да навлизам в дебрите термопомпените системи. А да бъзикам хардуерно чисто нова термопомпа за една шапка пари не мога да си го позволя :D
Питам тук, защото виждам, че има много хора запознати с материята и разчитам на добър съвет.
LazarGanev - "Велик майстор"
ivokbg, остави прегретите пари на търсачите на силни усещания :cool: . Отговарям ти за подгряването на бойлер, понеже казваш, че си се ориентирал към фабрично изпълнена термопомпа. При такава термопомпа бойлерът се подвързва на отделен кръг, както при едноконтурен газов котел, като се използва трипътен вентил за превключване на двата кръга (отопление или серпентина на бойлера). Контролерът на термопомпата има заложена функция да управлява трипътния вентил, както и да подава вода с различна температура към двата кръга - за отопление по-ниска температура (според нуждите) и за подгряване на бойлера - с максимална температура. Погледнато формално - всичко е много добре, идеята е работеща при газови и пелетни котли. Приложена при термопомпите обаче, се явяват 2 сериозни проблема:
1) Високата работна температура необходима за подгряване на понижава значително ефективността, което обезсмисля начинанието
2) Ниската работна температура влошава топлообмена и изисква двойнои тройно по-голяма серпентина, която пък изисква голям бойлер (минимум 300л), голямоцолажна и скъпа арматура, което оскъпява и отново обезсмисля начинанието за битови нужни, където потреблението на БГВ е малко.
Така че възможности има, въпрос на личен избор

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: