syncho написа:Може и да излезе сметката с евтини плоски панели за лятото и преходните сезони, за да не прехвърля помпата циклите. Въпросът е колко време си склонен да приемеш за възвръщане на инвестицията,Не съм съгласен!
Евтините плоски, алуминиеви и без селективно покритие панели са отличен и евтин начин за БГВ в периода април/май до октомври/ноември.
Тук говорим за отопление и 99% от времето отоплението е извън цитираният период.
Говоря не по принцип, а от опит.
Имам лично и евтини плоски ал. панели
Имам и плоски медни със селективно покритие панели.
Имам и над 400 вакуумни тръби. Част от тях с тип U тръба, другата част са тип мокра тръба.
Смело мога да твъдря, че за отопление може да се разчита САМО на вакуумните тръби. Който мисли, че ще се топли при слънчево време и -15 градуса външна температура с плоски колектори- ще бъде разочарован.
Прилагам данни от последните 24 часа отопление на 200м2 къща с изолация + 50 помещение без изолация. Температура в помещенията над 25 до 27 градуса:-)
Буфера е 3800 литра и едва към 3 часа през ноща термопомпата се е вклчюима два пъти по 25 минути за да компенсира топлозагубите.
ТП е с ел. можност 5.5 киловата. За 24 часа отоплителително време имаме 50 минути разход на ел енергия и то на нощна тарифа.
Като пари: приблизително 60 стотинки за 24 часа
Ако прибавим разхода на цирк. помпи, който разход го има и при пелетни, газови и твърдотопливни котли имаме разход от 1 лв за 24 часа:-)
Успехи и повече слънце за всички!
Прикачен файл
11.03.2018.JPG (77.41 KиБ) Видяна 2301 пъти

. Отговарям ти за подгряването на бойлер, понеже казваш, че си се ориентирал към фабрично изпълнена термопомпа. При такава термопомпа бойлерът се подвързва на отделен кръг, както при едноконтурен газов котел, като се използва трипътен вентил за превключване на двата кръга (отопление или серпентина на бойлера). Контролерът на термопомпата има заложена функция да управлява трипътния вентил, както и да подава вода с различна температура към двата кръга - за отопление по-ниска температура (според нуждите) и за подгряване на бойлера - с максимална температура. Погледнато формално - всичко е много добре, идеята е работеща при газови и пелетни котли. Приложена при термопомпите обаче, се явяват 2 сериозни проблема:
 . Отговарям ти за подгряването на бойлер, понеже казваш, че си се ориентирал към фабрично изпълнена термопомпа. При такава термопомпа бойлерът се подвързва на отделен кръг, както при едноконтурен газов котел, като се използва трипътен вентил за превключване на двата кръга (отопление или серпентина на бойлера). Контролерът на термопомпата има заложена функция да управлява трипътния вентил, както и да подава вода с различна температура към двата кръга - за отопление по-ниска температура (според нуждите) и за подгряване на бойлера - с максимална температура. Погледнато формално - всичко е много добре, идеята е работеща при газови и пелетни котли. Приложена при термопомпите обаче, се явяват 2 сериозни проблема: