Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Virtex - майстор
jolobg написа:
смятам че за да могат такива като мен (лутащи се между марките горелки и системи с нежни, златни, горещи и пр. имена) да направят своя информиран (сериозен съм) избор, трябва всеки, който дава общия разход да даде (по възможност) и:
1. Производителност на топлинния източник (kw*кпд)
2. Калоричност на използваните пелети
(по етикета+собствена оценка с колко са я "кръстили" производителите).
3. Основни елементи на системата (обем загрявана течност, управление/рег. на темп., буфер, бойлер, други).
4. Периодичност на отопление и ползване на БГВ (ако например, човека си има мандра, ще му трябва доста гореща вода :wink: ).
... особено важно спорем мен, което не си спомням да съм видял написано (ако съм го пропуснал, моля за извинение):
5. Изчислени топлинни загуби на отопляемите помещения, при средната външна темп. за отчетния период.

Нека повече разбиращите да ме поправят и допълнят, за да е наистина полезно това, което се пише за разхода (на пелети, за виното показателите за анализ и оценка са други :lol: )
Един template, който може да бъде използван по горната схема е :

Код: Избери всички

[b]1. Производителност на топлинния източник:[/b]

[b]2. Калоричност на използваните пелети:[/b]

[b]3. Основни елементи на системата :[/b]

[b]4. Периодичност на отопление и ползване на БГВ[/b]

[b]5. Изчислени топлинни загуби на отопляемите помещения[/b]

Така може да се копира само текста и да се пише след [/b] таг-а, като форума ще 'форматира' структурата по правилен начин.

Това е предложение на базата на друга тема, която има предложен формат за писане. Не твърдя, че по-горното е изчерпателно, може да добавите и вие ако имате желание.
andy_forresite написа:
Без това меркурий след малко става ретрограден и ще повлияе на сметките логаритъм
Чувството ми за хумор още не се е събудило, а горе-долу беше пребито зверски от срещата с държавната администрация, та това по-горе го написах без лоши чувства за новата тема :)
Предложението на jolobg е полезно за следене на една идея по-точно показания. Може да се направи отделна тема ако имате желание само с техническите данни за полезност, а тази да си върви както досега. Просто защото си е доста обширна и следенето на реалните показания наистина става трудно.
Иначе темата си е без промяна, без помощ от пишещите надали ще се правят промени/нови теми и т.н. :)
Svezar - специалист
Кратко и ясно-разхода на пелети зависи на 70% от топлоизолацията,всичко останало е 30% ! Оставяме настрана субективните фактори като това,че на някой жена му иска в къщата да е 26 градуса ,а на друг му е добре с пуловера на 19 :wink:
шоп - майстор
Svezar написа:
Кратко и ясно-разхода на пелети зависи на 70% от топлоизолацията,всичко останало е 30% !
Доста добре и точно написано!
Аз бих добавил само, че останалите 30% са разходи за вентилация. Масово тя се подценява.

В този ред на мисли има хора, които живеят и се " душат " във влажна, зловредна, задушлива атмосфера наситена с СО2 и влага.
Има хора, чийто домове са прекалено вентилирани и неуплътнении. Те дишат чист и здравословен въздух, но плащат скъпо заради това.

Има хора, които имат вентилация с рекуперация, които хем дишат чист въздух и същевременно им е топло и икономично :-D

Рекуперацията не е евтина еко е купешка и струва "стотиники" ако е тип направи си сам:)
Успехи!
vrangelov - специалист
Без да омаловажавам ролята на топлообменника, между две добре настроени горелки не би трябвало да има съществена разлика в разхода. По-малкият разход ще дойде от по-дебелата изолация и по-добрата дограма.
Рекордът в нашия форум за добре настроена горелка от споделени данни, ако не съм пропуснал нещо, е на @Вичи и е почти 4 kWh от килограм пелети. Въпреки добрия му котел /и наличието на буфер/, тези с добре настроени горелки /с газанализатор/ няма да са много далеч от него.

Рекуперацията според мен е висш пилотаж.

Поздрави
phantom_ - специалист
И аз точно това имах в предвид, че разликите от горелка до горелка ще са нищожни, разликата идва от топлообменника и най вече топлозагубите :wink:
gnt69 - майстор
phantom_ написа:
И аз точно това имах в предвид, че разликите от горелка до горелка ще са нищожни, разликата идва от топлообменника и най вече топлозагубите :wink:
И сега ко излезе да продаваме Грейкотата и да си купуваме бисолиди , златни огньове, феролита или притита щом всички са еднакви и ша ни останат пари за бира и кифтета. :partyman:
bmahob - майстор
andy_forresite написа:
Bmahob, 2675.
......................
:-D :-D Много близко 2580кг доднес :drinkers:
jolobg - специалист
Virtex написа:
Един template, който може да бъде използван по горната схема е :

Код: Избери всички

[b]1. Производителност на топлинния източник:[/b]

[b]2. Калоричност на използваните пелети:[/b]

[b]3. Основни елементи на системата :[/b]

[b]4. Периодичност на отопление и ползване на БГВ[/b]

[b]5. Изчислени топлинни загуби на отопляемите помещения[/b]

Така може да се копира само текста и да се пише след [/b] таг-а, като форума ще 'форматира' структурата по правилен начин.

Това е предложение на базата на друга тема, която има предложен формат за писане. Не твърдя, че по-горното е изчерпателно, може да добавите и вие ако имате желание.
Virtex написа:
Може да се направи отделна тема ако имате желание само с техническите данни за полезност, а тази да си върви както досега. Просто защото си е доста обширна и следенето на реалните показания наистина става трудно.
Иначе темата си е без промяна, без помощ от пишещите надали ще се правят промени/нови теми и т.н. :)
Подкрепям твоята идея за отделна тема и по този начин направено проучване. А дали не би могло дори и да се прави автоматично пресмятане, напр. на реалните топлозагуби, при налични другите данни? :?
шоп написа:
Svezar написа:
Кратко и ясно-разхода на пелети зависи на 70% от топлоизолацията,всичко останало е 30% !
Доста добре и точно написано!
Аз бих добавил само, че останалите 30% са разходи за вентилация. Масово тя се подценява.

В този ред на мисли има хора, които живеят и се " душат " във влажна, зловредна, задушлива атмосфера наситена с СО2 и влага.
Има хора, чийто домове са прекалено вентилирани и неуплътнении. Те дишат чист и здравословен въздух, но плащат скъпо заради това.

Има хора, които имат вентилация с рекуперация, които хем дишат чист въздух и същевременно им е топло и икономично :-D

Рекуперацията не е евтина еко е купешка и струва "стотиники" ако е тип направи си сам:)
Успехи!
шоп, предполагам, че ти и много от тук пишещите и четящите, знаете по-добре от мен как се изчисляват топлозагуби на едно помещение, но да си го кажа :-D :
Взел съм наготово една таблица (excel) за изчисление, която съвсем малко преправих (надявам се в правилната посока :lol: ) и нанесох моите данни.
Събират/умножават се коефициенти на топлопреминаване през ограждащи повърхности, небесна посока, височина от повърхността на земята за да се получат топлинните загуби от топлопреминаване. Добавят се загубите на топлина от инфилтрация - уплътненост на врати и прозорци, въздух за проветрение и т.н. И накрая, резултата умножих по 1,1 - да има :-D
Та, това имах предвид, по-горе под "топлинни загуби". Иначе, без да се вземат предвид допълнителните фактори, които допринасят за топлинните загуби, грешката при пресмятането може да (ще) бъде голяма (при мен би била > 25%). И оттам, ще дойдат грешните изводи относно разхода на пелети де, нали за това е темата. :drinkers:
gnt69 написа:
phantom_ написа:
И сега ко излезе да продаваме Грейкотата и да си купуваме бисолиди , златни огньове, феролита или притита щом всички са еднакви и ша ни останат пари за бира и кифтета. :partyman:
Русееее, ни моат на стигнат на слънчогледовата писта.
Освен това и котлето е по добро, въпреки че няма голяма табелка на задника.
Те, списващите тука, за друго говорят, ма аз да си кажа де.

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: