Най - вълнуващия въпрос зимно време.
crez - майстор
gnt69 написа:
.....И пелетите са слънчогледови от 150 лева ли. :partyman:
Сори бели,белинички дъб и бук, пепелта сивкаво бяла :partyman:
gnt69 - майстор
crez написа:
gnt69 написа:
.....И пелетите са слънчогледови от 150 лева ли. :partyman:
Сори бели,белинички дъб и бук, пепелта сивкаво бяла :partyman:
Всички горелки горят пелети но не всички слънчогледови.
crez - майстор
gnt69 написа:
Всички горелки горят пелети но не всички слънчогледови.
Защо ми е да горя слънчогледови :? Правил ли си сметката че Ккал които получаваш от тях и тези от дъб и бук е доста различна. Така че в крайна сметка на цена излиза толкоз. Тези са компромис,за мен това не е пелета. Все същото,две мешови цепеници в печката и 6 кофи сл.шлупки. :lol:
alex_serviz - специалист
crez написа:
...Защо ми е да горя слънчогледови :? Правил ли си сметката че Ккал които получаваш от тях и тези от дъб и бук е доста различна. Така че в крайна сметка на цена излиза толкоз. Тези са компромис...
Пробвал ли си да гориш слънчогледови?
Когато ги изтестваш ( гориш няколко дена при еднакви външни температури ), ще добиеш представа за паричната равностойност на едните и другите ( не говоря за разликата в пепелта и почистването ).
Аз съм правил този тест в началото на по-предишния отоплителен сезон и равносметката беше, че с дървесните ми излиза около 50% по-скъпо. Дървесните ми идваха на 300 лв./тон, пламъка с тях беше много бял ( дълго време не можеш да гледаш в него, защото те заболяват очите ), показанието на фотосондата беше почти постоянно 190.
Но в крайна сметка се отказах от тях и се върнах на слънчогледа...
tihomir123 - специалист
Изобщо няма никаква разлика в разхода дали гориш слънчогледови или дървесни, при мен проверено 100%. Само къде слънчогледовите са 200, а дървесните 350 лв.Ето тук вече има разлика :yawinkle: в цената!!!!!
stelibg - специалист
tihomir123 написа:
Изобщо няма никаква разлика в разхода дали гориш слънчогледови или дървесни, при мен проверено 100%. Само къде слънчогледовите са 200, а дървесните 350 лв.Ето тук вече има разлика :yawinkle: в цената!!!!!
Това ще да е ЕДИНСТВЕНОТО изключение, което потвърждава правилото, че не е вярно. Само сметни колко пепел има в слънчогледовите пелети, и веднага е ясно, че калоричността им е по-малка, според мен 2 чувала истински пелети=3 чувала слънчогледов скрап.
alex_serviz - специалист
Имайки горното в предвид горелката ми, която е бичила 4 сезона само на слънчоглед се е изплатила напълно. :rock:
Evgeniy - майстор
Аз не горя слънчогедови пелети, макар, че от тях бях много доволен.
Едиствената причина е лентяйство. Не ми се чисти всеки ден пепелник и веднъж на седмица котел.
Слънчогледовата пепел е структурирана като снежинки и малко пепел заема много обем.

Сега с керамичен капан (две плочи на зигзаг) много малко пепел отива нагоре. Не знам дали ще е капан и за слънчогледовите леки прашинки.
Evgeniy написа:
Аз не горя слънчогедови пелети, макар, че от тях бях много доволен.
Едиствената причина е лентяйство. Не ми се чисти всеки ден пепелник и веднъж на седмица котел.
Слънчогледовата пепел е структурирана като снежинки и малко пепел заема много обем.

Сега с керамичен капан (две плочи на зигзаг) много малко пепел отива нагоре. Не знам дали ще е капан и за слънчогледовите леки прашинки.
Давай го тоз капан, че пустата пепел са структурира като персийски килим, по стените на котела.
Разликата в калоричността е пренебрежимо малка. Или аз попадам на убави слънчогледови.
Забелязвам, че цената на слънчовците започна да расте и в един момент.......ми ши си ги горят, щото по дабре да си платя за мързела.
Evgeniy - майстор
Да ти кажа, толкова синкав пламък не съм виждал на дървесни пелети.

Иначе за капана - с котел SIME съм и има една вертикална керамична плоча пред горелката към задната стена, стъпила на решетката (горен прозорец). Няколко сантиметра зад нея има втора, повдигната, спрямо решетката (долен прозорец) и опряна горе на хоризонтални керамични плочи, които заедно с чугунени по-високо образуват на по-високо ниво хоризонтална серпенита тип "втори етаж". И въпреки това, при широколистни пелети достигам 170 градуса изходящи газове. Стигнах до извода, че по-високите температури там радват... щото и по- надолу са по-високи.
Ама едва ли е приложимо при твоя котел.

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: