• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10
Най - вълнуващия въпрос зимно време.

Как да повишим мощността на радиатора, чрез скоростта на помпата (при постоянна стайна температура)

15%
1. Трябва да намалим скоростта/мощността на помпата, за да има време водата да си отдаде температурата
5
56%
2. Трябва да повишим скоростта/мощността на помпата, за да намалим температурната разлика вход/изход на радиатора
19
9%
3. Мощността на радиатора е постоянна, независимо от скоростта на помпата
3
6%
4. Трябва да намалим скоростта/мощността на помпата, но доводите ми са други
2
15%
5. Трябва да повишим скоростта/мощността на помпата, но доводите ми са други
5

Общо гласове: 34

Гласувах с 5. Присъединявам към мненията на Rumen72 и първото мнение на Новоселски. Колегата Шоп също е прав, но е трябвало да гласува с 5. :-D
torbalan - Дървен философ
Така зададен въпроса предполага, че температурата на топлоносителя е постоянна.

При това положение, трябва да увеличим дебита, за да дигнем топлинната мощност на радиатора. Тоест отговор 2.

Тези, на които им е трудно да си го разберат нека си представят двата крайни варианта.

Вариант 1. Долния край на радиатора е с температура на стаята, а горния с 50 (примерно).
Погледнато от долу нагоре - радиатора ще почне да грее въздуха от там, където се появи температурна разлика. Въздуха ще тръгне нагоре и последно ще мине покрай най-горещата част на радиатора... В долния край на радиатора топлообмена ще е изключително слаб.

Вариант 2. Долния край на радиатора има температура почти същата, като на горния. Тоест дебита е достатъчно голям, че водата няма време да изстине много.
Какво ще се случи - въздуха ще почне да се загрява и то много интензивно още от най-долния край на радиатора, но тъй като температурата в стаята е по-ниска от тази на радиатора (по условие е постоянна) той ще се загрява до горния край. Така топлинната мощност на радиатора ще е по-висока, но радиатора ще работи неефективно.
Hoвoceлckи написа:
На мен лично "мощност на радиатор" ми звучи некоректно. Може би коефициент на топлоотдаване :?:...
Коефициентите се използват за определяне на мощността. Много добре го е написал Лазар :)
Последна промяна от torbalan на чет мар 29, 2018 3:42 pm, променено общо 1 път.
Rumen72 - специалист
Родиатора е вид топлообменник, също като водната риза на котела, само че с обратен знак. Контра въпрос :"Кога ще е по висока мощността на котела, когато помпата върти по бързо или когато е на бавна скорост?," сега стана интересно!
Rumen72 написа:
...Кога ще е по висока мощността на котела, когато помпата върти по бързо или когато е на бавна скорост?...
Чак пък интересно. Ако добавиим "При постоянна температура в камерата на котела", мощността ще е по-голяма, когато увеличим дебита...

Кое не е ясно?

Пак гледай крайните случаи. Ако водата се движи мнооого бавно някъде ще достигне температура близка до тази в камерата на котела и ще спре да се нагрява...

Ако се двиши по-бързо, ще излиза с по-ниска температура, но ще отнема повече топлина, защото ще се загрява по цялата дължина на тръбата.
Последна промяна от torbalan на чет мар 29, 2018 3:45 pm, променено общо 1 път.
Rumen72 - специалист
torbalan написа:
Rumen72 написа:
...Кога ще е по висока мощността на котела, когато помпата върти по бързо или когато е на бавна скорост?...
Чак пък интересно. Ако добавиим "При постоянна температура в камерата на котела", мощността ще е по-голяма, когато увеличим дебита...

Кое не е ясно?
И температурата на топлоносителя падне? Къде виждаш по толяма мощност?
Hoвoceлckи - майстор
За да се запази постоянна температурата, след като флуида ще отнема повече енергия, енергията на котела трябва да се вдигне, т.е. да се слагат още дърва, въглища ... Да ама котела има пределни възможности и от там нататък колкото и за вдигаш дебита не правиш нищо :idea:
Rumen72 написа:
...
И температурата на топлоносителя падне? Къде виждаш по толяма мощност?
Мощността не е само функция само на температурата.

Не разбра ли от примерите?
Hoвoceлckи написа:
За да се запази постоянна температурата, след като флуида ще отнема повече енергия, енергията на котела трябва да се вдигне, т.е. да се слагат още дърва, въглища ... Да ама котела има пределни възможности и от там нататък колкото и за вдигаш дебита не правиш нищо :idea:
В реалния случай е точно така. Ние обаче обсъждаме варианти, които не достигат граничните възможности на котела...
andy_forresite - майстор
Ще ползвам "при равни други условия" :-D , тъй като така избягвам капаните във въпроса. Като сгреша барем да се знае къде бъркам. Та при равни други условия мощността на котела няма да се промени при увеличаване на дебита през него с по-висока скорост на цирк. помпа.
Капан може да бъде че котелът, по-точно горелката, гори с фиксирана мощност. Като вдигнем дебита през котела температурата на водата би се понижила и ако целта е да постигнем по-висока температура към консуматорите, значи с това увеличаване на литрите/час ще имаме по-хладен бойлер и в случай че някой има това предвид, щото сме му прецакали къпането, значи за него ние сме я намалили. При все че не сме.
Аз съм си правил експеримент да огранича горелката на 6 kw, задавам 55° на водата и да дроселирам дебита чрез притваряне на единия кран до водния филтър. Подаваща/връщаща с 1-2 градуса разлика. Водният филтър ми е метър от входа на котела. Намалявам дебита през котела по този начин. Помпата не знам дали се мъчи, мълчи по въпроса. Получава се висока температура в котела и ниска мощност към радиаторите и бойлера защото към тях преминава гореща вода, но твърде малко като количество. Радиаторите топли само първите 5-7 см отгоре, надолу "лед" и бойлерът също топъл. Това го правих януари 2017 г. с последните си пелети в последната много студена нощ, за да не замръзнат радиаторите. 1,2 кг/час лимит за 10 часа, 15 кг в бункера, кво да праа, народа изкупи пелетите. Другия вариант беше да точа водата, но хич не ми се разправяше, тъй като нямам канал в мазето и трябваше да връткам крана за източване 28 пъти в посока в една съдинка 2 литра, от нея в кофа и по стъпалата с кофата навън да я изсипя :rolleyes:
Hoвoceлckи - майстор
Под един критичен дебит и при по-малки мощности водата ще почне да завира. При едни стойностти това няма да се случва поради отдаване в околната среда. При известно повишаване на потока ще намалее отдаването в околната среда (някакви загуби). И така до едно оптимално отнемане на температура, след което увеличаването на дебита практически няма значение.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10

Тема "Задачка-закачка за мощността на радиатора" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: