Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
airdata - напреднал
Привет колеги,

Имам следният проблем в спалнята с 2бр контакти:
- когато в контактактите в стаята няма включен уред, меря с фазомера имам нула и фаза.

Проблемът е когато включа в някой от контактите тестова лампа например, се появява фаза на мястото на нула и фазите стават 2.
- проблема не идва от контакта, тъй като ефекта е същият само със свързъни проводници.

Токовият кръгъ на спалнята идва от детската стая, но там проблема го няма.

Някой идея от къде може да идва това?
iliya_i - майстор
Нулата е прекъсната. Отваряй разклонителните кутии и тръгвай по трасето с пробната лампа. Намери къде се губи. Може да е лоша/прегоряла връзка в някоя кутия, а може и прекъснат проводник.
zz_stefanov - майстор
airdata написа:
.....
Някой идея от къде може да идва това?
Както каза колегата по горе, нулата е прекъсната. Така когато включиш консуматор, през него се офазява нулевия проводник, защото той вече не е свързан към земя.
Внимавай като работиш, изключвай захранването, защото може да те удари тока и през нулата :)
kozl - майстор
airdata написа:
Имам следният проблем в спалнята с 2бр контакти:
- когато в контактактите в стаята няма включен уред, меря с фазомера имам нула и фаза.
Проблемът е когато включа в някой от контактите тестова лампа например, се появява фаза на мястото на нула и фазите стават 2.
- проблема не идва от контакта, тъй като ефекта е същият само със свързъни проводници.
Токовият кръгъ на спалнята идва от детската стая, но там проблема го няма.
Имаш вече 2 отговора за прекъснат нулев проводник, но на мен ми се губи основния ти проблем с контактите :? И след като в контакта се губи нулата, този контакт е неработоспсобен и не може да се ползва. И предполагам това е основния проблем.
2 фази се предполага, че могат да имат обектите с повече от монофазно захранване. това предполага, че нямаш 2 фази. Освен това с "фазомера" не може да се откриват различни фази, но пък може да се индикира една и съща фаза на много места. Не си писал какъв ти е уреда и по всяка вероятност твоят уред не може да открива "нулата". Така че твърдението ти, че имаш нула клони към заблуда.
airdata - напреднал
iliya_i написа:
Нулата е прекъсната. Отваряй разклонителните кутии и тръгвай по трасето с пробната лампа. Намери къде се губи. Може да е лоша/прегоряла връзка в някоя кутия, а може и прекъснат проводник.
zz_stefanov написа:
Както каза колегата по горе, нулата е прекъсната.
Благодаря на Илия и Стефанов - почвам да ровя да пробвам дали ще намеря прекъсването.

kozl написа:
И след като в контакта се губи нулата, този контакт е неработоспсобен и не може да се ползва. И предполагам това е основния проблем.
2 фази се предполага, че могат да имат обектите с повече от монофазно захранване. това предполага, че нямаш 2 фази. Освен това с "фазомера" не може да се откриват различни фази, но пък може да се индикира една и съща фаза на много места. Не си писал какъв ти е уреда и по всяка вероятност твоят уред не може да открива "нулата". Така че твърдението ти, че имаш нула клони към заблуда.
Както kozl, казах проблема се появява дори когато тест лампа е вързана с клема за гол проводник

Тема "Две фази без нула" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: