• 1
  • 81
  • 82
  • 83
  • 84
  • 85
  • 136
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
mgbagera - специалист
Аха, и колко вода ще събере този разширителен съд?
шоп - майстор
@fbr, мембранен съд не върши работа за самоизточваща се система.

Аз 18 литровите канти ги взимах по 18 лева. Човека имаше хиляди канти, но ги продаде и в момента няма.

Иначе неръждавейката си е неръждавейка и е вечна :)

По темата аз винаги едната бърза връзка я махам и премахвам и неръждаемата тръбичкам която стига до дъното.
Дрениращият съд за разлика от масовката го монтирам на студената тръба преди помпата. Така водата в него е със стайна температура и няма загуби. :wink:

Чалъма е да тръгне една 40-50 см надолу и с две колена да се качи нагоре. Така се прекъсва термосифона и водата в кантата е топла само при последното изключване на помпата

Прикачен файл

SAM_9481.JPG

Прикачен файл

SAM_9482.JPG

Прикачен файл

SAM_9483.JPG
vrangelov - специалист
fbr написа:
На посочена цена, ще си купите мембранен разширителен съд от кой да е магазин за отоплителна техника.
+1

При положение, че не е пестено от тръби и от бойлер, може би е било по-удачно да бъде направено класическо свързване на панела. Според мен е по-просто и по-ефикасно.
Правенето на DRAIN BACK си го обяснявам само с това, че като скрива големи грешки в изчисленията, позволява да се сложи каруцата пред коня. Грешките в изчисленията обаче редуцират добива.
Жалко, че въпреки многократното повтаряне, все още има някой, който използва антифриз за автомобили за соларна система.

Не е послепис, но като четях отново какво е написал @mgbagera се замислих се малко над това:
mgbagera написа:
...
Бях поръчал 3бр. канти. От тях използвах само една но не съм обърнал внимание че две от кантите имат предпазен вентил а другата не. Аз съм сложил точно тази без клапана :wallbash:
Така системата е станала напълно затворена и от безопасна и надеждна се е превърнала в бомба с закъснител #-o

За мен разликата между отворена и затворена система не е в това, дали кантата има предпазен вентил.
За хора, които нямат време да се запознаят с направата на соларна система по класическия начин, може би DRAIN BACK е добра алтернатива.

Поздрави
kuuuuuul - майстор
vrangelov написа:
fbr написа:
Жалко, че въпреки многократното повтаряне, все още има някой, който използва антифриз за автомобили за соларна система.
Стига плашили хората излишно.
fbr - майстор
Има някаква грешка. Аз това не съм го писал.
fbr написа:
Има някаква грешка. Аз това не съм го писал.
Колегата е допуснал грешка при цитата.
Който чете внимателно ще му е ясно кой какво.
Не зная за какви изчисления се пише тука и за грешки.
Някакъв панел, вързан към малък обем- ще имам гореща вода, но малко.
Същия панел, вързан към точния обем- работата е ясна, ма зависи и от потреблението, щото колкото и да е сметната една система, трябва да отговаря и на нуждите.
Пак онзи панел, вързан към огромен обем ке взима от слънцето най много, но резултата няма да ни върши работа.
Изглежда сложно, ама не е. Сложните и големи сметки струват повечко пари.
kuuuuuul - майстор
Грешката е моя цитата е на vrangelov :x
vrangelov - специалист
kuuuuuul написа:
Стига плашили хората излишно.
За мен не само не е излишно, а дори е от изключително първостепенна важност.
kuuuuuul - майстор
Остава да се аргументираш кога и при какви обстоятелства може да има опастност за xората и те да си направят изводите.
vrangelov - специалист
Етиленгликолът е силна отрова. Дори и да знам при какви обстоятелства, какво може да стане, не искам да го описвам, та някой после да го чете, като дявола евангелието.

ЕТИЛЕНГЛИКОЛЪТ НЯМА МЯСТО В НИКОЯ СЛЪНЧЕВА СИСТЕМА ЗА БИТОВА ГОРЕЩА ВОДА.

Нека всеки сам си прецени колко струват живота и здравето на близките му.
  • 1
  • 81
  • 82
  • 83
  • 84
  • 85
  • 136

Тема "Помощ при избор на вид слънчев колектор ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: