fbr написа:На посочена цена, ще си купите мембранен разширителен съд от кой да е магазин за отоплителна техника.+1
При положение, че не е пестено от тръби и от бойлер, може би е било по-удачно да бъде направено класическо свързване на панела. Според мен е по-просто и по-ефикасно.
Правенето на DRAIN BACK си го обяснявам само с това, че като скрива големи грешки в изчисленията, позволява да се сложи каруцата пред коня. Грешките в изчисленията обаче редуцират добива.
Жалко, че въпреки многократното повтаряне, все още има някой, който използва антифриз за автомобили за соларна система.
Не е послепис, но като четях отново какво е написал @mgbagera се замислих се малко над това:
mgbagera написа: ...
Бях поръчал 3бр. канти. От тях използвах само една но не съм обърнал внимание че две от кантите имат предпазен вентил а другата не. Аз съм сложил точно тази без клапана![]()
Така системата е станала напълно затворена и от безопасна и надеждна се е превърнала в бомба с закъснител
За мен разликата между отворена и затворена система не е в това, дали кантата има предпазен вентил.
За хора, които нямат време да се запознаят с направата на соларна система по класическия начин, може би DRAIN BACK е добра алтернатива.
Поздрави