• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
data - специалист
Та , на кратко - искам да си направя транспорт на леки материали под формата на тресящо се корито Има два начина да създам вибрации за да се мести материала ; 1 с електромотор с ексцетрична шайба и 2 със соленоид който обаче трябва да се включва и изключва постоянно за да създаде постъпателни движения Инсталацията ми е 24 v но идея си нямам как да накарам соленоида да се включва и изключва постоянно за да създаде вибрации за предвижване в избрана посока По принцип в проф подобни уреди се ползва пневматичен цилиндър но аз нямам въздух в обекта . Та помагайте как да накарам тоя соленоид да се включва и изключва постоянно - вече имам едно предложение с генератор на импулси ако можете да предложите нещо друго ще съм благодарен . Поздрави
Hursa - майстор
На принципа по който работи електромагнитния звънец, май ще е най-просто.
lov - майстор
Ще ти е зор да го докараш със соленоида. Ползват се два като се захранват през един диод, Но в предвид ниското напрежение и голямата консумация почват да греят и без охлаждане няма как да стане. И за него пак трябва да сложиш мотор. Освен това трябва да се нагласят малко и на резонас и вече нещата хептен загрубяват щото е голяма играчка. А и КПД-то на такава схема не е много добро. Казвам го от личен опит и то с бобини на 220 волта. Та от мен съвет заложи да двигател е есцентрик. По лесно като реализация и много по надеждно.
preslav - майстор
Принципно е възможно да се реализира както е споменал Hursa - електромагнитът да се обезточва когато извърши работния си ход, но се притеснявам, че шумът ще е убийствен. Аз бих монтирал коритото на меки тампони, а за него моторче с ексцентрик и възможност за регулиране на оборотите. Идеята за регулиране на оборотите е за да се подберат оптималните, при които хем има вибрации, хем шумът не е убийствен.
Не знам колко голямо ти е коритото и дали трябва непрекъснато да се тресе, но предполагам едно моторче от чистачки на камион би свършило идеална работа.
Duke_BG - специалист
lov написа:
Ще ти е зор да го докараш със соленоида. Ползват се два като се захранват през един диод, Но в предвид ниското напрежение и голямата консумация почват да греят и без охлаждане няма как да стане. И за него пак трябва да сложиш мотор. Освен това трябва да се нагласят малко и на резонас и вече нещата хептен загрубяват щото е голяма играчка. А и КПД-то на такава схема не е много добро. Казвам го от личен опит и то с бобини на 220 волта. Та от мен съвет заложи да двигател е есцентрик. По лесно като реализация и много по надеждно.
+ 1 - по-надеждно, безпроблемно и с възможности за регулиране е със електромотор.
даже имам предложение за мотор и регулатор - 24 волтов винтоверт който може да се намери на цена от около 10-ина лв от магазини втора употреба- ще трябва само да му отвориш спусъка, да му измериш потенциометъра колко ома е, махаш му пластинката на плъъзгача и извеждаш на удобно за теб място стандартен потенциометър.
data - специалист
Мерси за отговорите , проблемът е че моторчето има инерция при спиране , а соленоида не . А на мен ми трябва и точно спиране , иначе коритото е 50 см
шоп - майстор
@data, ако споделите какво ще транспортирате, колко хода за мин. или сек. желаете и каква е оптималната дължина на хода можете да получите и доста точни предложения:-)
DMN - майстор
data написа:
Има два начина да създам вибрации за да се мести материала ; 1 с електромотор с ексцетрична шайба и 2 със соленоид който обаче трябва да се включва и изключва постоянно за да създаде постъпателни движения
Ако отвориш ел. машинка на мрежово захранване за подстригване, може да ти осени някоя идея, също като звънеца. :)
lov - майстор
С половинчата информация така се получава. :lol: Имам и опит за транспортиране и отмерване на прахообразни товари с точност до +/-0.001g Но като не го каза в условието. :-D
data - специалист
lov написа:
Намерих хубаво моторче с съчмени лагери , вече е монтирано и работи добре . Системката е за пакетираща машина и няма проблем с инерцията . Пакетира кафе на зърна Мерси за помощта и идеите
  • 1
  • 2

Тема "Управление на соленоид" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: