Та , на кратко - искам да си направя транспорт на леки материали под формата на тресящо се корито Има два начина да създам вибрации за да се мести материала ; 1 с електромотор с ексцетрична шайба и 2 със соленоид който обаче трябва да се включва и изключва постоянно за да създаде постъпателни движения Инсталацията ми е 24 v но идея си нямам как да накарам соленоида да се включва и изключва постоянно за да създаде вибрации за предвижване в избрана посока По принцип в проф подобни уреди се ползва пневматичен цилиндър но аз нямам въздух в обекта . Та помагайте как да накарам тоя соленоид да се включва и изключва постоянно - вече имам едно предложение с генератор на импулси ако можете да предложите нещо друго ще съм благодарен . Поздрави
- 1
- 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
data
- специалист
12 мнения в "Управление на соленоид"
lov
- майстор
Ще ти е зор да го докараш със соленоида. Ползват се два като се захранват през един диод, Но в предвид ниското напрежение и голямата консумация почват да греят и без охлаждане няма как да стане. И за него пак трябва да сложиш мотор. Освен това трябва да се нагласят малко и на резонас и вече нещата хептен загрубяват щото е голяма играчка. А и КПД-то на такава схема не е много добро. Казвам го от личен опит и то с бобини на 220 волта. Та от мен съвет заложи да двигател е есцентрик. По лесно като реализация и много по надеждно.
preslav
- майстор
Принципно е възможно да се реализира както е споменал Hursa - електромагнитът да се обезточва когато извърши работния си ход, но се притеснявам, че шумът ще е убийствен. Аз бих монтирал коритото на меки тампони, а за него моторче с ексцентрик и възможност за регулиране на оборотите. Идеята за регулиране на оборотите е за да се подберат оптималните, при които хем има вибрации, хем шумът не е убийствен.
Не знам колко голямо ти е коритото и дали трябва непрекъснато да се тресе, но предполагам едно моторче от чистачки на камион би свършило идеална работа.
Не знам колко голямо ти е коритото и дали трябва непрекъснато да се тресе, но предполагам едно моторче от чистачки на камион би свършило идеална работа.
Duke_BG
- специалист
lov написа:Ще ти е зор да го докараш със соленоида. Ползват се два като се захранват през един диод, Но в предвид ниското напрежение и голямата консумация почват да греят и без охлаждане няма как да стане. И за него пак трябва да сложиш мотор. Освен това трябва да се нагласят малко и на резонас и вече нещата хептен загрубяват щото е голяма играчка. А и КПД-то на такава схема не е много добро. Казвам го от личен опит и то с бобини на 220 волта. Та от мен съвет заложи да двигател е есцентрик. По лесно като реализация и много по надеждно.+ 1 - по-надеждно, безпроблемно и с възможности за регулиране е със електромотор.
даже имам предложение за мотор и регулатор - 24 волтов винтоверт който може да се намери на цена от около 10-ина лв от магазини втора употреба- ще трябва само да му отвориш спусъка, да му измериш потенциометъра колко ома е, махаш му пластинката на плъъзгача и извеждаш на удобно за теб място стандартен потенциометър.
DMN
- майстор
data написа:Има два начина да създам вибрации за да се мести материала ; 1 с електромотор с ексцетрична шайба и 2 със соленоид който обаче трябва да се включва и изключва постоянно за да създаде постъпателни движенияАко отвориш ел. машинка на мрежово захранване за подстригване, може да ти осени някоя идея, също като звънеца.

data
- специалист
lov написа:Ще ти е зор да го докараш със соленоида. Ползват се два като се захранват през един диод, Но в предвид ниското напрежение и голямата консумация почват да греят и без охлаждане няма как да стане. И за него пак трябва да сложиш мотор. Освен това трябва да се нагласят малко и на резонас и вече нещата хептен загрубяват щото е голяма играчка. А и КПД-то на такава схема не е много добро. Казвам го от личен опит и то с бобини на 220 волта. Та от мен съвет заложи да двигател е есцентрик. По лесно като реализация и много по надеждно.Намерих хубаво моторче с съчмени лагери , вече е монтирано и работи добре . Системката е за пакетираща машина и няма проблем с инерцията . Пакетира кафе на зърна Мерси за помощта и идеите
- 1
- 2
Тема "Управление на соленоид" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература