Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Милен - майстор
Хубав въпрос.
С въпросния алуминиев кабел AL/R 2x16 докарваш захранване до постройката. После можеш да се опиташ да го вкараш вътре в таблото и фазата на клемата на един главен предпазител 63А, а нулата на шината. Ако отвора на шината е малък може да разплетеш малко кабела и да го стегнеш в два или три съседни отвора. Клемата на предпазителя по принцип е за 16кв. гъвкав или 25кв. твърд проводник и би трябвало да стане. Ако решиш да сложиш ДТЗ като главен автомат на таблото - фазата и нулата направо на нея.

С такъв кабел не съм работил и не мога да ти кажа колко е твърд и дали със сигурност ще влезе в таблото. Ако 16кв. многожичен алуминиев е по твърд от 10кв. меден плътен, което ме съмнява, трябва да го снадиш. Обаче завиване на меден върху алуминиев ще предизвика бързо окисление, затова трябва да използваш специални клеми.
В двата му края кабела го захващаш с крайни опъвателни клеми SO157.1 2x(16-35) . Самия кабел го захващаш на няколко места с носещи клеми. В зависимост от къде ще го прекараш може и да си спестиш носещите като го привържеш с по-дебели кабелни превръзки (свински опашки). Имай впредвид че черните са UV стабилизирани за използване на открито.
За отклоненията от кабела към таблото, ако не влезеш директно с него, използваш отклонителна клема SL 21.1 Al10-25/Cu1,5-25 и меден кабел 10кв.
Savov - специалист
Благодаря. Ако съм разбрал правилно, вместо главен прекъсвач ДТЗ. Обаче
-- CDL7 ДТЗ 300mA 2P 63A 6kA ТИП А
или
--CDL7 ДТЗ 300mA 4P 63A 6kA ТИП А
:? Каква е разликата, ако има такава въобще?
bdz43r - специалист
Savov написа:
Обаче
-- CDL7 ДТЗ 300mA 2P 63A 6kA ТИП А
или
--CDL7 ДТЗ 300mA 4P 63A 6kA ТИП А
:? Каква е разликата, ако има такава въобще?
4Р е за три фази + нула, 2Р е за една фаза + нула.
Здравейте, повдигам тая стара тема . Ще използвам метални гофрирани тръби за полагане на кабелите в дървена къща зад гипсокартон. Не знам какви кутии и конзоли да използвам. Според наредбите трабва да са негорими. Моля за препоръки..
mironcho - специалист
Плътни кутии (IP54) - каквито намериш, например вариант 1, вариант 2. Желателно е да са от самогасящ се материал.
Има щуцери за гофри (примерно)- монтират се на кутията и на тях се надява гофрата. По този начин няма опасност да се наранят проводниците в острия край на тръбата.
По-евтиния вариант е: пробива се кутията с диаметъра на тръбата, пъха се тръбата в кутията и на края ѝ се завива това
Прикачен файл:
тапа.jpg
тапа.jpg (5.51 KиБ) Видяна 976 пъти

(с подходящ размер разбира се).
пон фев 17, 2025 4:48 pmmironcho написа:
Плътни кутии (IP54) - каквито намериш, например вариант 1, вариант 2. Желателно е да са от самогасящ се материал.
Има щуцери за гофри (примерно)- монтират се на кутията и на тях се надява гофрата. По този начин няма опасност да се наранят проводниците в острия край на тръбата.
По-евтиния вариант е: пробива се кутията с диаметъра на тръбата, пъха се тръбата в кутията и на края ѝ се завива това

тапа.jpg
(с подходящ размер разбира се).
Много благодаря за отговора. Особено щуцерите са новост за мен. Все пак тия кутии са задържащи горенето, но не и негорими.Знам че в българия всеки си прави каквото иска, но аз съм склонен да сложа метални кутии , но нещо избора е много минимален. Намерил съм едни алуминиеви, но дори нямат дупки. Моля за помощ .
batkoce - специалист
чет фев 20, 2025 10:20 amMilchev5 написа:

...в България всеки си прави каквото иска, но аз съм склонен да сложа метални кутии , но нещо избора е много минимален. Намерил съм едни алуминиеви, но дори нямат дупки...
Виждал съм на живо метални разклонителни кутии само в едни помещения за военно производство и може би в едно лакировъчно помещение, но там изпълнението беше "взривозащитено".
Вероятно в България, в момента има десетки милиони разклонителни кутии в експлоатация и почти всички са неметални.
За ваше спокойствие може да погледнете в някой проект на сграда, какво е заложил проектантът или да попитате директно някой проектант.
Ако работите по правилата, трябва и вие да имате проект и да го изпълнявате с материалите, които са описани там.
Знам, че в България нямаме традиция да гледаме проекти и дори собственици на предприятия, които имат солидни електросъоръжения си правят нещата по свое виждане, но всеки си поема риска и носи отговорност...
hidrazin - майстор
чет фев 20, 2025 10:20 amMilchev5 написа:
Все пак тия кутии са задържащи горенето, но не и негорими... Намерил съм едни алуминиеви, но дори нямат дупки. Моля за помощ .
Няма такъв термин "задържащи горенето". По-скоро говориш за неподдържащи горенето.
А това с негоримите материали е доста относително.
То на света почти няма материал който не гори - зависи от условията...
Желязото също гори а алуминия още по-добре. Кислород на има ... :)
Ако държиш на метални кутии, има едни на Legrand - поцинкована стомана и заготовка за отвори.

ЦЪЪЪК

Има ги и в други магазини. Дано ти свършат работа.
:partyman:
mironcho - специалист
За кутиите няма изискване да са метални, а само да са затворени. Тези, които е посочил Хидразин имат доста дупки по тях.
Срещу пожар в ел.инсталацията от претоварване, лоша връзка или некачествен проводник/изолация може да се постави обща ДТЗ 300mA веднага след главния предпазител. Тя би трябвало да хване утечка (влошена изолация) в токовите кръгове без ДТЗ преди да е станало късо съединение, съответно да е тръгнал огън. Идеята е, че прегрялата и започнала да се овъглява изолация е все още с високо съпротивление, което не е достатъчно да задейства защитата от претоварване или късо съединение, но пък е достатъчно малко за да предизвика запалване.
Не мога да твърдя, ДТЗ 300mA няма да се задейства от сумарното влияние на десетки LED лампи и устройства с AC-DC преобразовател, което е май всичко останало без бойлера и фурната в съвременен дом.

... Скоро търсих, как да се монтира контакт на мебелна плоскост, така че безопасно срещу прегряване и срещу попадане под напрежение. За момента нямам решение. Единствено в али-то попаднах на напълно затворени конзолни кутии за контакти за повърхностен монтаж, които са само с отвори за закрепване към стена. Съвсем плътни, които да разпробия по мое желание не намерих (за сега съм изоставил темата).

Тема "Кабели за ел инсталация зад гипсокартон?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: