Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
yangi - специалист
чет май 31, 2018 9:20 pmemsy написа:
По нагоре споменахте че е добре да има висковолтова сонда за осцилоскопа.
Гледах, гледах, и пак гледах :)
в БГ в Базара са само 75 лв.
( Сонда за високо напрежение High Voltage probe P4100 100mhz 75лв/бр)

Та си заръчах от чайна таун.
Фрапиращо е че дойде само за 10 дни и само за 20 лв
https://www.aliexpress.com/store/produc ... 7929vw4Xhb
И аз отдавна се каня на тая сонда от aliexpress, ама ще видим кога ще е.
emsy - специалист
Не се замисля, за теи пари - к'во му плащаш :D.
То само опаковката е повече .
АБВ потребител - специалист
Pansim е прав че ми куца теорията и сега наблягам на четене :) Искам да Благодаря на моя Приятел Христо,за съветите и помоща която ми оказа за реализацията на двата електрожена. :supz:
lov - майстор
Добре че хвърлям по някое око на темата та взех че си поръчах и аз една. Заради липса на сонда от невнимание къде меря и ми замина едно осцилоскопче. :x
andro440 - майстор
как правите електрожени ,като изгаряте осцилоскопи ,мн ми е интересно ,да не мерите волтовата дъга на електрода . След като, сте сътворили и запуснали ,пуснали или реализирали генератора /Шима / или там както го наричате и сте постигнали честотата и коефициента на запълване ,какво толкова мерите с осцилоскопа -максималния ток на късо ли ?
plamen6703 - майстор
Случват се такива неща, само който не работи с измервателни уреди не може да изгори уред :)
Поне при мен заради разсейването със странични неща се е случвало да "изгоря" мултицет, а за електронни компоненти с шепи съм изгорил... Слушал съм новобранци да се хвалят, че измервателни уреди и транзистори не са горили... сигурно не са ги пипали с ръце :-D
lov - майстор
пон юни 04, 2018 11:24 pmandro440 написа:
как правите електрожени ,като изгаряте осцилоскопи ,мн ми е интересно ,да не мерите волтовата дъга на електрода . След като, сте сътворили и запуснали ,пуснали или реализирали генератора /Шима / или там както го наричате и сте постигнали честотата и коефициента на запълване ,какво толкова мерите с осцилоскопа -максималния ток на късо ли ?
Лесно. Той Пламен ти обясни:lol: В место на гейта боднах сондата на високото напрежение. :-D А какво имам да меря ли. Много, и не правя електрожени а ремонтирам други подобни силови техники и ми е много важно да видя дали и на двата ключа сигналите са еднакви че даже и на високата страна под товар. Щото по край изгорелите ключове заминават и драйверите но не винаги можеш да го разбереш преди да натовариш.
Сега ако ми кажеш че от как си се захванал и не си изгорил поне един уред и една шепа транзистори значи лъжеш кат дърт циганин. :lol:
:partyman:
andro440 - майстор
Здравей ,Ще ти кажа ! Първо ,че съм дърт -дърт съм ,но не съм циганин .И преди началото ми с опитите по силова електроника ,взех един повреден осцилоскоп ,ремонтирах го /проблема беше в захранването / Осцилоскопа е двулъчев ,да не изпадаме в подробности за него . Измервателен уред ;до сега ,не съм повреждал ,не ,че е късно да го направя . Единствено нещо ,което повредих при изработка на електрожена си механичено -строших единия диод при стягане към радиатора . И при пускане през ЛАТР /понижаващ / понеже още нямах къража да налепя ИГБТ -та ,бях лепнал едни ИФР -и и без радиатори -двата ги изгорих .Друго не съм горил колега ,схвмата ми е пълния мост на лисов ,но с много изменения ,с опто драивери е и при повреда в транзисторите при пробата си мислех ,че и драиверите са си отишли -нищо подобно ,нали на входа /по точно на изхода на драйвера има елемент ,който го пази ,пък и моята схема си е моя ,на мен само един човек ми помогна тогава със съвети
АБВ потребител - специалист
В една друга тема казаното от мен за дросела във вторичната намотка, че забавя нарастването на тока, тогава <специалистите> го обърнаха на подигравка,така че си направих труда да намеря нещо по въпроса.Този откъс от статията е от английски саит за заваряване.Превода е чрез гугъл. :)

<<<<<Следователно електрически компонент, наречен индуктор, се въвежда в електрическата верига на източника на енергия. Това устройство се противопоставя на промените в заваръчния ток и по този начин забавя скоростта, при която токът се увеличава по време на късо съединение. Индуктивността е променлива и може да се регулира така, че да даде стабилно състояние, както е показано на фигура 4. >>>>>
Прикачен файл:
121 fig 4 (1).jpg
121 fig 4 (1).jpg (48.08 KиБ) Видяна 1652 пъти
lov - майстор
вт юни 05, 2018 11:29 pmandro440 написа:
Здравей ,Ще ти кажа ! Първо ,че съм дърт -дърт съм ,но не съм циганин ..........................................с опто драивери е и при повреда в транзисторите при пробата си мислех ,че и драиверите са си отишли -нищо подобно ,нали на входа /по точно на изхода на драйвера има елемент ,който го пази ,пък и моята схема си е моя ,на мен само един човек ми помогна тогава със съвети
Е аз написах нарочно кат :-D пък ти че взе и запали на бъзика :lol:
Хубаво че нямаш никакви издънки още при първите опити. Даже ти завиждам най чистосърдечно. Но за силова никога не се надявай много на защита. Като рече да става отръвка няма и някой път се случва страшни бели. И лошото е че точно такива моменти отказват доста хора щото елементите никак не са евтини. Отделно вече се чудиш от къде да пазаруваш че да не ти натресат някакви ментета. Щото като нацелиш нещо такова и заради него замине още нещо читаво после чудиш от де да го подхванеш. При ремонтите сменяш и в айде в боя и се молиш да не си случил на ментаци или с фабричен дефект щото и това го има.
И може би трябваше да поясня че не се занимавам с ремонти на заваръчни апарати макар че са ми краста и за това влизам най редовно в темата да я чета. А що до сега не съм се хванал да сътворя нещо е друга тема.
:partyman:

Тема "Изработка на инверторен електрожен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: