Не съм много наясно с управлението на мощността в случая. Но до колкото съм се интересувал средната производителност от 1000 Вт фотоволтаик е около 3400 Вт*ч за ден (но това е оптималната, осреднено за годината, при условията за България). Трябва да се заложи и поне 1000 Вт*ч топлинни загуби от бойлера (макар, че това е много условно). Трябва да се има в предвид и каква част от енергия ще може да усвои системата, когато производството и съществено се различава от тази на която е разчетена системата да усвоява оптимално. А такива изменения има ежедневно, в широки предели, дори при целодневно слънчевите дни.
пет юли 27, 2018 10:18 amHursa написа: Но трябва да има критерии по който да ги сравняваме когато избираме. Нека не е КПД, но тогава е абсурдно да ги сравняваме и по максимална производителност.100% съгласен.
За един критерия ще е максимална възвръщаемост.
За друг макс ефективност
За трети бързо, лесно и направи си сам.
а четвърти...
По точка 1 варел боядисан с черна боя или 100 метра полиетиленова черна тръба навита на спирала е номер 1

по точка 2 за мен е вакумна мокра тръба
за някои точка 3 ще е фотоволтаик ако няма как да положи тръби ( кабел се полага мнооого по-лесно) и има стандартен бойлер без серпентина.
Така, че при загряването на БГВ общ знаменател не може да се сложи.
Едно обаче е сигурно, слънцето грее и е безплатно. Досега не съм срешнал човек, притежаващ соларна инсталация за БГВ, който не е доволен и всеки съжалява, че късно я е монтирал